4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YEREL SEÇİMLER BİR FIRSATTIR

Son İl Genel Meclisi toplantısında, hiçte hoş olmayan bir tablo sergilendi. DSP'li Fuat Gürcüoğlu "Kimsenin İl Genel Meclisi'ni Hababam Sınıfı'na çevirmeye hakkı yoktur. Kavga ve tartışmayla tanınıyoruz... Konuşurken hakaret hatta küfür edenler var. Kırıcı, yıkıcı olan insanlar var. Siyasetten nasibini almamış kişiler var" dedi.
Eskişehir, Mart 2009 yerel seçimlerinde bu tablodan kurtulmak zorundadır. Aksi halde sorunlarını çözmek yerine, sorun yaratan bir tablo ile karşı karşıya kalabilir. Mart- 2009' da belediye başkanları, il Genel ve Belediye meclis üyeleri seçimi ise ciddi bir fırsattır. Çünkü görev alacak, başkan ve üyeler, il ve ilçelerin sorunlarının çözümünde etkin rol oynayacaklar, çözümüne de katkıda bulunacaklardır. Ancak ne seçmenin, ne de ildeki siyasi partilerin, görev alacak il genel ve belediye meclis üyeleri adaylarla ilgili olarak, yeterli özeni gösterdiklerini söylemek çok zordur.
Mart -2009 yerel seçimleri arifesinde, adaylara ve siyasi partilere yakışmayan gelişmelere de tanık oluyoruz. Adaylar parti değiştiriyor, hatta görülecek hesapları olduğunu söylüyorlar. Nitekim Eski Odunpazarı Belediye Başkanlarından Haşim Ateş, geçtiğimiz seçimde, önceden hazırlanan bir senaryo ile büyük haksızlığa uğradığını kaydederek;-"Zaten bu konuda görülmesi gereken bir hesabım da mevcut" demiş.
Bu sözler üzerine, insan, ister istemez, adaylar, Eskişehir' e hizmet içi mi yoksa görülecek hesaplar dolayısıyla mı aday oluyorlar? Sorusunu sormadan geçemiyor. Şayet hedef, hesap sorma ise bu kişi/kişilerin, ne Eskişehir' e, ne de partilerine hayrı dokunur.
Şu bir gerçek ki adayların pek çoğu, hizmet için değil, kişisel hedefler için aday oluyorlar. Durum bu olunca da kısır çekişmeler ve parti değiştirmeler, kaçınılmaz oluyor. Sonuçta da fatura halka çıkartılıyor.
Öte yandan tüm seçimlerde, adayların seçimine, "politik" ve elit güçler hakim. Patilerde "dava arkadaşı" ve "parası" olan, ön plandadır. Hülasa halkın istediği adaylar değil de politikacıların, arzu ettiği adaylar tercih ediliyor. Hal böyle olunca da demokrasinin tecelli ettiğini söylemek mümkün müdür?
Dikkat ediyoruz. Yerel seçimlerde adaylar, ön planda tutuluyor. Proje ve program gibi hizmete esasa olacak kavramlar ise ortada yok. Ebette adaylar önemlidir ama çağımızda devletlerin, kurum/kuruluşların ve belediyelerin zenginliği ve başarı grafiği bünyelerindeki proje/projelerle eşdeğerdir. Bu gerçeğe rağmen, her seçim öncesi olduğu gibi, bu seçimlerde de vaatler ön planda. Vaatlerdeki projeleri gerçekleştirilirken kaynak nasıl bulunacak veya hayata geçirilecek, detay yok.
Bu durum, seçmeni aldatmak değil de nedir?
Seçimler' de, partilerin seçim bildirgeleri ve programları yanında, projeleri bilinmeden, anket yapmak veya aday belirlemek, kamuoyunu yanıltmaktan veya ankete katılanların, kendilerini aldatmasından başka bir şey olmadığı gibi, birilerini örtülü olarak destek vermektir. Bu durum etik değildir.
Doğrudur. Eskişehir' in, ciddi boyutlarda şehircilik sorunları vardır. Nitekim TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Murat Mercan, Eskişehir'in, en büyük sorunun alt yapı ve trafik olduğunu vurguladı. Elbette Eskişehir' in, sorunları bunlarla sınırlı değildir. şehircilik açısında çözüm bekleyen pek çok sorun gündemde. Adaylar, bu sorunların ne olduğunu ve nasıl çözeceklerini seçmene anlatmak zorundadır. Çünkü sorunların tespiti, çözüm değildir. Ayrıca da çözüm yöntemleri modern şehircilik kriterleri ile de eşdeğer olmalıdır. Sayın Mercan, Eskişehir' de, belediyecilik açısından Trafik ve Altyapı en önemli sorun derken, Stadyum ve okullar bölgesinin yıkılarak, yerine iş hanı yapılmasını öneriyor. Bu öneri, altyapı ve trafik sorununu çözmek yerine, çözümsüzleştirir. Çünkü Eskişehir' i, tek merkezli kent haline getirir. Tek merkezli kentlerde ise altyapı ve trafik sorunu artarak devam eder. Oysa bugünün şehircilik anlayışı, çok kesimli ve merkezli kentlerdir.
Öte yandan yerel seçimlerde, kırsal kesimin sorunlarından hiç bahsedilmez. Oysa Seçmenin, İl Genel Meclis adaylarına verdiği oy, Partileri o ildeki gerçek oy potansiyelini gösterir. Ayrıca il Genel meclisine, daha nitelikli üyelerin gelmesine de vesile olurken, İl Genel meclisinde bu dönem gündemden düşmeyen kısır çekişmeleri de ortadan kaldırır.
Elbette seçmen, kimi tercih edecek bilinmez. Ancak seçmenin, tercihi Eskişehir' deki sorunların, çözümü için çok önemlidir. Çünkü demokrasi ile yönetilen ülkelerde, sorunların çözümü seçmenin elindedir. Bilinçli tercih, siyasi partilerin, daha nitelikli adaylar göstermesine de neden olacak ve yerel yönetimlerde başarılı bir performans sergilenecektir. Mart- 2009 yerel seçimleri, Eskişehir ve seçmen için önemli bir fırsattır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi