Parkinson hastalığına dair kritik uyarılar

Parkinson hastalığına dair kritik uyarılar
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, Dünya Parkinson Günü'nde yaptığı açıklamada, Parkinson hastalığının belirtileri ve tedavisi hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, Dünya Parkinson Günü nedeniyle açıklamada bulundu. Parkinson hastalığının belirtileri, tedavisi hakkında uyarılarda bulunan Bildirici, şunları söyledi:

“Parkinson hastalığı, beyin hücrelerinin dejenerasyonu yani işlev kaybı ve hücre ölümü ile ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır. Bu hastalıkta beyinde dopamin isimli molekülü üreten sinir hücrelerinin kaybı söz konusu, bunun sonucunda hareketlerde yavaşlama, titreme ve denge kayıpları gibi belirtilerin ortaya çıkıyor. Hastalık, yıllar öncesinden uyku bozuklukları ve kabızlık gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Erkeklerde kadınlara oranla yaklaşık iki kat daha sık görülüyor.”

Doç. Dr. Bildirici, Parkinson hastalığının ilerleyen evrelerinde daha belirgin belirtilerin gözlemlenebileceğini söyledi. Bu belirtileri ise şu şekilde sıraladı: “Yürürken kolların normal şekilde sallanmaması, istirahat halinde elde, bacaklarda veya çenede titreme, mimik kaybı (maske yüz), göz kırpma sayısında azalma, öne eğik ve yavaş yürüyüş, küçük adımlarla yürüme, düşmeler, donma hissi, yavaş hareket etme ve konuşma, yutma bozuklukları, kabızlık, cinsel işlev bozuklukları, depresyon, psikoz, halüsinasyon, gündüz uyuklama, dürtü kontrol bozukluğu, ciltte yağlanma (sebore) ve bunama.”
Parkinson hastalığının tedavisine de değinen Bildirici, “Tedavi üç ana başlıkta ele alınmaktadır. Öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. İlaçlardan yeterli yanıt alınamayan durumlarda cerrahi tedavi seçenekleri düşünülmektedir. Ayrıca her hastanın belirtilerine göre kişiselleştirilmiş destek tedavileri de önem taşımaktadır. Yüz ifadesinde değişiklik, yürürken bir kolun sallanmaması, vücut duruşunda bükülme, omuzda donma ve ağrı, bacakta aksama veya sürüklenme, boyun ve uzuvlarda uyuşma, karıncalanma, içten titreme hissi yaşayan vatandaşlarımız vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” uyarılarında bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler :