“Eskişehir’e özel üniversite bir ihtiyaç”

İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Serdar Ulucan, İYİ Parti il binasında düzenlediği basın toplantısında şehrin ekonomik ve şehirleşme sorunlarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Ulucan, hükümetin ekonomi politikalarının, özellikle kiracılar ile mülk sahipleri arasında ciddi gerginliklere yol açtığını belirterek, bu sorunun çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.
“ESKİ KİRALAR YENİ ENFLASYONLA UYUŞMUYOR”
Serdar Ulucan, Türkiye'deki ekonomik dengesizliklerin ve hükümetin yanlış kira politikalarının, Eskişehir'deki kiracılar ve mülk sahipleri arasında uzun süredir devam eden bir çatışma ortamına neden olduğunu ifade ederek, “Serbest piyasada bu yüzde 25 sınırı kalktığında ve enflasyon endekslerine göre yeni kiralar belirlendiğinde, eski kiralarla yeni enflasyon oranları uyuşmadığı için kiracılar ile mülk sahipleri arasında ciddi sıkıntılar yaşanmakta” diye belirtti.
Eskişehir’deki imar sorunlarına da değinen Ulucan, şehirde yeni imar alanları açılmadığı için tek merkezli bir yapı oluştuğunu ve bunun Eskişehir’in gelişimini olumsuz etkilediğini söyledi. Eskişehir’in modern şehircilik açısından sınırlı bir alan içinde sıkıştığını belirten Ulucan, "Hiçbir büyük şehirde, 'Nereye gidiyorsun?' sorusuna 'çarşıya' cevabı almazsınız. Ama maalesef Eskişehir’de bu durum geçerli" dedi. Ulucan, özellikle Batıkent ve Vadişehir gibi bölgelerde ticari yapıların eksik olmasının, Eskişehir’deki AVM kültürünün zayıf kalmasının, insanların şehrin merkezine yönelmesine yol açtığını söyledi.
Eskişehir’in öğrenci kenti olarak bilindiğini hatırlatan Ulucan, şehrin potansiyelinin hükümetin ve belediyelerin politikaları nedeniyle yeterince değerlendirilmediğini vurgulayarak, “Özel üniversite teşvikinin eksikliğinden dolayı Eskişehir’e yeni bir yatırım gelmedi. Organize sanayi olarak Türkiye’de iyi bir noktadayız. Anadolu Üniversitesi bölünerek üçüncü bir üniversite açıldı, ancak Eskişehir’de hala üç üniversite olduğunu söyleyemeyiz. Eskişehir’e bir özel üniversite ihtiyacı olduğunu kamuoyuna açıklamalarımızda dile getirmiştik. Şehrin büyümesi açısından bu bir ihtiyaç” diye konuştu.
Ulucan, şehrin en geri kalmış bölgelerinin Fevzi Çakmak, Şarhöyük ve Gündoğdu Mahalleleri olduğunu belirterek, “Bunun nedeni, geçmişte hava üssünün bu bölgede konumlanması ve uçakların iniş-kalkış alanında bulunmasıdır. Bu nedenle, kat artışı gibi bir durum mümkün olmuyor. Ancak Söğütönü ve Zincirlikuyu gibi bölgelerde yatay mimari ile modernize edilmiş villa tarzı yapılar oluşturulabilir. Hava üssü o bölgeden kalkmadığı sürece kat artışı mümkün değil, bu yüzden en mantıklı çözüm, kentsel dönüşümle nezih bir yaşam alanı oluşturulmasıdır” ifadelerini kullandı. Son olarak Eskişehir'in büyüme ve gelişim açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Serdar Ulucan, şehirdeki bu sorunların çözüme kavuşturulması için yerel yönetimlerin ve hükümetin daha aktif bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini dile getirdi.
Kaynak: Haber Merkezi