7-Ahmet URFALI (DOLUNAY)

7-Ahmet URFALI (DOLUNAY)

YENİ YILA GİRERKEN

Tarihte Türk devletleri değişik adlarda türlü takvimler kullanmıştır. Bunlar; On İki Hayvanlı Türk Takvimi, Hicri Takvim, Celali Takvimi, Rumi Takvim ve son olarak 1 Ocak 1926'da kabul edilen Miladi Takvim'dir.
Son yıllarda birçok şeyde olduğu gibi, takvim konusunda da algı sorunu yaşamaktayız. Noel, Yılbaşı, Noel Baba gibi kavramlar yanlış anlamlar yükleyerek kafa karışıklığına neden olunmaktadır.
Bugün için Hicri Takvim yürürlükten kaldırılmış olmakla birlikte dini bayramlar, kutsal günler ve aylar bu takvime göre uygulanmaktadır.
Bizim gençlik yıllarımızda ''kültür emperyalizmi'' diye dillendirilen bir olgu üzerinde önemle durulur, buna karşı milli kültürün yaşanması ve yaşatılması üzerinde ısrarla tembihleme yapılırdı. İktisadi yönden ilerlemiş Hıristiyan ülkelerin popüler kültür adı altında kendi dini değerlerini benimsetme gayretleri her zaman var olagelmiştir. Popüler kültür, evrensel bir değerler topluluğu biçimde sunularak asıl niyet maskelenmektedir. Oysa kapitalist batının örttüğü gerçek amaç, kendi değerleriyle ürettiği mal arzına talebin artırılmasıdır. Belli batılı markalaşmış malların orta ve geri düzeydeki ülkelerin insanlarına bir tüketim çılgınlığı içerisinde aldırmak ve çabucak tükettirmektir. İnsan olmanın yolunun tüketmekten geçtiğini söyleyen egemen güç, dünyanın hiçbir sorununu çözememiştir.
Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde Hz. İsa'nın doğumunun kutlandığı Hıristiyan bayramıdır. Ayrıca Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milât Yortusu olarak da bilinir. Bunun Müslüman bir toplum için başka bir dinin geleneği olması dışında bir anlamı olmamalıdır. Konuyu inançlara duyulan saygı çerçevesinde bakmak gereklidir. Yılbaşı kutlamaları da yukarıda söz konusu ettiğimiz üzere, Hıristiyan olmayan topluluklar tarafından da bir alış veriş ve eğlence çılgınlığına dönüşmüştür.
Batı; tarihin her döneminde diğer kültürlere aşağılayıcı bir bakışla yaklaşarak barış ve demokrasi adı altında birçok haksızlıklar yapmıştır.
Hele şu sırada yılbaşını bir eğlence günü olarak kutlamanın yanlışlığına dikkat çekmek isteriz.
Ülkemizin son günlerde uğraştığı kanlı terör örgütünü tasfiye etme planında verdiğimiz şehitlerin aziz hatıralarına hürmet etmeliyiz. Güvenlik güçlerimizin başarılı olması için en azından dualarımızla destek olmalıyız
Yeni yılı, bir takvim değişikliği olarak görmek gerektiği inancındayız. Yılbaşını da bir nefis muhasebesi yapmaya vesile kılmalıyız.
Sözü, Ziya Paşa'nın eğlence çılgınlığını dile getirdiği şeklinde yorumladığım bir beyti ile bağlamak istiyorum:
''Cânan gide rindân dağıla mey ola rîzan
Böyle gecenin hayr umulur mu seherinde''
(Sevgili gitse, rintler dağılsa, şarap dökülse... Böyle gecenin sabahından ne hayır umulur?)
Hayırlı sabahlara uyanmak dileğimizle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7-Ahmet URFALI (DOLUNAY) Arşivi