Hz. MUHAMMED'İN VEDA HUTBESİ HAKKINDA-2

 


Geçen hafta, Hz. Muhammed’in Veda Hutbesi ile ilgili giriş bilgilerine değinmiş ve hutbenin, köşe yazısının müsaade ettiği kadarını yazmıştım. Bugün de kaldığımız yerden devam edeceğim. Dolayısıyla hutbenin tamamı ancak her iki köşe yazısı ile birlikte söz konusu olmaktadır. Hutbe şu şekilde tamamlanmıştır:


“Ey müminler!..Sözümü iyi dinleyin, iyi anlayın...Muhakkak ki Rabbiniz birdir. Babanız da birdir; hepiniz Adem'in çocuklarısınız... Adem ise topraktandır. Hiç kimsenin başkaları üzerinde ve Arabın Arap olmayana bir üstünlüğü yoktur. Şeref ve üstünlük, ancak fazilet /takva iledir” (üç öRNEKTE BU PARAGRAF YOK).


“Müslüman Müslüman’ın kardeşidir. Bütün Müslümanlar kardeştir, eşit hakka mâliktir. Din kardeşinize ait olan herhangi birşeye, bir hakka tecavüz etmek, gönül rızası ile olmadıkça, başkası için helâl olmaz. Haksızlık yapmayın...Haksızlığa da boyun eğmeyin. Ahâlinin haklarını gasp etmeyin”.


“ülkede, yeryüzünde bozgunculuk yaparak karışıklık çıkarmakta ve küfürde ileri gitmeyin” (SADECE 2 öRNEKTE VAR).


“Azası kesik siyahi bir köle başınıza amir olarak tayin edilse sizi Allahın kitabı ile idare ederse onu dinleyiniz ve itaat ediniz” (4 öRNEKTE BU PARAGRAF YOK).


“Ey Müminler! Size …….. emanet bırakıyorum..Siz ona sıkı sarıldıkça, yolunuzu şaşırmazsınız. O emanet de Allah'ın kitabı Kur'ân 'dır!”. (4 öRNEKTE SADECE KUR’AN’IN, 5 öRNEKTE KUR’AN VE SüNNET’İN, 2 öRNEKTE KUR’AN, SüNNET VE EHL-İ BEYT’İN, 2 öRNEKTE DE KUR’AN VE EHL-İ BEYT’İN EMANET EDİLDİĞİ BELİRTİLMİŞTİR). Kur’an’a baktığımızda, insanların sarılacağı ipin Kur’an ve dolayısıyla da Allah’ın tek dini olarak İslam olduğuna değinildiğini görüyoruz ve Hz. Muhammed de hutbesinde bunu tekrarlamıştır (Al-i İmran-103. Birlik halinde Allah'ın ipine /tek ilâhlı İslâm dinine ve son kılavuz ders kitabı /davet kitabı olan Kur’an’a sımsıkı sarılın ve bu konuda anlaşmazlıklara saplanıp gruplara bölünmeyin).


“Ben kimin mevlası isem, Ali de onun mevlasıdır” (BU İFADE SADECE 3 öRNEKTE VAR, DİĞERLERİNDE YOK, FAKAT GADİR HUM DENİLEN YERDEKİ HUTBE KISMINDA SöYLENMİŞ OLABİLECEĞİNE İDDİA ŞEKLİNDE DEĞİNİLMİŞ). “Mevla” kelimesi, bilgi ve karakter olarak güvenilir dost, kişi” demektir.


“Ey Ashabım! Nefsinize zulmetmeyin...Nefsinizin de üzerinizde hakkı vardır”.


“Ey İnsanlar! Allah , herkese düşen miras hakkını Kur'ân 'da bildirmiştir. Mirasçılar için ayrıca vasiyetnâme yapmaya hâcet yoktur”.


“çocuk kimin döşeğinde doğmuşsa ona aittir. Zinakâr için mahrumiyet cezası vardır”. (BU CüMLE SADECE 3 öRNEKTE VAR)


“Ey İnsanlar! Her câni kendi suçundan kendisi sorumludur. Hiçbir câninin işlediği suçun cezasını evlâdı çekmez. Hiç bir evlâdın suçundan da babası sorumlu tutulamaz” (BU CüMLE 9 öRNEKTE VAR).


“Ey İnsanlar! Ey insanlar! Ayların yerini değiştirerek geri bırakmak inkârda aşırı gitmektir. Kafirler böyle yapmakla doğru yoldan saptılar. Allah'ın haram kıldığı ayların sayısını uygun yapmak


için, bir yıl haram ayını helal, diğer yıl onu haram sayarlar. Böylece Allah'ın haram kıldığını helal kabul ederler” (BU PARAGRAF SADECE 2 öRNEKTE VAR). “Onlar bir yıl, Safer ayını helal sayıyorlar, bir yıl Muharrem'i haram sayıyorlardı. Nesî (yıla ekleme), işte budur. Allah'ım, Sen de şahit ol!” (BU CüMLE SADECE İKİ öRNEKTE VAR).


