4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YEREL SEÇİMLER YAKLAŞIRKEN

                
           31 Mart 2019 tarihinde, yapılacak olan yerel seçimler dolayısıyla, ülke ve Eskişehir bazında, hummalı bir çalışma var. Ancak çalışmalar, il ve ilçe belediye başkanları belirleme dışında, ciddi bir çalışma yok. Oysa çağımızda, yönetici, ekibi ve projeleri ile başarılı olur.
          Dikkat ediyoruz. Partiler,belediye başkan adaylarını, tespitinde, gösterdikleri titizlik, belediye meclis üyesi adaylarına gösterilmiyor, Genellikle de partili olmasına, dikkat ediliyor. Oysa bu insanlar, partilere değil, il ve ilçelere, hizmet edecektir. O nedenle de Belediye meclis üyelerine seçilecek kişilerin, nitelikli ve alanın da uzman olması gerekir.
              Yılardır da  ülke ve Eskişehir bazındaki, belediyelerimizin, kentleri  çağdaş şehircilik literatürüne taşıyacak, ciddi projeleri olmadı.. Geçmişteki, söylem ve vaatler, nakarat gibi  gündem oldu. Oysa çağımızda, şehircilik alanında,  çok önemli gelişmeler var. özellikle de  Dünya Sağlık örgütü, tarafından,  ciddi çalışmalar yapılıyor.
                DSö’ nün, 1978’ de Alma-Ata da,  yarattığı kıvılcım, l981 yılında, “2000 yılında herkese sağlık stratejisinin geliştirilmesiyle, bunun uzantısı olarak,  dünyada ilk kez “ Sağlıklı Kentler Projesi “ başlatıldı.
                Eskişehir’ de,  DSö ’nün, “Sağlıklı Kentler Projesi”, geçmiş yıllarda, Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Dr. Ataç zamanında, başarılı bir şekilde yürütüldü. Hatta yapılan çalışma, etkinlik ve faaliyetlerden dolayı, Tepebaşı Belediyesi,  ödül ve övgü de alınmıştı.
               öte yandan belediyelerin, gerçekleştirdiği ve uygulamaya aldığı projelerde, kişilerin, fiziki, sosyal ve biyolojik çevreye ve bütünlüğüne, bakışı önemlidir. Bu alanlardaki karar verme sürecinde, yerel yönetimlerin, yeri ve payı da büyüktür.
               Ayrıca da toplum katılımı, “Sağlıklı Kentler Projesi” için, olmazsa olmaz konumdadır.  Eskişehir’in, yerel bazdaki sorunlarını çözebilmesi ve çağdaş şehircilik kriterlerini yakalayabilmesi, toplum katılımındaki, performansı ile eşdeğerdir.
              Belediye başkan adayları, belediyelerin icraatına toplum katılımını,  nasıl yansıtacaklar veya ne gibi yöntemlerle, katılımı artıracaklardır, halkın bilmesi gerekir. çünkü halka rağmen, belediye hizmetlerinde, başarılı olmak mümkün değildir.
              Belediye başkan adaylarının, yanlış ve sağlıksız şehirleşmenin, doğurduğu,  sosyo-ekonomik ve kültürel problemleri, özellikle de  “mahalleler arası şehirleşme dengesizliği”, “altyapı hizmetlerinde tıkanma”, “ çevrenin tahribi ve fiziki plansızlık”, “ gelir dağılımındaki adaletsizlik”,” sosyal tabakanın derinleşmesi” “kültür değişimi ve kültür boşluğu”,” toplum hayatında çözülme”  gibi problemlerin, çözümleri ile ilgili projeleri hayata geçirmeli, seçmende bu alanlarda, sağlıklı proje üreten, adayları tercih etmelidir..
        .     Ayrıca Mart ayında, yapılacak yerel yönetimler seçimlerinde, Belediye Başkan adayı olacak adaylar, bu problemleri, bütün olarak kabul edip, toplu olarak mı, yoksa tek tek ele alıp kademeli olarak mı çözecekler; Eskişehirlilere,  açıklamak zorundadırlar.
            çünkü şehircilikte, sorunlar, vaat ve lafla değil, ekip ve projelerle çözülür. Eskişehirlilerin, ikna olabilmesi ve tercihini doğru yerde ve doğru alanda, kullanabilmesi de, bu gelişmelere doğrultusunda olmalıdır.
            21.yüzyıl’daki enformasyon toplumlarının, daha fazla üretmek ve daha fazla tüketmek, değerlerine, yeni değerler ilave etmek, istek ve arayışı, “geleceğin şehri”ni”, belirleyici olacaktır.  Ve geleceği şehri,  bugünkünden daha çok  “ insan için yaşanabilir” kentler olacaktır. 
             Bugün çağımızın şehircilik anlayışı, " çok kesimli" ve" çok Merkezli" kentlerdir. Hatta çağımızın şehircilik anlayışı, "Büyüme Koridorları" adı verilen, şehirlerarası otoyolların, iki tarafına serpilip gelişen, "çEVRE ŞEHİRLERİ" şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu yeni şehirler, tek merkezli, hatta çok kesimli ve çok merkezli kentlere hiç benzememektedir. 
              İçinde bulunduğumuz çağda,  ideal şehirler, ormanla iç içe ama aynı şekilde bütün şehir imkânları da yanı başında. Yani Şehir-kır antitezlerini, sentezleyebilmiş kentlerdir. Ya da bir diğer tabiriyle, tabiatla, makineyi, yeni bir mekân tasarımıyla insan için uzlaştırabilmiş, ahenkli kılabilmiş, bir şehirdir
              Elbette bazı adaylar tarafından, Eskişehir’in, doğru şehirleşme için, çok geciktiği söylenecektir. Ancak bu dönüşü olmayan, bir yol da değildir. Yeter ki çağdaş şehircilik kriterleri, daima rehber ve hedef alınsın, dünün, bugünün ve yarının, Eskişehir’deki şehircilikle ilgili serüvenleri, tam idrak edilebilsin ve bu idrakin ışığında, kararlı adımlar ve isabetli projeler yapılabilsin.
              Ayrıca demokrasi ile yönetilen ülkelerde, her türlü sorunun çözümü seçmenin elinde olduğu göre, sağlıksız kentleşmede, seçmeninde sorumluluğu vardır. O nedenle seçmen, her alanda, Eskişehir sevdalısı, girişimci, yatırımcı, risk alan, kararlı, müteşebbis, en önemlisi de karizmatik insanlar, yanında, ilde birlik ve beraberliği sağlayacak, takım ruhuna inanan, projeleri olan adayları, iş başına getirmelidir. çünkü projeleri ve nitelikli ve uzman  ekibi olan, birlik ve beraberlik içinde,  hareket eden, belediye başkanları  mutlaka  başarılı olurlar.


















Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi