KUR'AN'A GÖRE ALLAH-1

 


 


Kur’an, Allah hakkında konuşmayı bile yalan ve iftira olarak değerlendirip bu yönden olacak girişimlerin yasak olduğuna, diğer bir ifade ile yasağa uyulmaması demek olan Haram olacağına birkaç ayet ile dikkat çekmiştir. Hatta Nisa-50. ayet ile bu girişimin daha başka haramlara neden olma riski taşıyan ism’lerden olduğu da vurgulanmıştır.


 


Al-i İmran-75. Kitap verilenlerden öyle dürüst, erdemli kişiler de var ki, onlara kantar dolusu servet emanet etsen, sana aynen geri verirler. Fakat bazıları da var ki tam tersine, kendisine bir dinar emanet etsen, günlerce peşinde dolanmadıkça geri vermez. Böyle yapmalarının gerekçesi de, "ümmileri /kitapları olmayanları dolandırmamızdan dolayı, Allah bizi cezalandırmaz" diye düşündükleri içindir. Hâlbuki kitaplarında böyle bir bilgi olmadığını biliyorlar ve bile bile Allah’ın adını kullanarak yalan uyduruyor, böylece de Allah’a iftira etmiş oluyorlar.


 


Nisa-50. Şu yaptıklarına bir baksana, Allah hakkında iftira edercesine nasıl da yalan uydurup duruyorlar. Sadece bu davranışları bile apaçık büyük bir haram /ism olarak onlara yeter.


 


Fetih-6. ayette, Allah hakkında zan üzere konuşup iftira hatası işleyenlerin lanetleneceği de belirtilmiştir. Lanetlenme ise, Allah’ın nimetlerinden mahrum edilme demektir.


 


Fetih-6. öte yandan, münafık /iki­yüzlü /riyakâr erkeklerle, ikiyüzlü kadınları ve müşrik /şirk koşan erkeklerle kadınları ise, Allah hakkındaki zanlarına dayanarak iftira uydurmaları nedeniyle de cezalandıracak ve bu iftiralarının karşılığı, onlara mutlaka verilecektir. Allah onları artık gözden çıkarmış, lanetlemiş ve onlar için Cehennem’i hazırlamıştır. Orası ne kötü bir dönüş yeridir bir bilseler.


 


Bu saydıklarımız dışında şunları yapmak da birer iftira olarak değerlendirilmektedir:


 


–      Allah hakkında gerçek dışı yakıştırmalar yapmak


 


–      Allah’ın çocuk sahibi olduğu  


 


–      Meleklerin kızları olduğu  


 


–      Allah’ın ayetlerini zorlaştırıcı anlamla yorumlayarak, O’nu zulüm edip hak yiyen göstermek 


 


–       Allah’ın adına bir öneride bulunmak 


 


 Bu iftira örneklerine ilişkin ayetler olan Hud-18, Enbiya-112,  Nisa-117, Kehf-5, İsra-40, A’raf-28 ve İhlas-1-4. ayetlerde bu iftira  örnekleri açıkça vurgulanmıştır:


 


Hud-18. Allah’a gerçek dışı yakıştırmalar yapıp iftira etmekte olan veya O’nun adını kullanıp insanları aldatan ve haklarını gasp edenden daha zalim kim olabilir? Allah adına yalan uyduranlar, kıyamet gününde Rablerinin huzuruna çıkarılacaklar ve onları izlemiş olan görevlilerimiz şahit olarak gelip: "İşte Rableri hakkında ve O’nun adına yalan uyduranlar bunlardır" diyeceklerdir. İyi bilin ki Allah’ın laneti, bildirdiğimiz gerçekleri çarpıtan zalimler üzerine olacaktır.


 


Enbiya-112. Ya Muhammed! Ayrıca şunu da söyle; " Ey insanlar! Şunu da bilin ki Rabbim, hükmünü hak üzere verir. Sizin olumsuz ifadelerinize ve iftiralarınıza rağmen yine de yardım istenecek olan, sevgi ve merhameti oldukça da bol olandır O".


 


Nisa-117. örneğin müşrikler /şirk koşmakta olanlar, Allah’ın yanında, cansız (inasen) putlara da dua edip duruyorlar ya. Aslında bunlar, hastalanmış /isyankâr şeytandan başkasına dua etmiyorlar.


