Side'de kazı yapmak ne alaka?

Side’de kazı yapmak ne alaka?
Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümünden bir ekibin Side antik kentinde yaptığı kazı “Eskişehir dururken Side ne alaka?” sorusunu akıllara getirdi.Anadolu Üniversitesi ekibinin Side’de yaptığı çalışmalar...

Anadolu üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümünden bir ekibin Side antik kentinde yaptığı kazı “Eskişehir dururken Side ne alaka?” sorusunu akıllara getirdi.


Anadolu üniversitesi ekibinin Side’de yaptığı çalışmalar sonrasında 2 adet başsız heykel bulunduğuna dair haberlerin gazetelerde yer alması üzerine Eskişehirlilerden çok sayıda tepki geldi.


100’DEN FAZLA HöYüK VAR


Eskişehir ve civarında başta Şarhöyük olmak üzere çok sayıda kazılacak yer ve yüzün üzerinde höyük olmasına rağmen Anadolu üniversitesi’nin kazı için Side’yi tercih etmesinin mantıksız olduğunu belirten vatandaşlar ve konuya yakın uzmanlar, bu durumu anlamakta güçlük çektiklerinin belirtti.


ESKİŞEHİR’E HAKSIZLIK EDİLMİYOR MU?


Side’deki kazıya Anadolu üniversitesi’nin kaynaklarının harcandığını ve bu harcanan kaynağın üniversitenin kurulu olduğu şehirde kullanılması gerektiği de belirtiliyor. Yapılan kazının Türk arkeolojisi adına öneminin büyük olduğunu ancak buna karşılık yapan kurum ile yapılan yerin birbiri ile alakasız olduğunu söyleyen okurlar, “Yapılan kazılar, bulunan eserler Türkiye Coğrafyası tarihi için önemli bir kazanç. Tüm yurdumuzdaki tarihi değerler mutlaka gün yüzüne çıkartılmalı. Bu konuda toplumumuzun zaten desteği olacaktır. Fakat Eskişehir’deki üniversitenin Akdeniz’e giderek kazı yapması mantıksız değil mi? Hele ki Eskişehir gibi tarihi değerleri çok olan ve gün yüzüne çıkmayı bekleyen pek çok tarihi değeri bulunan bir kentin bırakılıp, kilometrelerce uzaktaki bir alanda mesai harcanması şehre karşı yapılmış bir haksızlık değil midir?” diyor.


MADEM KAYNAK VAR NEDEN ESKİŞEHİR DEĞİL?


Anadolu üniversitesi’nin arkeolojik kazılar için bütçe ayırmasının bilim adına önemli olduğunu da söyleyen vatandaşlar, “Side’nin bağlı olduğu kentte birçok üniversite bulunuyor. Bu üniversiteler dururken Anadolu üniversitesi’nin Side’deki kazı için para harcaması çok anlamsız. üniversite yöneticileri, Eskişehir’de kazılmayan onca höyük dururken, Side’de kazı yapılması konusund bir açıklık getirmeliler” deniliyor.


ANADOLU üNİVERSİTESİ ŞEHİR İçİN çOK öNEMLİ


öte yandan Side’de onca masraf ve emek harcanarak yapılan kazıların, üniversitede görevli akademisyenlerin sadece yayın yapma amacıyla mı yapıldığı sorusu da akıllara gelirken, bu konuda da merak bir kat daha artıyor.


Eskişehirli vatandaşlar, Anadolu üniversitesi’nin şehrin en önemli kurumu olduğunu da belirterek, üniversitenin pek çok konuda olduğu gibi,  kentin tarihi değerleri üzerine de şehre çok önemli katkılar sunabileceğini dile getiriyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.