Sevda Avşar: Değiştirin, değişimi fark edin

Sevda Avşar: Değiştirin, değişimi fark edin
 Muhabir
İstiklal Mahallesi Muhtar adayı Sevda Avşar, neden muhtar adayı olduğunu ve seçildiği taktirde İstiklal Mahallesi için neler yapmayı hedeflediğini anlattı.

Açıklamalarında “yerel yönetimlerde kadın” olgusuna da dikkat çeken Avşar, “Değiştirin, değişimi fark edin sloganı ile yola çıktık. Umarım bize bu fırsatı vererek mahallemizde ilk kadın muhtar olma şerefini yaşarız. Ben erkek hegemonyası yüksek olan bir sektörde 26 yıl çalıştım.

Kadınların sadece basit işler yapabileceğini düşünüyorlar. Şu an Belediye Başkan adayımızın da kadın olması, mevcut muhtar ve muhtar adaylarında kadınların çoğalması ayrı bir keyif veriyor. Kadın anne ya da eş olması sebebiyle üst düzey konumlara gelemiyordu. Bu durum da değişiyor” dedi.

Kendinizi tanıtır mısınız?

1976 doğumlu bir çocuk annesiyim. Açıköğretim kaydımı dondurdum. Lise mezunuyum. 26 yıl Yurtiçi ve Sürat Kargo acenteliği yaptım. 5 yıl kadar yurtiçi yurtdışı platformlarda satış yaptım. Ayrıca E-Ticaret ve E-İhracat danışmanlığı yaptım. Geçen yıl emekli oldum. Organize Sanayi Kadın Girişimciler Kurulunda yer aldım. Vakıflarda gönüllü çalıştım. Doğa yürüyüşü, Yoga düzenli yaptığım sporlar. Kitap okuma ve Felsefe kulüplerine katılıyorum.

Neden aday oldunuz?

Emekli oldum, ancak gerçek anlamda emekli olabilmek için erken bir yaş. 30 yılı aşkın esnaflık, yöneticilik ve insan ilişkilerimi kazandığım tecrübeyi kendimi ifade edebileceğim alanlarda kullanmak istiyorum. Sosyal olmayı, insanlarla iletişimde olmayı, Sorunlara çözüm odaklı olmayı seviyorum. Muhtarlık insanlarla etkileşimde kalabileceğim, ruhlara dokunabileceğim bir statü. Güzel bir ekiple çalışarak mahalleyi eski özlediğimiz komşuluk anlayışına getirmeyi, sıcaklık, birliktelik oluşturmayı çok istiyorum. Ev kadınlarının kendini geliştirebilmesi için güzel alanlar yaratmak, hobilerine zaman ayırmalarını sağlamak, el emeği ile yaptıkları ürünleri satmak için e-ticareti öğretmek, yönlendirici olmak arzu ettiğim olaylar.

Bir kadın aday olarak, kadınların yerel yönetimlerde daha aktif rol alması gerektiğini ya da daha verimli olacağını düşünüyor musunuz?

Ben erkek hegemonyası yüksek olan bir sektörde 26 yıl çalıştım. Kadınların sadece basit işler yapabileceğini düşünüyorlar. Kargo işletiyorum dediğimde şaşkınlık belirtiyorlardı. E-Ticaret yapıyorum dediğimde de takı boncuk mu satıyorsun diyorlardı. Oysa ben endüstriyel ürünler sattım, ürettirdim. Marka patenti olayına kadar taşıdım. Hemcinslerim dahi şaşırabiliyor. Yönetimde kadın her şekilde daha detaylı, titiz, daha anaç, hümanist ve çözümcü yaklaşıyor. Başladığı işi bitirmek için sonuna kadar uğraş veriyor. İş alanını da evi gibi derleyip topluyor. Çünkü kadın çalıştığında sadece işe gidip eve gelip dinlenmiyor. Diğer rol modelleri aktif bir şekilde devam ediyor. Anne, eş, evlat görevlerini de yerine getirmek için koordine kuruyor. Yardımcıları dahi olsa tüm düzenden çocuklarından sorumlu olmaya devam ediyor. Böyle olması kadının çok yönlü birkaç işi aynı anda yapabilme kapasitesini artırıyor. Dolayısıyla işyeri yönetirken temizlikten tutun finansa kadar yaptığı işi layıkıyla yapmaya çalışıyor. Kadınlar yönetimde olması aktif iş yaşamında üst konumlarda olması beni ayrı mutlu ediyor. Şu an Belediye Başkan adayımızın da kadın olması, mevcut muhtar ve muhtar adaylarında kadınların çoğalması ayrı bir keyif veriyor. Kadın anne ya da eş olması sebebiyle üst düzey konumlara gelemiyordu. Bu durum da değişiyor.