 


Kehf-5. Hem "Allah’ın çocukları var" diyenlerin, hem de atalarının, bu konuda bilimsel herhangi bir dayanakları yoktur. Ağızlarından çıkan bu söz çok büyük bir iftiradır. Onlar, sadece yalan söyleyip duruyorlar.


 


İsra-40. Ey şirk koşanlar! Rabbiniz erkek çocukları size verdi de, kendisine Meleklerden kızlar mı edindi? Kuşkusuz siz çok çirkin bir yakıştırmada bulunuyorsunuz.


 


A’raf-28. Olumsuzlukları ile şeytanla dost olanlar, yaptıkları olumsuzluklar için, "Atalarımızı da böyle yaparlarken gördük ve Allah bize de bunları yapmamızı emretti" derler. Ey Peygamber! Allah’a bu şekilde iftira edenlere de ki: "Allah yanlış ve kötü bir şeyi buyurmaz. Allah hakkında bir şey bilmediğiniz halde nasıl olur da bu şekilde konuşup duruyorsunuz?"


 


İhlas-1-4. Ya Muhammed! İnsanlara de ki; Allah, tek olandır”. “Ve O Allah, hiç kimseye muhtaç olmayan, fakat her şeyin Ona muhtaç olduğu, öncesiz-sonrasız ve mutlak olandır”. O, çocuk olmamış ve çocuk sahibi de olmamıştır /doğrulmamış ve doğurmamıştır”. Hiçbir şey Onun dengi ve benzeri de değildir”.  


 


Allah, demek ki kendisine bu şekilde iftira edilmemesini önemsiyor ki, iftira edenleri zalim olarak tanımlamakta ve ağır bir şekilde cezalandıracağına En’am-21 ve A’raf-152. ayetlerde dikkat çekmiştir


 


En’am-21. Yalan söyleyerek Allah’a iftira yakıştıranlar ve ayetlerini yalanlayanlardan daha zalim kimler olabilir? Şüphesiz bunlar, asla kurtuluşa erişemeyecek zalimlerdir.


 


A’raf-152. Biz de Musa’ya “Ziynet eşyalarından yaptıkları buzağı /boğa heykelini ilahlaştırmış olanlar, Dünya yaşamında Rablerinden bir felaket ve bir cezaya uğrayacaklardır. çünkü Biz, müfterileri /Allah’a iftira etmiş olanları mutlaka cezalandırmaktayız.


 


     Lokman-27 ve Kehf-109. ayetlere baktığımızda, Allah’ın özelliklerini yazmaya kalkıştığımızda denizler mürekkep olsa yetmeyeceği belirtilmiştir ki bu vurgu, Allah’ın özelliklerinin sonsuz olduğunu gösterir. Bu açıklama, 99 ile sayılandırılmış Esma-ül Hüsna’ları kullanmanın yanlışlığını açıkça ifade etmiş olmaktadır diye düşünüyorum.


 


Lokman-27 ve Kehf-109. Ya Muhammed! İnsanlara "Rabbimin özellikleri, ilmi ve sözleri için bütün denizler mürekkep olsa ve hatta bir o kadarını da eklesek, Rabbimin ilmi ve sözleri tükenmeden denizler tükenir".


 


A’raf-180. ayete göre, Esma-ül Hüsna’lar, sadece insanlar Allah’ı bir isim ile anmak istiyorlarsa, bu isimlerle ansınlar diyedir.


 


A’raf-180. Ey insanlar! Kullanmakta olduğunuz en güzel isimler (Esmaül Hüsna’lar) Allah’ındır ve O’nu hep en güzel isimlerle anın /dua edin ve kulluğunuzu ifade edin. Allah’ın güzel isimlerinin yanına hoş olmayan başka isimleri kullananları önemsemeyin ve onlar bu davranışlarının karşılığını mutlaka göreceklerdir.


 


Kur’an’a göre Allah hakkındaki açıklamalara İnşallah haftaya devam edeceğim.


 





  • NOT-1: Şu kitaplarımın gelirleri ile Eskişehir Tıp öğrencilerine burs veriyoruz. Almanızla bize destek olursanız, öğrenci sayımız artacaktır: "DİN VE BEYİN", "TüRKçE KUR’AN", "KUR’AN KADINI KORUYOR", "İSLÂM’IN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL", "OKU! KONULARINA GöRE KUR’AN AYETLERİ" ve "KUR’AN’IN KULU KöLESİ MEVLANA".




 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi