4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YANLIŞ HESAP BAĞDAT'TAN DÖNER

Eskişehir'de, imar planları yapılırken, kentin fiziki, ekonomik, sosyal, mali ve hukuki verileri, yeteri kadar gözetilmediği, kentin 15 mahallesi de imar planı dışında geliştiği için, mevcut imar planı uygulamaları, sürekli tartışma konusu yapılıyor, Belediyelerin, işlerini de zorlaştırıyor.
Yine Eskişehir' de, giderek daha da katmanlaşarak artan sorunların çözümü için, kent planlamayı sadece, "yeni yerleşim alanlarını imara açmak" sığlığında bir anlayışla, imar planlamaya indirgeyen ve planlamanın kamu yararı yerine, belli çıkar gruplarına yapılan, değer aktarımlarını meşrulaştırma aracı biçiminde uygulanmasına neden olan, yaklaşımlardan koparılması gerekiyor. Ayrıca kentte, "kentsel gelişme politika ve stratejileri"ne ve bunun örgütlenme düzeylerinin tasarlanmasına, "stratejik planlama ve uygulama modelleri"ne yönelik yeni yaklaşım ve önerilerin titizlikle hayata geçirilmesi de büyük önem kazanıyor.
Bugün, bu stratejiler ve kentin geleceği, geçmişte iyi düşünülmediğinden dolayı, Işıklar Mahallesi, 3077 ada 1 Parsel,3078 ada 1 parsel' in imar planı, bugün, tartışma konusudur. Aslında geçmişte, burası mümbit arazi idi. Uzun yıllar, tohumluk yetiştirildi. Daha sonra bu parsel, konut alanı olarak düşünülmüş, hatta "Tepe İnşaat" tarafından törenle temel de atılmıştı. Budan vazgeçildi. Yapılan imar değişiklikleri ile bir kısmına, Anakent Belediyesi tarafında park, diğer kısmına da, TOKİ tarafından, Kent Park Konakları yapıldı.
Sayın Prof. Dr. Büyükerşen, " Tepebaşı Belediye Başkanlarından, Sayın Dr Ataç, döneminde, bu yerin, yeşil alan olana dönüştürüldüğünü, daha sonra Tepebaşı Belediyesi tarafından konuta dönüştürülerek TOKİ' ye tahsis edildiği söylemişti, Bizde, ". TOKİ' ye, niçin tahsisi edildi; en iyi Tepebaşı Belediye Başkan ve meclis üyeleri bilir " demiştik.
Bu düşüncemizden sonra, Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Dr. Sarıoğlu, Salı günü bizi davet etti. Sayın Prof. Dr. Büyükerşen' in, her konuda olduğu gibi, imar ve kredi kullanımı konularında da doğru söylemediğini söyledi. Ve " Bu yerin konuta dönüştürülmesin de, ne Tepebaşı Belediye Başkanı olarak benim, ne de meclis üyelerimin sorumluluğu var. Bu yerle ilgili bütün değişikliklerde, Büyükerşen' in, imzası var. Bu yerin, bu şekilde düzenlenmesine, özellikle de torunlarımızın emaneti olan tarım alanlarını konuta dönüştürülmesine, ben de karşıyım" dedi. Ve tartışmalı yerin, geçmişi ve imar değişikliklerini içeren belgeli ve detaylı tatmin edici açıklamalarda bulundu.
Aslında imar değişikliği yapılmış, konutlarda gerçekleştirilmiştir. Bunu tartışmak veya sorumlu aramak yerine, bu tür hatalardan ders alarak, bugün ve gelecekte, bu tür yanlışlıklara meydan vermemek ve benzer mevcut alanları da korumak gerekir. Çünkü bu gibi hatalar, torunlarımızı ve kentin geleceğini olumsuz etkileyecektir.
Sayın Dr.Sarıoğlu, 20 milyon YTL' lik, kredi kullanma izni üzerinde yaptığı açıklamada, " Biz mevzuata uygun, Anakent Belediyesi'nin, her kredi isteğine olumlu baktık. Ancak Kongre ve Kültür Merkezi, Kent park Projesi Nikâh salonu, Sazova Parkı Çocuk Bilim merkezi, 5000 ton 50/70 penetrasyon Asfalt temini, Kent Park Kapalı Yüzme Havuzu işi için, İller Bankasından kullanılmak istenen kredi, mevzuata ve ihale kanununa uygun olmadığı için, kabul görmedi. ESTRAM' la ilgili kredinin ise Alt belediyeler ve belediye meclisleri ile bir ilgisi yok. Bu tamamen Anakent Belediyesi ile merkezi hükümet arasında olan bir işlem olduğunu söyledi. ESTRAM' uzatılması, bizim de arzumuzudur. Bu hususta yapılacak her girişime de mevzuata uygun olduğu sürece, destek vermeye hazırız" dedi.
Sayın Dr. Sarıoğlu, "Eskişehir' de, "TAKIM RUHU" oluşturulmasını ve " Belediye meclislerinde, "ORTAK PAYDA" da buluşulmasını hep istedik ama aynı duyarlılığı Büyükerşen' den göremedik" dedi. Bu caba niçin dikkate alınmadı bilinmez ama Eskişehir' de,"Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz içindir" sözünün, her alanda, hayata geçmesi, kentin sorunlarını çözümü için şarttır. "Takım Ruhu" nu, gerçekleştiren illerin, geldiği seviye ise ortada. İşte! Kayseri ve Konya...
Sayın Sarıoğlu' nun, tarım alanları ile ilgili olum tavrı ise sevindiricidir. Bu hususlarda, O'nu oldukça kararlı ve tutarlı bir çizgide gördük. Aslından herkesin, bu alanda duyarlı olması gerekir. Çünkü Türkiye' de, Rant uğruna, son 20 yılda, bu şekilde yok olan tarım alanları, 420 bin hektarın üzerindedir. Başka bir değişle, Seyhan sulamasını 4 katı, Manisa sulamasının 20 katı, Eskişehir sulamasının da 25 katına eşittir. Ancak imar yanlışlığı ile kaybedilen tarım alanlarını, gelecek nesiller, tekrar kazanmak zorundadır. Çünkü yaşamak için, kaybedilen tarıma alanlarına muhtaç olacaklar. Hülasa gelecekte, "Yanlış hesap Bağdat' tan dönecektir." Ama gelecek nesillerimize, faturası da çok ağır olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi