
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
YUNUS EMRE KÜLTÜR VE SANAT HAFTASI
Bugün, 2-6 Mayıs 2012 tarihleri arasında düzenlenecek olan, "Uluslar arası Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası" Programını belirlemek üzere Vali Yardımcısı Sayın İsmail ÜREÇ, başkanlığında, kurum/kuruluşlar ve kişilerle bir toplantı yapılacaktır.
Son yıllarda, Yunusemre ile ilgili toplantı ve etkinliklerin düzenlenmesinde,
"ORTAK PAYDA" ve "EKİP RUHU" , özellikle de " TOPLUM KATILIMI" ve "BEYİN FIRTINASI" gibi kavramlar, ön planda tutuluyor. Bu yöntemin hakim kılınmasında, İl Kültür ve Turizm Müdürü, Sayın Ali Osman Gül' ün önemli katkısı oldu.
Toplantıda, neler önerilecek bilinmez ama hedef Yunusemre' yi, "TANIMAK" ve "TANITMAK" olmalıdır. Çünkü Yunus Emre, Müslümanlığı ve Türk toplumunu, özellikle de "Ahlak" ve " Sevgi" konusunu, şiirleriyle, en iyi şekilde anlatmış, büyük bir halk şairidir. O' nu, yerel, ulusal ve evrensel alanda, her kesime tanıtmak, insanlığa çok şey kazandıracaktır. O nedenle de, doğduğu topraklar olan Eskişehir'de, "YUNUS EMRE" nin, daha bir özenle tanıtılması şarttır.
Yalnız Eskişehir ve Türkiye'de değil, tüm dünyada, Yunus Emre' nin, tanıtılması gerekir. Ayrıca "YUNUS EMRE", Eskişehir ile özdeşleştirilmelidir. Yunus Emre, Mevlana ve Hacı Bektaş-i Veli, örneğinde olduğu gibi, yeniden konumlandırılmalı. Yunus Emre'nin, sevgi ve barış felsefesini genç nesillere aktarılmalıdır.
Yıllardır, Yunus Emre' nin, okullarda, daha bilinçli bir şekilde tanıtılması için, örgün eğitim kurum/kuruluşlarının, her kademesinde, öğrencilerin seviyelerine uygun üniteler hazırlanarak, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası' nda, çocuklarımıza aktarılmasını, hem toplantılarda, hem de köşemizde önerdik. Ancak bir türlü gerçekleştirilememişti.
Bu isteğimizi, valilerimizden, Sayın KILIÇLAR' a da ilettik. Olumlu buldu ve girişimi ile "YUNUS EMRE", yalnız Eskişehir'de değil, Türkiye genelinde tanıtılmasını sağladı. Bunu sağlama için de Milli Eğitim Bakanlığınca, ''İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği'' nde yapılan değişiklik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişikliği göre, "YUNUS EMRE" Mayıs ayının ilk haftasında, okullarda, çeşitli etkinliklerle tanıtılacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı' nın, almış oluğu bu kararla da, "YUNUS EMRE" nin, ülke genelinde, ilk ve orta öğretim öğrencilerine, tanıtılması yanında, "YUNUS EMRE"yi, örnek almaları açısından da önemlidir. Çünkü okul çağında çocuklar; yakın çevre dışındaki kişi/kişileri de örnek almaya başlar. Bu dönemdeki çocuklar; okuduğu, dinlediği ve gördüğü kişilerin karakterlerinden de etkilenir. Ergenlik döneminde ise, gençlerin kendilerine takdim edilen kişilerin, özelliklerini mantık süzgecinden geçirdikleri, yakın hissettikleri kişileri ve popüler modelleri örnek aldıkları bilinmektedir. Bu açıdan bebeklik dönemi, okul öncesi, okul çağı ve ergenlik dönemlerinde, çocuklarımıza takdim edeceğimiz örnek kişiler, çok iyi seçilmelidir Yunus Emre bu insanlarımızdan biridir.
Türk tasavvufunun, dilde ve şiirde kurucusu olan YUNUS EMRE 'nin şiirlerinde, ahlak, hikmet, din, aşk gibi konuların, hemen hepsi tasavvuftan çıkar ve tasavvuf görüşü çerçevesinde, bir yere oturtulur. "YUNUS EMRE ", gönül kırmamak" konusuna, ayrı bir önem verir ve şiirlerinde bu konuyu özenle işler. Şiirlerinde işlediği konuları ve telkinleri hayatının ta kendisidir. Ayrıca "YUNUS EMRE" İslam' da sabır, kanaat, hoşgörürlük, cömertlik, iyilik, fazilet değerlerini, en iyi şekilde işleyen bir halk şairidir
YUNUS EMRE 'ye göre, insanlar, din, mezhep, ırk, millet, renk, mevki, sınıf farkı gözetilmeksizin, sevilmeyi hak etmektedirler. Şiirlerinde, en fazla işlenmiş temalar; İlahi aşk, Din, Ahlak, Gurbet, Tabiat, Ölüm ve faniliktir.
Hülasa "YUNUS EMRE", Müslümanlığı ve Türk toplumunu, özellikle de "Ahlak" ve " Sevgi" konusunu, şiirleriyle, en iyi şekilde anlatmış büyük bir halk şairidir.
Toplantıda, hayırsever insanımızın, Sayın Tafur BAYAR' ın, yıllardır gündeme getirdiği ve gerçekleştirilmesini istediği, "YUNUS EMRE KÜLTÜR MERKEZİ" konuşulacak mı bilinmez ama" YUNUS EMRE "nin, sürekli gündemde kalması ve tanıtılması açısından, bu merkeze ihtiyaç vardır. Bu merkezin yapılması için de Vilayet, belediyeler, kurum/kuruluşlar ve halkımıza görev düşüyor. Konya' daki "MEVLANA KÜLTÜR MERKEZİ" bu alanda bir örnektir.
Bugünkü toplantı, "YUNUS EMRE" yi "TANIMAK" ve "TANITMAK" açısından önemli bir toplantı. Çünkü" YUNUS EMRE" nin, günümüz insanlarına tanıtılması, ulusal ve evrensel barış ve kişilerin huzuru açısından gereklidir. Bunun için de ULUSLAR ARASI YUNUS EMRE KÜLTÜR VE SANAT HAFTASI kurumsallaştırılmalı, tüm kesimlerde, elini taşın altına koymalıdır.