Talat Yalaz: “Bugünkü yönetim, 12 Eylül darbesinin uzantısıdır”
Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu'nun öncülüğünde düzenlenen basın toplantısında, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin yıl dönümü dolayısıyla sert açıklamalarda bulunuldu. Platform adına konuşan CHP Eskişehir İl Başkanı Av. Talat Yalaz, darbenin Türkiye'deki siyasi, sosyal ve ekonomik etkilerinin halen sürdüğünü belirterek, 12 Eylül rejiminin baskı ve hukuksuzluklarının günümüzde de "tek adam rejimi" altında devam ettiğini vurguladı.
Talat Yalaz, 12 Eylül darbesinin Türkiye'nin demokratik yapısını yok ettiğini ve toplumu baskı altına aldığını belirterek, o dönem uygulanan antidemokratik politikaların bugün de benzer şekilde devam ettiğini dile getirdi. Yalaz, "Dönemin CIA Türkiye Masası Şefinin 'Bizim çocuklar yaptı' dediği ve iş dünyasının darbenin ardından sevinçle karşıladığı 12 Eylül rejimi, tüm yetkileri bir avuç askerde toplamıştı. Bugün ise aynı yetkiler tek bir kişide toplanmış durumda. Anayasayı ve yasaları işine gelmediğinde yok sayan bugünkü yönetim, 12 Eylül darbesinin bir uzantısıdır" dedi.
Yalaz, 12 Eylül sonrasında yaşanan hak ihlallerine ve baskılara da dikkat çekti. "Darbenin ardından 1 milyon 683 bin kişi fişlendi, 230 bin kişi yargılandı, 517 kişiye idam cezası verildi ve 50 kişi idam edildi. İşçiler, emekçiler ve toplumun muhalif kesimleri sistematik olarak hedef alındı" diye konuştu.
Emekçilere ve doğaya yönelik saldırılar sürüyor
12 Eylül darbesinin ekonomik politikalara da büyük etkisi olduğunu belirten Yalaz, darbe sonrası uygulanan neoliberal politikaların günümüzde de devam ettiğini söyleyerek, “12 Eylül’ün ardından özelleştirme dalgalarıyla kamuya ait varlıklar sermaye gruplarına devredildi. Emekçilerin tarihsel kazanımları ellerinden alındı. AKP iktidarı döneminde ise neredeyse satılacak kamu yatırımı kalmadı, bu yüzden doğamıza, suyumuza ve ormanlarımıza saldırıyorlar, Yakıyor, kazıyor, yağmalıyor, yağmalatıyorlar. İşgal gücü gibi suyuna, toprağına, doğasına sahip çıkanları da hain ilan ediyorlar” dedi.
Yalaz, 12 Eylül sonrasında uygulanamayan ekonomik kararların darbeci generallerin zorbalığıyla hayata geçirildiğini ifade ederek, “24 Ocak kararlarını uygulayamayan sermaye, darbe sonrası Kenan Evren cuntasının desteğiyle bu kararları hayata geçirdi. Günümüzde de benzer şekilde iktidar, sermaye gruplarıyla iş birliği yaparak halkın varlıklarını özelleştirme adı altında yağmalıyor” şeklinde konuştu.
Toplumsal muhalefet susturuluyor
12 Eylül döneminde olduğu gibi günümüzde de grevlerin yasaklandığını ve işçi sınıfına yönelik baskıların sürdüğünü belirten Yalaz, bu durumun darbeci zihniyetin devamı olduğunu savundu. "İşçiler sendikalaşmak istiyor, ancak işten atılıyorlar. Grevler yasaklanıyor, halkın talepleri görmezden geliniyor. Eğitimde ise dini vakıflar ve tarikatlar eliyle gerici müdahaleler yapılıyor. Toplumsal muhalefet, darbeci bir anlayışla baskı altına alınıyor. Bu süreç, 12 Eylül'den bugüne kadar gelen bir hukuksuzluk zinciridir" ifadelerini kullandı.
12 Eylül hesaplaşması bitmedi
Yalaz, açıklamasının sonunda AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetimini darbeci zihniyetin devamı olarak nitelendirdi. "12 Eylül darbecilerinin Türkiye’ye zorla giydirdiği dar elbise, AKP-Erdoğan yönetimiyle sürdürülen bir rejime dönüştü. 2010 yılında yapılan anayasa değişikliği ile inşa edilen tek adam rejimi, 12 Eylül'ün doğal bir uzantısıdır" dedi. Yalaz, AKP hükümetine karşı birleşik bir toplumsal muhalefet oluşturarak hukuksuzluk ve baskıya karşı mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.
Demokratik ve Laik Türkiye için birleşmeliyiz
Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu adına konuşan Talat Yalaz, demokrasi ve insan hakları mücadelesinin yükseltilmesi gerektiğini belirterek, tüm ezilen ve yok sayılan kesimlerin birleşmesi gerektiğini ifade ederek “12 Eylül rejimiyle hesaplaşma, bugünü ve son 44 yılı içermeden tamamlanamaz. AKP'nin inşa etmeye çalıştığı fiili darbe rejimini meşru yollarla sona erdirmek ve bağımsız, demokratik, laik bir Türkiye inşa etmek için birleşik toplumsal muhalefet şarttır” sözleriyle çağrıda bulundu.
Kaynak: Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.