
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
YUNUS EMRE' Yİ NE TANIDIK NE DE TANITTIK
İlimizde faaliyet gösteren, Yunus Emre Kültür, Sanat ve Turizm Vakfı' nın, Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı. Vakıf, kentteki, kültür, sanat ve turizm etkinleri için, önemli bir örgüt olmasına rağmen, Vilayet, belediyeler ve diğer kurum/kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, tarafında, arzu edilen ilgi gösterilmedi.
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, Yunus Emre' yi, ulusal, yerel ve Türk dünyasına tanıtmak için, ciddi fırsattı. Ancak arzu edilen boyutta, bir tanıtma programı olmadı. Oysa bu alanda panel, sempozyum ve konferans gibi, etkinlikler yapılabilirdi. Ayrıca yıllardır, gündemde olan Yunus Emre Külliyesi de gerçekleştirilebilirdi.
Öte yandan Yunus Emre Kültür Sanat ve Turizm Vakfı varken, Türk Dünyası Vakfı, neden kuruldu bilmiyoruz. Çünkü Yunus Emre Kültür, Sanat ve Turizm Vakfı, Eskişehir' de yapılacak, tüm etkinliklere cevap verebilecek niteliktedir..
Ayrıca Türk toplumunda, geçmişin, geleceğe taşınması ve yaşatılması, vakıfların sayesinde gerçekleşir. Ülkemiz ve Eskişehir' de, sosyal, ekonomik, kültürel ve yurt savunmasında, vakıfların yardımları büyüktür.
Vakıflara, yardım ederek, gelirlerini çoğaltarak ve çalışmalarını destekleyerek, vakıfları yaşatmak gerekir. Vakıfların, toplumsal yaşamımızdaki Sağlık, eğitim ve öğretim, aş evi, sosyal, sanat ve kültür, milli savunma, iktisadi, ulaştırma, spor hizmetleri, yanında, muhtaç kişilere para yardımı da yapar.
Nitekim Atatürk, Vakıflara büyük önem verdi. 1922'de, T.B.M.M.'ni Açış Nutkundan, " Efendiler; Evkafın hikmet-i mevzuu nazar-ı dikkate alınınca; bunun müessesat-ı diniye ile beraber hizmet ve muavenet-i içtimaiyeydi istihdaf eylediği tahakkuk eder. Vakıfların; imarethaneler, hastaneler, misafirhaneler, kütüphaneler, kervansaraylar, hamamlar, çeşmeler, mektepler, medreseler vesair irfan müesseselerine şamil bulunmuş olması evkaf meselesinin hallinde riayeti elzem olan esasatı göstermektedir." demişti.
Vakıflar, mallarını ekonomik şekilde işletir. Vakfa ait müesseseleri gayelerine göre yaşatmak, Vakıf paraları nemalandırmak, Mütevellileri tayin, gerektiğinde azletmek yanında, vakfiye yerine geçen Hüccet, Berat, Ferman gibi belgelerden veya vakıf senetlerinde yazılı hayrı, sosyal, kültürel ve ekonomik şart ve hizmetleri yerine getirirler.
Vakfiyelerde öngörülen hizmetlerin, en iyi bir şekilde yerine getirilebilmesini sağlamak için vakıf hükmü şahsiyetini korumak şartı ile gerektiğinde, vakıf gayrimenkulleri değiştirerek daha fazla gelir getirici yatırımlara tahsis eder.
Ne var ki Yunus Emre Kültür, Sanat ve Turizm Vakfı'na, bugüne kadar vilayet tarafından gerekli ilgi gösterilmedi. Hatta Vakıf, kendisine ait bir yeri yoktur. Vakfın yaşamasında, Sayın Güven TANYERİ ve Sayın Orhan KESKİN, büyük fedakârlık gösterdi.
Elbette vakıfla ilgili tartışmalar, vakfa, yarar sağlamaz. O nedenle de Yunus Emre aşkı ile yaşayan insanlarımız, Yunus Emre Kültür, Sanat ve Turizm Vakfı'nı, Yunus Emre' ye, layık seviyelere mutlaka taşıyacaklardır.
Yunus Emre, Müslümanlığı ve Türk toplumunu, özellikle de "Ahlak" ve " Sevgi" konusunu, şiirleriyle, en iyi şekilde anlatmış büyük bir halk şairidir. O' nu, yerel, ulusal ve evrensel alanda, her kesime tanıtmak, insanlığa çok şey kazandıracaktır. Özellikle de doğduğu topraklar olan Eskişehir'de, Yunus Emre' nin, daha bir özenle tanıtılması şarttır.
Yıllardır, Yunus Emre' nin, okullarda daha bilinçli bir şekilde tanıtılması için, örgün eğitim kurum/kuruluşlarının, her kademesinde, öğrencilerin seviyelerine uygun üniteler hazırlanarak, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası' nda, çocuklarımıza aktarılmasını, Yunus Emre ile ilgili her toplantıda, hem de köşemizde önerdik. Ancak bir türlü gerçekleştirmedi,
Oysa Yunus Emre etkinliklerine, katılımın az olması da hep şikâyet konusu yapıldı. Ancak bunun neden/nedenleri araştırılmadı. Sonuçta da ne tanıdık, ne de tanıtabildik.
Valilerimizden, Sayın KILIÇLAR' a, ziyarette, bu isteğimizi ilettik. Bizleri diledikten sonra, " Eskişehir ve Türkiye'de değil, tüm dünyanın Yunus Emre'den yararlanmasını istiyoruz. Yunus Emre'yi, Eskişehir ile özdeşleştireceğiz... Yunus Emre ve Eskişehir'i, Türkiye gündemine taşıyacağız. Böylece kültür ve inanç turizmini canlandıracağız. Yunus Emre'nin, sevgi ve barış felsefesini, genç nesillere aktaracağız" demişti.
Sayın KILIÇLAR' ın, girişimi ile "YUNUS EMRE", Milli Eğitim Bakanlığınca, ''İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği'' nde yapılan değişiklik, Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Değişikliği göre, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası, ülkemizdeki tüm okullarda, Mayıs ayının ilk haftasında kutlanacaktır.
Yunus Emre Kültür Sanat ve Turizm Vakfında, görev alan Yunus Emre hayranları, mutlaka vakıf faaliyetlerini, hak ettiği boyutlara taşıyacaktır. Hatta Hayırsever İnsanımız, Sayın Tayfur BAYAR' ın, yıllardır gündeme getirdiği, YUNUS EMRE KÜLLİYESİ' de, Yunus Emre' ye, layık olacak şekilde bir gün mutlaka gerçekleştirilecektir.