
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
VAKIF ESERLERİ, TORUNLARIMIZIN BİZE EMANETİDİR
Geçmişin, geleceğe taşınması ve yaşatılması, vakıfların sayesinde gerçekleşir. Ülkemizin, sosyal, ekonomik, kültürel ve yurt savunmasında, vakıfların yardımları büyüktür. Vakıflara yardım ederek, gelirlerini çoğaltmak ve çalışmalarını desteklemek ve Vakıf eserlerini de korumak gerekir.
Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı vakıf eserleri sayısı, 7500 civarındadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü, gelirleri dışında, devlet tarafından da desteklenmektedir.
Vakıfların, toplumsal yaşamımızdaki Sağlık, eğitim ve öğretim, Aş evi, Sosyal, Sanat ve kültür, Milli savunma, İktisadi, ulaştırma, Spor hizmetleri, yanında, muhtaç kişilere para yardımı da yapar. Ancak Vakıf tarafından yardım alan kişilerin adları, kurum tarafından açıklanmaz
Büyük önder Atatürk' de, Vakıflara büyük önem verdi. Nitekim 1922'de, T.B.M.M.'ni Açış Nutkundan, "Evkaf mesailine gelince: Malumdur ki evkaf, memleketimizin mühim bir servetini teşkil eder. Bu servetten, millet ve memleketi hakkiyle müstefit edebilmek için Şer'iye Vekâletiyle beraber, bütün Heyeti Vekile'nin ve hatta Meclisi âlinin bu hususu ehemmiyetle tetkik ile bu büyük müessesenin, harabiden vikayesini ve memlekete - semerebahş bir hale vaz'ını temenni eylerim.
Efendiler; Evkafın hikmet-i mevzuu nazar-ı dikkate alınınca; bunun müessesat-ı diniye ile beraber hizmet ve muavenet-i içtimâiyeyi istihdaf eylediği tahakkuk eder. Vakıfların; imarethaneler, bîmarhaneler, hastahaneler, misafirhaneler, kütüphaneler, kervansaraylar, hamamlar, çeşmeler, mektepler, medreseler vesair irfan müesseselerine şamil bulunmuş olması evkaf meselesinin hallinde riayeti elzem olan esasatı göstermektedir." demişti.
Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Bölge Müdürlükleri, vakıf mallarını ekonomik şekilde işletir. Mimari veya tarihi değeri olup, yönetimi Vakfa ait olan eski eser yapıları muhafaza ve imar eder. Vakfa ait müesseseleri gayelerine göre yaşatmak, Vakıf paraları nemalandır. Mütevellileri tayin, gerektiğinde azleder. Görev ve hizmetleri ile bütün vakıfların vakfiyelerinde veya vakfiye yerine geçen Hüccet, Berat, Ferman gibi belgelerden veya vakıf senetlerinde yazılı hayrı, sosyal, kültürel ve ekonomik şart ve hizmetleri yerine getirir. Vakfiyelerde öngörülen hizmetlerin, en iyi bir şekilde yerine getirilebilmesini sağlamak için vakıf hükmü şahsiyetini korumak şartı ile gerektiğinde, vakıf gayri menkulleri değiştirerek daha fazla gelir getirici yatırımlara tahsis eder. Kanun, tüzük ve yönetmeliklerle kendisine verilen diğer görev ve hizmetleri yapar.
Geçen hafta, Cuma gün, Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Sayın Naci Şakar ve Sivrihisar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı, Sayın Mehmet İnci ile birlikte, Kütahya'da Vakıflar Bölge müdürlüğü'nü ziyaret ettik.
Bölge Müdürü Hasan Gök' ü, göreve yeniden başlamanın heyecanı içinde bulduk. Görüşme süresince, bilgi, deneyim, işini takip etme, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme, denetleme, bilgi aktarma, insanları motive edebilme gibi meziyetleri ile de dikkat çekti.
Sayın Gök, Bölgedeki Vakıf eserlerinin, Restorasyon çalışmalarını yapmak isteyen vatandaşlara, her türlü kolaylığın sağlanacağını, mevzuatın elverdiği ölçülerde de vakıf eserlerinden, halkımızın yararlanabileceğini söyledi.
Dikkat ettik. Bölge Müdürlüğüne gelen kişi/kişilerle, bizzat ilgileniyor. Gerekli rehberlikleri yapıyor veya yeteri kadar bilgilendiriyor.
Görüşmemizde gördük ki, verimlilik, güven ve düşünceli olabilme yetenekleri, birbirinden soyutlanmış öğeler değildir. Etkili bir biçimde, koordine edildiği takdirde, güven ve iyi ilişkilerin, verimi artırdığı gibi, her türlü sorunu da çözebilir. Sayın Gök, Eskişehir' ve Sivrihisar' daki vakıf eserleri hakkında, çok detaylı bilgiye sahip. Bu yıl, Eskişehir merkez ve ilçelerindeki, pek çok vakıf eserinin, Restorasyon çalışmalarının yapılacağı müjdesini de verdi. Ayrıca Kent merkezi ve ilçelerdeki, bazı vakıf eserinin de Restorasyon planları yapılıyor.
Vakıflar Kütahya Bölge Müdürlüğünü, vakıflar ve vakıf eserleri ile ilgili ciddi ve verimli bir çalışma içinde gördük. Özellikle de bölgesinde, kurum/kuruluşlarla, takım ruhu içinde çalışması, ilişkilerde rehberliği ön planda tutması, olay, eleştiri ve gelişmelere pozitif bakması, umut verici idi. Kutluyoruz.