CHP'li Arslan'dan Eskişehir'deki afet riskli alanlarla ilgili soru önergesi

CHP'li Arslan'dan Eskişehir'deki afet riskli alanlarla ilgili soru önergesi
CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye afet riskli alanlarla ilgili bir dizi soru yöneltti.

Gündoğdu Mahallesi sınırları içerisinde, 774 binayı kapsayan ve yaklaşık 4 bin 500 vatandaşı ilgilendiren 27 hektarlık alanın; Odunpazarı Belediyesi’nin teklifi üzerine bakanlık kararıyla söz konusu yerin “riskli alan” olarak ilan edildiğini hatırlatan İbrahim Arslan, “Yine Odunpazarı Belediyesinin teklifiyle, Küçük Sanayi Bölgesi olarak bilinen Gündoğdu, Emek, Yenidoğan ve Erenköy Mahalleleri sınırları içerisinde bulunan yaklaşık 66 hektarlık alan, Bakanlığınızın 08/02/2017 tarih ve 1952 sayılı yazısı üzerine, 11/03/2017 tarihli ve 30004 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2017/9909 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla “riskli alan” olarak ilan edilmiştir. Ancak aradan geçen yıllar içerisinde, ne Gündoğdu Mahallesinde, ne de Küçük Sanayi Bölgesinde, gerek Bakanlığınız gerekse TOKİ ya da ilgili İdare tarafından herhangi bir dönüşüm çalışması yapılmamıştır” dedi.

“ÖZHASEKİ’YE 7 SORU”

Riskli alan olarak ilan edilmesine rağmen yıllardır dönüşüm çalışmalarının yapılmadığı mahallelerdeki vatandaşların bu durumunun endişeyle karşılandığını ve büyük bir mağduriyet yaşadığını aktaran Arslan, bakanlığa yanıtlaması şu soruları yöneltti:

“Gündoğdu Mahallesi içerisinde kalan 27 hektarlık alandaki zemin ve yapılarla ilgili teknik raporlar bu alanın “riskli alan” ilan edilmesi için yeterli midir? Emek, Yenidoğan, Gündoğdu ve Erenköy Mahallelerinin sınırları içerisinde yer alan “Küçük Sanayi Bölgesindeki” zemin ve yapılarla ilgili teknik raporlar bu alanın “riskli alan” ilan edilmesi için yeterli midir? Teknik raporlar söz konusu alanların “riskli alan” olarak ilan edilmesi açısından yeterli değilse, bu bölgelerin “riskli alan” kapsamından çıkarılması planlanmakta mıdır? Teknik raporlar yeterli ve ilan edilen yerler afet riski taşıyorsa; Gündoğdu Mahallesindeki 27 hektarlık yerin riskli alan ilan edilmesinden bu yana yaklaşık 11 yıl, Küçük Sanayi Bölgesinin riskli alan ilan edilmesinin üzerinden ise 7 yılı aşkın süre geçmesine ve bu alanlarda her türlü iş ve işlemleri yapma yetkisi Bakanlığınızda olmasına rağmen, Bakanlık tarafından bugüne kadar herhangi bir işlem gerçekleştirilmemesinin gerekçesi nedir? Kanunun 6’ncı maddesinin 12’nci fıkrasında yer alan hüküm gereğince, TOKİ’ye ya da herhangi bir ilgili İdareye, dönüşüm çalışmalarının yapılması için uzun yıllardır yetki devri yapılmamasının gerekçesi nedir? Bakanlığınız, ilgili mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın endişelerini ve mağduriyetlerini gidermek üzere herhangi bir plan yapmış mıdır? Yapıldıysa bu planın detayları nelerdir? Afetler açısından “riskli alan” olarak ilan edilip, uzun yıllar dönüşüm çalışmalarının yapılmadığı yerlerdeki yurttaşlarımızın can ve mal güvenliğine yönelik tehdit karşısında herhangi bir önleminiz söz konusu mudur? “

Etiketler :