
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
VAATLER LAFTA KALMAMALI
Version:1.0 StartHTML:0000000173 EndHTML:0000014028 StartFragment:0000003564 EndFragment:0000013992 SourceURL:file://localhost/Users/macmini/Desktop/kantarc%C4%B1.doc @font-face { font-family: "Times New Roman"; }@font-face { font-family: "Calibri Light"; }@font-face { font-family: "Calibri"; }p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0in 0in 10pt; line-height: 115%; font-size: 11pt; font-family: Calibri; }p.MsoHeader, li.MsoHeader, div.MsoHeader { margin: 0in 0in 0.0001pt; font-size: 11pt; font-family: Calibri; }p.MsoFooter, li.MsoFooter, div.MsoFooter { margin: 0in 0in 0.0001pt; font-size: 11pt; font-family: Calibri; }table.MsoNormalTable { font-size: 10pt; font-family: "Times New Roman"; }div.Section1 { page: Section1; }
VAATLER LAFTA KALMAMALI
Köşemizde, genellikle de Eskişehir’in, sorunlarını, gündeme getirir, bu hususta, vali, milletvekilleri, belediye başkanları ve diğer yöneticiler ile yaptığımız sohbet ve görüşmelerde de kentin sorunları ile ilgili, görüşlerini de okuyucularla da paylaşırız.
Bu görüşmelerde, pek çok vaatte bulunuldu ama büyük çoğunluğu sözde kaldı.
Yıllardır, Eskişehir’in, Bandırma veya Mudanya demiryolu bağlantısının, bir zorunluluk olduğu, hep söyledi. Hatta Eskişehir Milletvekillerimizden, Sayın Mahmut Eldir’ Japon kredisi bulunduğunu söylemiş, bu alandaki çalışmalarına da, köşemizde sıkça yer vermiştik. Ancak yıllardır, bir türlü gerçekleştirilemedi.
Eskişehir’ in, denizle bağlantısını sağlayacak olan demiryolu yapımı, Maliye Bakanı ve AKP Milletvekili Rahmetli Unakıtan tarafından da gündeme getirilmişti. Bu gelişme üzerine “ Bu sevindirici bir gelişmedir. öneriler ve girişimler önümüzdeki ay ve yıllarda, hayat geçer mi hep beraber göreceğiz. Ancak Eskişehir halkı, her seçim öncesi bu tür vaatlere, hep tanık oldu. ” demiştik. Rahmetli ünakıdan’ ın, bu vaadi de gerçekleşmedi.
Yine Eskişehir, AKP milletvekillerinde, Sayın Mercan, Bor Yüksek Okulu"na şiddetle ihtiyaç olduğunu, bunun Seyitgazi'de, gerçekleşebileceğini söylemiş ve üniversiteler, kendi bünyesindeki işlemleri tamamlansın, geri kalan, her türlü işleminde. kendisi tarafından sağlanıp yerine getirileceği sözü vermişti,
AKP iktidarı, zamanında, “ BOR ENSTİTüSü” ile ilgili çok önemli gelişmeler oldu. ESO ve üniversiteler, enstitünün Eskişehir’ de, gerçekleştirilmesi için, gayret ve caba gösterdiler. Ancak siyasilerin, ilgisizliği yüzünden, “Bor Enstitü” başka bir ile kaptırıldı.
Hülasa, her seçim öncesi siyasi partiler, milletvekili ve belediye Başkan adayları kentin önemli sorunlarını hatırlar. Hatta cazip vaat ve söylemlerde bulunurlar ama seçildikten sonra unuturlar.
Seçimler öncesi, partiler ve milletvekili adayları tarafından, Eskişehir gündemine getirilen ve nakarat gibi tekrar edilen, boş vaat ve söylemler, bir üniversite öğrencimizin, Rahmetli Demirel’ e söylediği, “ Dedem, sizi dinledi. Babam, sizi dinledi, Artık ben sizi dinlemek istemiyorum.” sözlerin hatırlattı.
Ayrıca vaatler, sözde kaldığı zaman, kişi/kişiler, özellikle de partiler ve siyasiler, toplumda güven kaybederler..
ülkemizde, yapılacak yerel seçimler dolayısıyla da kentlerle ilgili, birçok vaat yapılacak ama seçim kazanıldıkta sonra, vaatleri, bir kısmı unutulacaktır. O< nedenle de vaatleri, projeye dayanan, kaynağı da inandırıcı olan, belediye başkan adayları tercih edilmelidir..
çünkü projeler, geleceği düşlemek ve icraattın da ilk adımıdır. Geleceğe bakmak, vaat ve sözle olmaz. Proje üretmek” gerektirir. İçinde bulunduğumu çağda, ülkelerin, toplumların, şirketlerin ve kentlerin zenginliği, bünyelerindeki, “PROJELERLE” eşdeğerdir.
Adaylar, kentin sorunlarını çözmek ve kentin, her alanda, daha da gelişmesi için ürettikleri projeleri, kamuoyu ile paylaşmalıdır. Seçmende, proje bazında çalışan adayları ve partileri, tercih ederek teşvik etmelidir.
Ayrıca adaylar, Türkiye genelini ilgilendiren sorunları değil de yerel sorunlara ağırlık vermelidir. Hatta köy, belde, ilçe ve il bazındaki sorunları ve çözüm yollarını, varsa projelerini halkla paylaşmalıdır. çünkü dünyada siyasetin olmazsa olmazı, yerelden başlamasıdır. Tüm demokratik ülkelerde, siyasettin işleme biçimi budur.
Belediye başkan adayları ve seçmenin tercihini kazanmak isteyen parti ve adayların,, kentle ilgili, ” EĞİTİM”, “SAĞLIK” “TEKNOLOJİ”, “SANAYİ”, “TİCARET” “HİZMET SEKTöRü”, “EKONOMİ” , “KüLTüR”, “SANAT”, “ULAŞIM”, “TURİZM”, “çEVRE”, “İMAR” ,”TARIM” , gibi alanlarda, hedeflerini ve projelerini dikkate almalıdır.
Eskişehirli seçmen, partileri değil, adayları tercih etmelidir. çünkü hizmeti getirecek olan parti değil, belediye başkan ve meclisleridir. çevresine karşı güler yüzlü, saygılı, ciddî ve alabildiğine vakur, Karizmatik kişiliğiyle etrafındakileri, etkileme gücüne sahip, Sağlam karakterli ve kararlı, Vizyon, misyon, hedef ve değer sahibi, Takım ruhuyla hareket eden adaylar, tercih edilmelidir. Belediye başkanları, özüyle ve zatî hususiyetleriyle her zaman kendini hissettirmelidir. Halkımız, her sorununu, yalın yurttaş kimli ile iletebilmelidir.
Ayrıca ideal Belediye Başkanları, ahlaki ve toplumsal değer yargılarına, özen gösterirler. İnançlara saygılı davranırlar. Teknolojik ve toplumsal değişime, ayak uydurur ve direnç göstermezler. Rastgele iş yapmaz ve yaptırmazlar. Yetkilerini doğru zamanda ve yerinde kullanırlar. Sorumluluk alır ve sorumluluk paylaştırmayı bilirler. Dil, din, ırk, renk farklılıkları olan insanlarla da diyalog kurarak, sevgi köprüleri kurarlar.
Yerel seçimlerde, adayların şahsi kriterleri yanında, Cumhuriyet değerlerine ve Atatürk İlklerine önem veren, aday olduğu kentler ve ilçeler için, projeleri ve hedefleri olan adaylar tercih edilmelidir. çünkü söz konusu olan insan yaşamıdır