Sadelik, Gerçek ve Yaşam

 


 


Virüs salgınının bize öğretecekleri olmalı. Bazen apaçık ortada duran sade gerçeği görmeyi ne kadar zorlaştırdığımızı fark ettiniz mi? Hâlbuki çoğu durumda yaşamı zorlaştırmaktan baka bir şey yapmıyoruz. Yaşamın sadeliğini ortaya çıkarmak, onun karmaşıklığı içinde boğulup kalmaktan çok daha fazla özenilmesi gereken bir insanlık hali. Kanımca yaşamın anlamını sadelikle örmüş olması onun değerini yüceltiyor.


 


Gerçekten karmaşık özelliklere sahip bir dünyada yaşıyoruz. İnsan olarak mevcut olanın tümünü bilmemiz mümkün olmayan karmaşık bir evrenin ortasındayız. En azından ilk bakışta bize öyle görünüyor. Ama bu göz kamaştırıcı –kimi zaman yanıltıcı- karmaşık içinde anlamlı, değerli ve en önemlisi sade bir yaşayabileceğimiz konusunu dışarıda bırakmaz. Sadelik güzeldir.


 


İçine iteklendiğimiz tüketim kültürü, anlamlı bir sade yaşamın değerini görmemizi engelliyor. Yaşamı derinlemesine bir sadelik içine yaşamak yerine onu karmaşıklığını daha da karışık hale getirerek mutlu olmaya çalışıyoruz. Karmaşıklık adına yapılan güncel boğuşmalar, sade bir yaşamın lezzetini yok etmede etkili oluyor.


 


Değerli yaşamınızı anlamlı bir biçimde yaşamak için kendiniz için yaşamın basit kurallarını üretebilirsiniz. Kişiler arasında bazı farklılıklar gösterebilen kurallar, adı üzerinde basit, ama yaşama anlam katma gücüne sahiptir. Kendi basit kurallarınızın zamanla bilgelik düsturuna dönüştüğünü şaşırarak görebilirsiniz.


 


Sade ama anlamlı bir yaşam için ne türden kurallarımız olabilir? Her insan farklıdır ve özeldir ama mevcut veya geçmiş yaşamları incelediğimizde bazı kurallar üretmemize olanak tanıyan ipuçları yakalayabiliriz. örneğin sadelik ve mutlu bir yaşam için iyi niyet ve iyi tavır önemli. Her koşula altında, odağında iyi tavır olan bir yaklaşım, mutlu yaşamın sade kurallarının ilki olabilir.


 


Yaşam bir ilişkiler ağıdır. Böyle yoğun bir ağda var olmanın, sade ve mutlu devam etmenin ilkelerinden birisi saygıdır. Yaşamında saygıyı temel olarak kabul eden insanlar, var olmanın anlamını ve değerini yaşamaya daha yakın olacaklardır. Saygı ve buna bağlı nezaket, uzak ve yakın çevremizdeki insanlardan kendimize kadar uzanabilmelidir. Saygıyı kendine rehber edinmiş kişi, çevresi kadar kendi bedenine ve duygu dünyasına da saygılıdır.


 


İnsanı en fazla rahatsız eden unsurların başında ikili durumlar gelir. örneğin işinizde ve evinizde iki farklı karakter olmak ne denli zordur! Birisi yalan, diğeri gerçek iki farklı dünyada yaşamak ne denli yıpratıcıdır! İkiliğin yarattığı yıpratıcı durumdan kurtulmanın yolu, olabilen tüm şartlarda dürüst olmayı denemektir. Eğer yapabiliyorsanız, her durumda doğruluğu kendine ilke edinmenin zihinsel ve duygusal olarak nasıl da rahatlatıcı ve kolaylaştırıcı olduğunu göreceksiniz.


 


Hepimizin yaşamında roller ve statüler var. Bazen sahip olduğumuz karakteri yaşamakta zorlanıyoruz. Geçmişten gelen prangalarımız nedeniyle istediğimiz rol ve statülere sahip olamıyoruz. Ama ikili durumlardan kurtulmanın rahatlatıcı ve kolaylaştırıcı bir rol oynadığını da inkâr edemeyiz.


 


Yaşam lezzettir. Bu tat olgusu, karşımıza farklı biçimlerde çıkar. Kimi zaman yaşamdan zevk alırız, bazen heyecanlanırız, kimi zaman dinginliğin farkına varmak bizi mutlu eder. Ama yaşamın bu özelliklerini görmek için onu karmaşıklık yaratan unsurlarından kurtarmak lazım. Sade yaşam güzeldir.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gürcan Banger Arşivi