4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YUNUS EMRE VE ESKİŞEHİR

Pazartesi günü, Yunus Emre haftası vilayet önünde yapılan bir törenle başlatıldı. Ancak törene katılan bir okuyucumuz "... Törene 30-40 kişi katıldı. Bu tören adet yerini bulsun kabilinde bir anma töreni oldu. Bu durum, şehrimiz için hüzün vericidir. Yunus Emre Vakfı'ndan kimse yoktu... Bu tablo, Eskişehir' e yakışmıyor" derken, bir katılımcı da "Yunus Emre ile ilgili konferansa, 5 kişi katıldı. Salon öğrenci getirilerek dolduruldu, diyerek üzüntülerini belitti.
Törene, neden beklenen iştirak olmadı, bunu en iyi ilgililer bilir. Ancak Halka rağmen, beklenen iştirakin sağlanması mümkün değildir. Yunus Emre ile ilgili, program yeteri kadar kamuoyu ile paylaşılsa ve halk yeteri kadar bilgi sahibi yapılsa, mutlaka beklenen iştirak olacaktı. Ancak yılardır, resmi kurumların dışında programdan, halkın haberi olmadı.
Geçmiş yıllarda, bir ara Yunus Emre ile ilgili toplantı ve etkinliklerde, "Toplum katılımı " , "Ortak Akıl" " ve Ortak payda" ve " Beyin fırtınası " gibi kavramların, ön planda tutuldu, Hatta sivil otoriteye, devri söz konusu da oldu. Program, diğer kurum/kuruluşlarla birlikte tespit edildi. Bu yıl neden bu tablo gerçekleştirilmedi bilinmez ama halka rağmen, katılımı artırmak ve etkinliklerde başarı sağlamak mümkün değildir.
Ayrıca Yunus Emre, Müslümanlığı ve Türk toplumunu, özellikle de "Ahlak" ve " Sevgi" konusunu, şiirleriyle, en iyi şekilde anlatmış büyük bir halk şairidir. O' nu, yerel, ulusal ve evrensel alanda, her kesime tanıtmak, insanlığa çok şey kazandıracaktır. Özellikle de doğduğu topraklar olan Eskişehir'de, Yunus Emre' nin daha bir özenle tanıtılması şarttır.
Yıllardır Yunus Emre' nin, okullarda daha bilinçli bir şekilde tanıtılması için, örgün eğitim kurum/kuruluşlarının, her kademesinde, öğrencilerin seviyelerine uygun üniteler hazırlanarak, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası' nda, çocuklarımıza aktarılmasını, hem toplantılarda, hem de köşemizde önerdik. Ancak bir türlü gerçekleştirmedi ama Yunus Emre etkinliklerine, katılımın az olması da hep şikâyet konusu yapıldı. bunun neden/nedenleri araştırılmadı. Hülasa Yunus Emre' yi, ne anladık ne de anlatabildik. Hal böyle olunca da siyasi arenada, Belediye ve il genel meclislerinde, Eskişehir kamuoyunda, Yunus Emre' ye layık icraat ve etkinlik göremedik.
Valimiz Sayın KILIÇLAR' ın, " Eskişehir ve Türkiye'de değil, tüm dünyanın Yunus Emre'den yararlanmasını istiyoruz. Yunus Emre'yi, Eskişehir ile özdeşleştireceğiz. Yunus Emre, Mevlana ve Hacı Bektaş-i Veli örneğinde olduğu gibi yeniden konumlandıracağız. Yunus Emre ve Eskişehir'i, Türkiye gündemine taşıyacağız. Böylece kültür ve inanç turizmini canlandıracağız. Yunus Emre'nin sevgi ve barış felsefesini genç nesillere aktaracağız" sözleri yılların özlemiydi.
Ve nihayet! Valimiz Sayın KILIÇLAR' ın, girişimi ile "YUNUS EMRE" Milli Eğitim Bakanlığınca, ''İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği'' nde yapılan değişiklik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişikliği göre, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası, okullarda, Mayıs ayının ilk haftasında kutlanacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı' nın almış oluğu bu kararla da Yunus Emre' nin, ülke genelinde, ilk ve orta öğretim öğrencilerine Yunus Emre'nin, tanıtılması yanında, Yunus Emre'yi, örnek almaları açısından da önemlidir. Çünkü okul çağında çocuklar; yakın çevre dışındaki kişi/kişileri de örnek almaya başlar. Bu dönemdeki çocuklar; okuduğu, dinlediği ve gördüğü kişilerin karakterlerinden de etkilenir. Ergenlik döneminde ise, gençlerin kendilerine takdim edilen kişilerin, özelliklerini mantık süzgecinden geçirdikleri, yakın hissettikleri kişileri ve popüler modelleri örnek aldıkları bilinmektedir. Bu açıdan bebeklik dönemi, okul öncesi, okul çağı ve ergenlik dönemlerinde, çocuklarımıza takdim edeceğimiz örnek kişiler çok iyi seçilmelidir Yunus Emre bu insanlarımızdan biridir.
Şu bir gerçek ki Valimiz Sayın KILIÇLAR, Uluslararası Eskişehir Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası' ın, en iyi şekilde gerçekleştirilmesi için, ciddi gayret ve caba gösteriyor. Ancak aynı duyarlılık ve gayreti, ilgili kişilerde, Yunus Emre Kültür ve Sanat Vakfında, diğer kurum/kuruluşlarda, ESOGÜ ve Anadolu üniversitelerimizde göremediğimiz gibi, alınan karalarda süreklilik sağlanamıyor, her bürokrata göre de şekil alıyor,
Valimiz Sayın KILIÇLAR' da, bunun farkındadır. Nitekim Yunus Emre ile ilgili bir ziyaretimizde, " ...Alınan kararlar, süreklilik arz etmelidir. Ancak bizler gittikten sonra gelenler, aldığımız kararlara sahip çıkmayabilir." demişti.
Valimizin Sayın KILIÇLAR' ın, önerisi, mutlaka dikkate alınmalı, etkinlikler sivil otoriteye devredilerek, mutlaka müesseseleştirilmelidir. Ayrıca ilgililer, Yunus Emre Vakfı, ESOGÜ ve Anadolu Üniversiteleri de kendilerinden beklenen icraatı hayata geçirmelidir. Çünkü Yunus Emre'ye sahip çıkmak, onu halkımıza anlatmak, örnek insan olarak göstermek, görev ve ödev olduğu kadar bir haktır da.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi