8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen)

8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen)

YAZ TATİLİNDE ÇOCUKLAR SAĞLIKLI BESLENMELİ

Hastalarımı ve danışanlarımı kabul ettiğim özel kurum çocuk hastalıkları üzerine de hizmet verdiği için çocuk hastam-danışanım oldukça fazla; çocuklarla çalışmayı da çok sevdiğimi eklemek istiyorum.

çocuk hastalıkları ve çocuk beslenmesi çok önemli iki kavramdır. çocuklar için koruyucu anlamda büyük rolü olan sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırma ve hastalıklarla beraber uygulanılan beslenme tedavisi; diyetisyen, aile ve çocuk arasında yürütülmektedir. Bu uygulamalarda ailenin tavrı, yaklaşımı ve ilgisi çocuğa olumlu kazanımlar sağlamaktadır ve motive etmektedir. Ailelere her zaman söylediğim cümle; bu işin önemli bir takip, izlenim, süreç ve destek olduğudur.

çocuklarda Obezite
önemli bir Halk Sağlığı
Sorunu

Bundan 20 yıl önce şişman çocuk ve şişman çocuk sendromları nadir görülen örneklerdi. Her sınıfta bir iki tane şişman çocuk bulunmakta, o çocuklar da fark edilmekteydi. Fakat günümüzde çevrenize dikkatli baktığımızda çocuklar arasında obezitenin ve hafif şişmanlığın ne kadar yaygın olduğunu görebilirsiniz. İstatistiklere göre Türkiye’de her 3 çocuktan 1’i obezite hastalığı veya hafif şişman grubunda yer almaktadır.

çocuklara Yaz Tatilinde
Spor ve Sanat
Yapılan araştırmalara göre hobisi bulunan kişilerin beslenme ilintili hastalıklarla ve özellikle obezite ile daha az mücadele ettiği ve karşılaşmadığı saptanmıştır. çocukların sokaklarda oynamadığı, tablet ve akıllı telefonların yaygın olduğu yaşadığımız dönemi düşününce çocukların daha az sosyal olduğu ve daha çok obezite hastalığına maruz kaldığını düşünebilirsiniz. Ayrıca obezite hastası çocuklar ne yazık ki obezite hastası olmayan çocukların hoş olmayan tavır ve sözleriyle karşı karşıya kaldığı için bazen de sosyal olmayı kendileri istememektedir. çocuğunuzu, ilgi duyduğu sanat veya spor dallarından herhangi birine yönlendirdiğinizde, beslenme tedavisini daha kolay kabul ettiği ve başarılı olmak istediğini fark edebilirsiniz.

Obezite Hastası
çocuklar Ruhsal Olarak
Hassaslaşıyorlar

Psikoloji profesyoneli değilim sadece gözlemlerimi bu başlık altında paylaşmak istiyorum. Yapılan araştırmalar obezite hastası bireylerin duygu durum ve ruhsal hastalıklara daha meyilli olduklarını tespit etmiştir. Takip ettiğim obezite hastası çocukların ne yazık ki yaşadıkları olumsuz olayları daha fazla içselleştirdiği ve kendilerinde yaralar oluşturduklarını gözlemledim. Şişman olduğu için çocuk; ‘okula başlamayı istememe’ veya ‘arkadaşlarıyla oyun oynamayı istememe’ veya ‘herhangi sosyal ortama girmeyi istememe’ davranışlarıyla kendini göstermektedir. Ailenin yapabileceği en önemli adım çocuğu diyetisyene getirmek ve beslenme tedavisine başlatmak olacaktır. çocuğun diyetisyeni ile iyi bir başlangıç yapması, iyi iletişim kurması ve sevmesi de kesinlikle tedaviyi daha başarılı kılıyor.

çocuklara Yaz Tatilinde
Meyve Yedirelim

çocukların beslenmesinde belki de en sevdiği gıdalar; şekerli besinlerdir. çocuk beslenmesinde ve beslenme tedavisinde yazdığım (engel tıbbi durumlar hariç) şeker miktarı, normal günlük tüketimden oldukça az miktardadır. Basit şekerden ziyade doğal yolla aldığımız meyve şekeri de hem yetişkinler için hem de çocuklar için tercih edilesi bir yöntemdir. Yaz aylarında olduğumuz için meyve konusunda da çok şanslı olduğumuzu söylemek istiyorum. En önemli örnek olan ailelerin de meyve tüketim alışkanlığı kazanması, çocuğa bu alışkanlığı kazandırması için güzel bir başlangıç olabilir.

çocukları çarşıya,
Düğüne Tok Karnına
Götürelim 
Ailece çıkılan çarşı gezmeleri veya düğün ziyaretleri de beslenme konusunda düşündüren ortamlardır. çükü çarşıda beslenmenizi yapacağınız yer toplu beslenilen yerler olduğu için besin güvenliği, hijyeni ve sağlığı için riskli yerlerdir. Düğün salonlarında ikram edilen yiyecekler de oldukça sağlıktan uzak ve kalorili besinlerdir. En sağlıklı ve riski azalmış yer aslında kendi evinizde yemiş olduğunuz yemeklerdir. Bu sebeplerle farklı bir ortama gitmeden evinizde ailece yemeğinizi yemeniz çok önemlidir.

öğle Yemeklerini
Atlamamak çok önemli

Ne yazık ki yaz aylarıyla beraber, kahvaltı çok geç saatlerde yapılmakta ve öğle yemeği de atlanmaktadır. Bu düzen çocuğun da metabolizmasını etkilemekte hatta büyüme ve gelişmesini de etkilemektedir. Enerji değeri düşük besinler dahi olsa öğle yemeği yenilmeli ve akşam yemeğinin fazla kaçması önlenmelidir. 

Sağlıcakla kalın..
Hoşçakalın..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen) Arşivi