Kahve telvesi gübreye dönüşüyor

Kahve telvesi gübreye dönüşüyor
Dünyada en çok tüketilen sıcak içeceklerin başında gelen kahvenin çoğunlukla çöpe atılan telvesi, geri dönüştürülerek bitkiler için gübre olarak kullanılabiliyor. Eskişehir’de üçüncü nesil bir kahvecide çalışan...








Dünyada en çok tüketilen sıcak içeceklerin başında gelen kahvenin çoğunlukla çöpe atılan telvesi, geri dönüştürülerek bitkiler için gübre olarak kullanılabiliyor.


 



Eskişehir'de üçüncü nesil bir kahvecide çalışan 26 yaşındaki Konuralp Erdil, tek başına yürüttüğü 'Sıfır Atık' projesi kapsamında çalıştığı işletmedeki kahveleri ilginç bir yolla geri dönüşüme kazandırıyor. Erdil ilk olarak; içinde bulundurduğu mineraller dolayısıyla bitkilere oldukça faydalı olan telvelerin gübre olarak kullanılabileceğini öğrendi. Bunun üzerine işletmede her gün sonunda çöpe giden kahve telvelerini biriktirmeye başlayan Erdil, gübre olarak kullanmak için bu telveleri yol üzerinde gördüğü bitkilere ve topraklara dökmeye başladı. Telvelerin oldukça fazla olduğunu fark eden ve daha fazla vatandaşın da bundan yararlanabilmesini isteyen 26 yaşındaki genç, artık biriktirdiği telveleri işletmeye gelen müşterileriyle ücretsiz olarak paylaşıyor. Kahve tüketiminin her geçen gün giderek arttığını ve bu telvelerin çöplere gittiğine dikkat çeken Erdil, günde kilolarca kahve satışı yapan işletmelerden de aynı duyarlılığı bekliyor.

"BİTKİNİZİN DAHA VERİMLİ BİR ŞEKİLDE BüYüMESİNİ SAĞLAYABİLİRSİNİZ"
Türkiye'de çok bilinmediği için kahve poslarının çoğu işletmede çöpe atıldığını ifade eden Konuralp Erdil, telve sayesinde bu şekilde bitkilerin daha verimli büyüyebileceğini ifade etti. Telvenin bitkilerde nasıl kullanılacağını anlatan Erdil, çok fazla uygulanılmasının da bitki için tehlikeli olabileceğini belirterek, "Kahve doğada yetişen bir bitki, bir meyve aslına bakarsanız. Posası, telvesi de doğal gübre olarak kullanılıyor dünyanın bazı bölgelerinde. Türkiye’de bu çok bilinmiyor. Biz de çöpe atmayalım diye kahve telvelerimizi veriyoruz. İki üç litrelik ev tipi saksıda, toprağa 1 tatlı kaşığı kadar homojen bir şekilde karıştırılıp 3 ayda bir tekrarlayarak bitkinizin daha verimli bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz. çok kullanmamak gerekiyor. Kahveyi de toprağa homojen karıştırmak lazım bu çok önemli. çok kullanıldığı noktada küflenme yapıp bitkinin ölümüne sebep olabilir." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.