4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YARARLI HİZMET İÇİN, ÖLÜM KABUL EDİLEMEZ

Eskişehir' de, GMS istasyonları hep sorun oldu. Cuma günkü İstikbal Gazetesi' de, "Uluönder mahallesi sakinleri, Uluönder Camii minaresine polis kontrolünde takılan baz istasyonuna tepki gösterdiler... Mahalle muhtarı Hasan Güler tarafından başlatılan istasyonun kaldırılması yönündeki imza kampanyasına da şu ana kadar üç bin mahalleli de imza verdi". Haberi, Eskişehir'de, Vilayet, Anakent, Alt belediyeler, Özellikle de İl Mahalli Çevre Kurulu, tarafından dikkate alınır mı bilinmez ama ilgiller, GMS istasyonları ile ilgili çalışma başlatmak, alınan kararları ve elde edilen sonuçları da kamuoyu ile paylaşmak, varsa tehlike, gereği de yapmak zorundadırlar
Ayrıca da Baz istasyonları, yıllardır tartışma konusudur. Baz istasyonları ile de ilgili sözel ve yazılı basında, çok şey söylendi ve yazıldı. Ancak tartışmalar ve yorumlarda bitmediği gibi, daha da arttı. İlgili firmalar, GSM istasyonlarının, zararı yok derken, uzmanlar ve yargı zararı olduğunu söylüyor.
Elbette GSM istasyonları hakkında, halk bilgilendirmez, Çevre Bakanlığı'nın genelgesinde, " Okul, hastane, kışla gibi kamuya açık yerlerde, hatta meskûn mahalde" Baz istasyonu kurulamaz" genelgesine rağmen, okul, cami ve sağlık ocağı gibi halka açık yerlere veya yakınlarına, baz istasyonu kurulursa, Uluönder sakinleri de tepki gösterecektir.
Yine, bahçesine, GSM istasyonu kurulan Yargıtay, çalışanları arasında kanserden ölme ve kansere yakalanma vakaları olması üzerine, GSM İstasyonunu kaldırttı ve bina üzerilerine kurulan GMS istasyonlarının, kaldırılması gerektiğine de karar verdi.
Öte yandan Ankara da, Ülkü Üstüner, isimli bir vatandaş, komşu apartmana kurulan baz istasyonunun kaldırılması istemiyle, operatör firmayla, apartman yönetimi aleyhine dava açtı. Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi davayı reddetti. Temyiz üzerine, dosyanın geldiği Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, istasyonun kaldırılmasına karar verdi.Gerekçe ise, "YARARLI BİR HİZMET KARŞILIĞI OLARAK ÖLÜM KABUL EDİLEMEZ " idi.
Öte yandan 1995 yılında, ABD'de Başkanı Clinton' un, yayınladığı bir genelge ile evlerin, okulların, hastanelerin, damlarına ve yakınlarına cep telefonu anteni dikilmesini yasaklamıştı. ABD'de 1996 'de çıkartılan bir yasa ile de, antenlerin nerelere dikileceğinin eyalet kent konseyleri tarafından belirlenmesi istenmişti.
Yine GSM istasyonları ile ilgili bir yazımızdan sonra, TURKCELL tarafından, 20.10.2000 tarihli şahsıma gelen cevabı yazının ekin de, T.C Ulaştırma Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelik, ODTÜ-TÜBİTAK, BİLTEN ekibi tarafından yapılan ölçüm sonuçları ve Ericsson' un elektromanyetik dalgalar hakkındaki kitapçığı gönderilmişti.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi yerleşkesinde yer alan, GSM baz istasyonları çerçevesinde, 06.07.2000 ve 12.07 2000 tarihlerindeki ölçümler sonu, TÜBİTAK, ODTÜ-BİLTEN ekibi tarafından hazırlanan raporda, " ...bu konu ile ilgili olarak yayınlanan birçok rapor ve makalede, elektromanyetik alan şiddetlerinin, belirtilen limit değerlerinin altında kaldığı sürece, canlılar üzerinde zararlı bir etkisi gözlenmemiş" ifadesi yer almıştı. .
TÜBİTAK Başkanlık Tıp Danışmanlarından Doç Dr. Selçuk Aslan ise "... Şirketler bunları takarken, evlerde ampul neyse, bu da aynısı diyorlar ama doğru değil. GMS istasyonları telefon konuşması arttıkça, güç yükseliyor. 20 metrelik alanda, tıpkı güneşten gelen UV ışınları gibi, her şeyi delip geçebiliyor. Özellikle de MD' leri toplayıp, çanak antenlere veren çubuk antenler, çocuklar için çok büyük tehlike. MD' ler, ani beşik ölümlerine neden olabiliyor." sözleri ve GMS ile ilgili yargı kararları karşında, Uluönder mahallesi sakinleri kaygılanmakta haklı değil midir?
Bilim adamlarına göre de insan vücudu, doğal çevremizdeki yerkürenin manyetik alanı ile uyum içerisindedir. GMS istasyonlarının çevresinde elektromanyetik alan oluşmaktadır ve oluşan bu elektromanyetik alanın, insan vücudundaki ve doğal çevredeki elektromanyetik alandan fazla olması sebebiyle mevcut uyum bozulur. Bu da, elektromanyetik kirlilik yaratır kansere(cilt) neden olur.
Gelişmiş ülkelerde, yıllar önce tartışılıp karara varılan konular, bize teknoloji transferinden veya insanlarımız zarar gördükten sonra, gündeme getiriliyor. Tartışmalar da GMS şirketlerinin işini zorlaştırırken, vatandaşı ruhsal açından ciddi şekilde etkiliyor.
Sonuç olarak GSM İstasyonları, radyasyon üretir. İnsan sağlığı üzerinde etkisinin de hem evet, hem de hayırdır. En dikkat çeken etkisi ise, limitler aşıldığı zaman da zararlı olduğu GSM firmaları tarafından da ifade edilmektedir Hal böyle olunca da Devlet, özellikle de Eskişehir'deki yetkiler, GSM İstasyonlarının, zararı var mı, yok mu, bir karar vermek ve kamuoyunu da aydınlatmak, varsa zararı gereğini de yapmak zorundadırlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi