Eskişehir’de ciddi iddia: İptal edilmesine rağmen hala devam ediyor!

Eskişehir’de ciddi iddia: İptal edilmesine rağmen hala devam ediyor!
CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, ÇED başvurusunun iptal edilmesine rağmen bölgede kaçak bir şekilde sondaj çalışmalarının devam ettiğini ileri sürdü.

CHP Eskişehir İl Başkanlığı’nda basın açıklaması yapan CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Eskişehir’in Sarıcakaya, Mihalgazi ve Tepebaşı ilçelerini kapsayan bölgede yapılmak istenen altın gümüş madenine ilişkin konuştu.

“SAYISIZ SONDAJ KUYUSUNA RASTLADIK, TÜM ORMANLIK ALAN LEVHALANDIRILMIŞ”

Söz konusu bölgede 2019 yılında vatandaşlardan aldıkları ihbarlar üzerine Alpagut bölgesinde Kartepe’de ağaçların kesildiğini, kayaların numaralandırıldığını ve sondaj yapıldığını gördüklerini hatırlatan Süllü, Erzincan İliç’te yaşanan faciadan sonra tüm gözlerin maden ocaklarına çevrildiğini ifade ederek Alpagut bölgesini ilçe belediye başkan adayı Hasan Ünal ile yeniden gezdiklerini anlattı. Süllü, şunları söyledi:

sullu.jpg

“Bütün dağ, ormanlık alan tamamen delik deşik edilmişti. Yer yer sondaj kuyuları açılmıştı ve sayısız sondaj kuyusuna rastladık. Demek ki bu 5 yıllık süreç içinde burada ciddi anlamda sondajlar yapılmıştı. Sondajların her birinde de Cengiz Holding Eti Bakır İşletmeleri’ne ait etiketleri gördük. Sadece sondaj kuyularında değildi bu gördüğümüz etiketler. Tüm ormanlık alan levhalandırılmış. Bu levhalarda Eti Bakır’ın dışında bir de etiketlerdeki isimlerden birisi de TÜPRAG adı verilen yüzde 100 Kanadalı bir firmanın olduğunu biliyoruz. Kanadalı şirket Türkiye’de yaptığı izinsiz sondajlarla ünlü. Kaçak sondajlarıyla sürekli mahkemelik oluyor.”

Alpagut bölgesindeki ormanlık alanların maden aramasıyla yok olacağını vurgulayan Süllü, “Toplamı 672 hektarlık bir alanda yapılacak bu maden aramasının 542 hektarı ormanlık alana denk geliyor. Bu bölgede önce yüz binlerce ağaç kesilecek. Ardından toprak sıyrılacak, kayalar parçalanacak, dinamikler patlayacak, tozlar, zehirli salınımlar doğaya zarar verecek. O bölgede yer altı suları var, onlar kaybolacak” dedi.

“VATANDAŞLARA SULAMA GÖLETİ YAPILACAK DENİYOR”

Yetkili kişilerin yapılan sondaj çalışmalarını vatandaşa ‘tarımsal amaçlı sulama göleti yapılıyor’ diyerek açıklandığını söyleyen Süllü, “Orada vatandaşlara bir şey söylenmiş; ‘burada tarımsal amaçlı sulama göleti yapılıyor’. Vatandaşların bilgisi bu yönde. O göleti de gördük. Gölet tamamen kayaların ortasında bir alan açılmış ve açılan bu alanda biz anladık ki, bu şekilde yapılan bir sulama göleti değil. Ormanlık alanda kayalar alınmış ve çalışmalar yürütülüyor burada” ifadelerini kullandı.

SÜLLÜ AK PARTİLİLERİ AÇIKLAMAYA DAVET ETTİ

Yerel seçimler öncesinde bu konuların tartışılması gerektiğinin önemine değinen Süllü, “Yerel yönetimlerin havasını, suyunu, toprağını korumasında da çok önemli bir işlevi var. Yani biz Eskişehir’imizde yeni bir İliç façası yaşanmasını istemiyorsak, zehir solumak, içmek istemiyorsak, kanser ve solunum hastalıkları nedeniyle hasta olmak istemiyorsak tam da yerel seçim öncesinde bu konuyu konuşmalıyız. Biz CHP’liler bu konuda duyarlılığımızı geçmişte olduğu gibi geleceğe yönelikte de çok açık bir şekilde ortaya koyuyoruz. Ancak diğer adaylardan biz hiçbir şekilde çevre duyarlılığı konusunda bugüne kadar tek bir söz duymadık. AKP’li bakanlar gelip gidiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı geldi gitti. Bir sürü konuda söz etti. Ama biliyorsunuz ÇED başvurusu aslında tam da kendisini ilgilendiriyor. Bu konuda tek bir cümle söylemedi” sözlerine yer verdi.

SÜLLÜ’DEN AK PARTİ MİLETVEKİLİ DÖNMEZ VE BELEDİYE BAŞKANI GÜNEŞ’E GÖNDERME

AK Parti Milletvekili Fatih Dönmez ve Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Güneş’ten açıklama beklediğini söyleyen Süllü, “Bu etiketlerde bir de ruhsat tarihi 2022. Şu anda AKP Milletvekili olan Fatih Dönmez tam da bu ruhsatın verildiği Enerji Ve Tabi Kaynaklar Bakanıydı. Kendisinden de bu konuda tek cümle duymadık bugüne kadar. Tüm adaylardan Eskişehirlilerin bu çevre duyarlılığı havasını, suyunu, toprağını kirlettirmeme konusunda bir açıklama bekliyoruz. Mihalgazi’de alan delik deşik, Mihalgazi Belediye Başkanı neredeydi? Hiç mi ruhu duymadı? Bütün olup bitenleri biliyordu Belediye Başkanı Zeynep Hanım. Bu konuda hiç sesini duymadık. Vatandaşlara ‘tarımsal sulama göleti yapılıyor’ diyor. Bu konuda acilen açıklama bekliyoruz Zeynep Hanım’dan” şeklinde konuştu.

“AKP BAŞKAN ADAYI İKTİDARIN VEKİLİ OLARAK DÜŞÜNCELERİNİ AÇIKLASIN”

Son olarak AK Parti’nin maden konusundaki politikalarını eleştirerek AK Parti Adayı Nebi Hatipoğlu’nu açıklamaya davet eden Süllü, şöyle konuştu:

“En son Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı’na bir soru önergesi verdim. Gelen yanıtta Eskişehir’de son 3 yılda tam 318 maden ruhsatı verildiği yanıtı verildi. Biz Eskişehirliler bu konuda çok endişeliyiz. AKP’nin maden konusundaki politikaları vahşi madenciliğe geçit veriyor, maden yasalarını sürekli madenciler lehine değiştiriyor. Biz AKP Büyükşehir Belediye Başkan adayında bu konuda ne düşündüğünü açıklamasını bekliyoruz. Bugüne kadar sadece kendi ticareti ve özel zevkleriyle uğraştığı için bilmediği konularda ahkam kesmeyi artık bıraksın. İktidar partisinin vekili olarak AKP’nin ranta dayalı bu vahşi madencilik konusunda ne düşündüğünü kamuoyu ile paylaşmaya kendisini davet ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.