"Lületaşına sahip çıkmak görevimiz"

“Lületaşına sahip çıkmak görevimiz”
Lületaşı Festivalinde yer alan lületaşı sanatçıları ve basın mensuplarının katıldığı gezide, lületaşı madenlerine inerek lületaşının nasıl çıkarıldığı incelendi. Maden ocağında konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı...


Lületaşı Festivalinde yer alan lületaşı sanatçıları ve basın mensuplarının katıldığı gezide, lületaşı madenlerine inerek lületaşının nasıl çıkarıldığı incelendi. Maden ocağında konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehirlileri lületaşına sahip çıkmaya çağırdı.

‘Deniz Köpüğü’ sloganı ile ‘Lületaşı Festivali’ düzenleyen Odunpazarı Belediyesi, festival kapsamında lületaşı madenlerinin bulunduğu Beyazaltın, Kozlubel, Söğütçük, Karatepe ve Türkmentokat köylerine gezi düzenledi.
Festivalde yer alan lületaşı sanatçıları ve basın mensuplarının katıldığı gezide, lületaşı madenlerine inerek lületaşının nasıl çıkarıldığı incelendi. Maden ocağında konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Eskişehirlileri lületaşına sahip çıkmaya çağırdı.
Odunpazarı Belediyesi, Eskişehir Alpu’ya yapılmak istenen kömürlü termik santral ile yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan lületaşına sahip çıkmak için Lületaşı Festivali düzenliyor. Lületaşının bilinirliğini ulusal ve uluslararası arenada arttırmayı hedefleyen Lületaşı Festivali kapsamında lületaşı madenlerinin bulunduğu Beyazaltın, Kozlubel, Söğütçük, Karatepe ve Türkmentokat köylerine gezi düzenlendi. Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilcisi ümit Yıldırım, festivale katılan sanatçılar ve basın mensuplarının katıldığı gezide, lületaşı maden ocakları gezildi.
“üNİVERSİTELERİN YAPACAĞI çALIŞMAYA KATKI SUNMAYA HAZIRIZ”
Lületaşı ile ilgili konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, lületaşına çıkılması gerektiğini belirtti. üniversitelere seslenen Başkan Kurt, “3 tane üniversitemiz oldu, bu üniversitelerimizden birinde bu konuda uzmanlaşma sağlaması gerekiyor. Biz Odunpazarı Belediyesi olarak o üniversitedeki hocaların yapacakları çalışmalarda katkı sunmaya hazırız.
Kaynak yaratmak gerekiyorsa yaratırız, araştırma yapmak isteyen arkadaşlarımıza destek oluruz. Yeter ki bu taş hak ettiğini bulsun. Bu taşı tanıtmak hepinizin, en çok da basının görevi” dedi.
“LüLETAŞI SOMUT BİR GERçEK”
Lületaşının somut bir gerçek olduğunu belirten Başkan Kurt, Dünya rezervinin yüzde 75’inin Eskişehir’de olduğuna dikkat çekti.  Bu nedenle de Eskişehirlilerin bu taşa sahip çıkması gerektiğini söyleyen Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Lületaşı oymacılığı, işletmeciliği yok olmak üzere olan meslekler grubunda yer alıyor. Onlara devletin belirli konularda ayrıcalıkları gerçekleşti, ama lületaşını yerden çıkarana böyle bir kolaylık sağlanmadı. Esas sorun da lületaşı işletmecisinin ya da oymacısının kullanabileceği taşı bulup çıkarmak. Bu taş olmadığı takdirde lületaşçıların sanatını gerçekleştirecekleri bir materyal olmayacak. Odunpazarı Belediyesi olarak, buna dikkat çekmek istiyoruz. Geç kalmışız, Eskişehir daha önceleri bu işi tanıtmış, ama yeterince tanıtamamış. Son 20 yıldır da hiçbir tanıtma faaliyeti olmamış.”
“LüLETAŞINI ESKİŞEHİR HALKI İLE BüTüNLEŞTİRMEK İSTİYORUZ”
“Biz, bu geç kalmışlığımızdan dolayı hem halkımızdan özür dileyerek hem de ders alarak bir festival gerçekleştiriyoruz” diyen Başkan Kazım Kurt,  bu festivalde bilim insanları, uygulamacılar, sanatçıların da yer alacağına dikkat çekti. Lületaşını Eskişehir Halkı ile bütünleştirmek istediklerini kaydeden Başkan Kurt, “Lületaşı sadece el sanatları ve süs için kullanılacak bir malzeme değil. Lületaşı ile ilgili çok ciddi bir ar-ge çalışması yapılmasında, devletin bu işe el atmasında yarar var.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.