Bize mahallenizi anlatır mısınız?

İstiklal Mahallemiz şehrin en merkezi ve eski yerleşimi olan bir mahalle. Nüfusu 5 bin civarındadır. Turizm yoğunluğu olan ve çoğunluğu esnaftan oluşmaktadır. Restoran ve Cafe işletmemiz fazladır. Cadde ve Reşadiye Cami tarafında da çok değişik sektörlerden dükkanlar bulunmaktadır. Bu da bize hem avantaj hem dezevantaj yaratmaktadır. Dezavantajımız çok dar sokaklara ve alanlara sahip olmamız. Bir yangın olsa itfaiye aracının dahi girememesine sebep olmaktadır. Bu nedenle güvenliği sağlamak için itfaiye vanalarının çoğaltılması için Kamu Kurum ve Kuruluşlarla çözüm arayışına gireceğiz. Tek yön sokakların olması ayrı problem. Turizm alanı olduğu için sokaklara krokiler yerleştirmeyi düşünüyoruz. Tatil beldelerindeki dar sokaklara benzetiyorum bizim sokakları, oradaki gibi çiçekli sokaklar yaratabiliriz. Görselliği zenginleştirir. Çünkü ciddi turist geliyor mahallemize. Gondola biniyorlar, Adalara gezmeye geliyorlar. Akşamları aydınlatmayı çoğaltmayı düşünüyoruz. Hem güvenlik açısından hem görsellik açısından istiyoruz. Sokaklarımız kilitli taş döşeli. Bu hem yaşlılarımızın, hem gençlerimizin hem de engelli komşularımızın sokaklarda pazar arabası, bisiklet ve araçlarını sürmelerini imkansız hale getirmektedir. Bu konuda yine Kamu Kurum ve Kuruluşlarının desteğini isteyeceğiz. Park yeri sorunumuzun çok ciddi olması dezavantaj. Kent Konseyi desteği ile mahalle meclisi kurmak istiyoruz. Komşularımızın vakit geçireceği, aktivite ve spor yapacağı alanlar oluşturmak için planlama yapacağız. Belediyeler bu imkanları sunuyor ancak mahallemizde yok. En azından yönlendirmeler yapacağız. Komşularımızla etkileşimde olacağımız bir alan oluşturmak en büyük isteğimiz. Yaşlı komşularımızın hayatını kolaylaştırmak için dijitali kullanacağız. Hayvanlar için barınak yok. Komşularımız bu konuda çok duyarlılar. Yine kamu kurum ve kuruluşlarından destek isteyeceğiz. Geçici barınak ve besleme temin etmeye çalışacağız. Tedavileri ile ilgileneceğiz. Çocuk kreşi yok. Bu konuda da projeler için yardım isteyeceğiz. Üniversiteye hazırlanan çocukların danışabileceği Psikolojik destek alacağı alanlara yönlendireceğiz.

Muhtar adayı olarak ne yapmak istiyorsunuz?

20 gün gibi bir süre kaldı. Ben ve ekibim çok hızlı bir şekilde tüm komşularımızı ziyaret edeceğiz. Sorunlarını, dilek ve önerilerini not alacağız. Muhtar seçildiğimizde bu istek ve önerileri muhtarlığın bize verdiği yetki sınırları içinde üst makamlardan destek alarak çözmeye çalışmak için bir yol haritası oluşturacağız.

Ekibinizde yer alan aza adayları kimler?

Genç bir yapıya sahip aza listemiz. Çalışmaya istekli. Esnaf, öğretmen, mühendis, yönetici gibi çeşitli meslek dallarında görev yapmış emekli bir ekibiz. “Değiştirin, değişimi fark edin” sloganı ile yola çıktık. Umarım bize bu fırsatı vererek mahallemizde ilk kadın muhtar olma şerefini yaşarız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.