2 Milyon 400 Bin kişi mağdur

2 Milyon 400 Bin kişi mağdur
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (EYT SYDD) İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Eskişehir yönetim kurulu üyeleri Eskişehir’de bir araya geldi. Mağduriyetlerinin giderilmesi ve kazanılmış...


Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (EYT SYDD) İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Eskişehir yönetim kurulu üyeleri Eskişehir’de bir araya geldi. Mağduriyetlerinin giderilmesi ve kazanılmış haklarını geri almak için mücadelelerini sürdüren EYT üyeleri, 2 milyon 400 bin kişinin aynı kaderi paylaştığını bildirdi.

EYT SYD Derneği’nin İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Eskişehir üyeleri, Eskişehir Kent Park’ta bir kafeteryada toplantılarını gerçekleştirdi. Kazanılmış emeklilik haklarını almak ve takıldıkları yaş engelini ortadan kaldırmak için Türkiye genelinde yapılanma çalışmalarına hız veren dernek yönetimi, her geçen yıl aylık bağlama oranlarını düştüğüne dikkat çekerek 2 milyon 400 bin kişinin mağdur edildiğini kaydetti.

Toplantıya ev sahipliği yapan Eskişehir Temsilcisi Mehmet Ali çelik açılış konuşmasında birlik olarak sorunlarının çözüleceğine dikkat çekti. çelik: “Sizlerle düşüncelerimizi paylaşmak bizleri için çok önemli.  Bizler emeklik yaşına takılanlar olarak 2012 yılından bugüne kadar hakkımız olan bu sorunumuzun çözülmesi için mücadele ettik.

Ben Eskişehir de yaşayan bir EYT derneğinin üyesi ve temsilcisi olarak sizleri buraya davet ederken Emeklilik Yaşına Takılanlar olarak bu sorun hepimizin sorun olduğu için davet etim. Bu davetime gösterdiğiniz ilgi benim bundan sonra EYT derneği adına Eskişehir de yapacağım çalışmalarım için büyük cesaret verdi. Ben değil biz olursak çözmeyeceğimiz hiçbir sorunumuzun olacağına inanmıyorum.” dedi.

MAAŞ ALMAK İçİN 17 YIL BEKLEYECEĞİZ

Daha sonra söz alan Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği İstanbul İl Başkanı Gönül Boran özüpak da emeklilik yasası ile emeklilik primi dolmasına rağmen 2 ile 17 yıl arasında bir bekleme süresine maruz bırakıldıklarını ifade ederek, “Emeklilik hakkımız ötelendi. Değişen aylık bağlama oranlarına göre bağlanan emekli maaşları düştü.” dedi.
MAAŞ BAĞLAMA ORANI YüZDE 30’ DüŞTü
Mağdur edilenlerin sayısı 5 milyon kişi idi. Yasanın çıktığı tarihten günümüze kadar emekli olanları çıkardığımızda, 2 milyon 400 bin kişi kalıyor. Bunların arasından hemen emekli olacaklar yaklaşık 250-300 bin kişi.
Her türlü platformlarda hak arayışımıza devam ederken, 2008 yılında 5510 sayılı kanunla aylık bağlama oranlarının 1999 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere üç kademeye ayrılarak hesaplanmasıyla ortalama oranlar yüzde 70’lerden, yüzde 30’lara düştü. Böylece mağduriyetler artarak devam etti.
Emeklilik hakkımız ötelendi. Değişen aylık bağlama oranlarına göre bağlanan emekli maaşları düştü. Asgari ücretle çalışanların prim ödeme gün sayılarının fazla olması nedeniyle maaşları da her ay düşmekte. Maaşları düşmemesi için sigortasız çalışmayı kabul edenlerin sayısı arttı. İşsizken genel sağlık sigortasına tabi tutulması nedeniyle sosyal, ekonomik ve psikolojik sorunlar yaşamaya başladılar.
İktidar ve muhalefet partililerinin liderleri ile de görüşerek durumlarını ve taleplerini ilettiklerini ancak bu güne kadar bir netice alamadıklarını sözlerine ekleyen özüpak, “Verilen yasa önergelerine kayıtsız kalınıp desteklenmedi. Mağduriyetimiz devam etmektedir. Bu sorunun yasalarla çözümü için bizler de hakkımızı alma mücadelemize devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.