“Ey insanlar! Harp edebilmek için haram ayların yerlerini değiştirmek, küfürde çok ileri gitmektir. Bu, kâfirlerin kendisiyle dalâlete düşürüldükleri bir şeydir. Bir sene, helal olarak kabul ettikleri bir ayı, öbür sene haram olarak ilan ederler. Cenab-ı Hakk’ın helal ve haram kıldıklarının sayısına uydurmak için bunu yaparlar. Onlar, Allahü teâlânın haram kıldığını helal, helal kıldığını da haram ederler”. (BU PARAGRAF SADECE 2 öRNEKTE VAR) “Mutemâdiyen dönmekte olan zaman, Allah'ın gökleri, yerleri yarattığı günkü vaziyete dönmüştür..Bir yıl, ay ölçüsüyle 12 aydır.Bunlardan dördü, haram aylardır. Bunlardan üçü, arka arkaya Zilka'de, Zilhicce, Muharrem'dir. Dördüncüsü Receb'tir, ki Cümade-l âhire ile Şaban arasındadır. Bu sene haram aylar eskilerine geldi. Hac mevsimi yine Zilhicce'nin onuncu gününe rastladı”.


“Ey İnsanlar! Allah'a kulluk edin. Beş vakit namazınızı kılın. Ramazan orucunu tutun. Emirlerime itaat edin. O takdirde Rabbinizin Cennetine girersiniz” (BU İKİ CüMLE 3 öRNEKTE VAR, BİR öRNEKTE AYRICA "ZEKATINIZI VERİN VE AMİRLERİNİZE İTAAT EDİN" İLE BİRLİKTE VAR, 8 öRNEKTE YOK).


“Lâ ilahe illallah, Muhammedün resulullah deyinceye [yani Müslüman oluncaya] kadar Bana saldıran insanlarla cihad etmek üzere emrolundum. Onlar bunu söyledikleri zaman kanlarını ve mallarını korumuş olurlar. Hesapları ise Allahü teâlâya aittir” (BU PARAGRAF, SADECE 2 öRNEKTE VAR). “Ey İnsanlar! Aşırı gitmekten sakınınız. Sizden öncekilerin mahvolmalarının sebebi, dinde ifratta olmaları idi. Hac usûllerini benden öğrenin. Muhakkak olarak bilmiyorum, belki bu seneden sonra bir daha haccedemem. Bu nasihatlerimi burada bulunanlar, bulunmayanlara bildirsin. Olabilir ki, kendisine bildirilenler, burada bulunanlardan daha iyi anlayarak bunları korumuş olurlar”.


“Ey insanlar! Yarın beni sizden soracaklar.. Ne dersiniz? Risâletimi tebliğ ettim mi? Görevimi yaptım mı?..(Ashab bu soruya hep bir ağızdan "EVET!..Yemin ederiz ki tebliğ ettin. Bize nasihat ve tebligatta bulundun. Böylece şehâdet ederiz." derler. Vâdi artık bu sözlerle çalkalanmaktadır. Allah Rasûlü parmağını havaya kaldırarak, üç kez; "Şâhid ol Ya Rabbi!", "Şâhid ol Ya Rabbi!", "Şâhid ol Ya Rabbi!" buyurur”.


Görüldüğü gibi, yüz binlerle ifade edilen bir topluluk, Hz. Muhammed’in sözlerini arkada olanlara aktaracak şekilde dinlemiş, fakat önemli konularda bile ortak bir sonuca ulaşamamışlar ve bu farklılıklar maalesef, 1400 yıldır birbirine düşman gruplaşmalar şeklinde devam edegelmiştir. Hâlbuki Hz. Muhammed, bu hutbesi ile bir nevi Kur’an’dan özet yapmış ve önemli noktalara dikkat çekmeyi amaçlamıştır. Umarım bir zaman gelecek ve Hz. Muhammed ile Kur’an’a iman edenler olarak, hepimiz ortak iman noktaları ve Kur’an’ın muhkem /değişmez ana hükümlerinde birleşmeyi başarırız. İnşallah!....


NOT-1: "SON DAVET KUR'AN (Tercüme)", "OKU! KONULARINA GöRE KUR'AN AYETLERİ", “DİN VE BEYİN”, “KUR’AN KADINI KORUYOR”,


“İSLAM’IN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL” VE “KUR’AN’IN KULU KöLESİ MEVLANA” kitaplarım bulunmaktadır..


NOT-2: 1 KASIM 2017 çarşamba günü saat 17.30-19.00 da özdilek Sanat Merkezinde (Kanatlı AVM arkasında eski MİT merkezinde) Halka açık "KUR'AN SOHBETİ" nin 87 ncisine inşallah devam edeceğim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi