EŞEĞİN GÖLGESİ KİRALANIR MI?

Atina’da önemli bir tartışma yapılırken kürsüye Demostenes çıkar, ancak dinleyiciler sürekli kendi aralarında konuşmaktan  filozofu kimse dinlemez.


 Demostenes;  


- Bir hikâye anlatıp ineceğim, der ve başlar anlatmaya:                                                                                                             


 


- Uzun zaman önceydi, bir delikanlı Atina’dan  Megara’ya  gitmek için bir eşek kiralar. Eşeğini kiraya veren adamın da Megara’da işi olunca  beraber yola çıkarlar. Konuşa konuşa giderken öğle sıcağı bastırır ve biraz dinlenmek ,  öğle yemeği yemek için bir su başına çökerler. Ancak ortalıkta hiç gölgelik olmadığından eşeğin sahibi yemeğini alır ve eşeğinin gölgesine sığınır. Eşeği kiralayan genç buna içerler, ’Sen çekil gölgede ben oturacağım’ der. Beriki itiraz eder: ’Ben oturacağım, çünkü eşek benim.’ Delikanlı; ’ Ama ben eşeği kiraladım’ deyince, eşeğin sahibi; ’ Ben sana eşeği kira-ladım gölgesini değil’ karşılığını verir ve aralarında kavga çıkar".


 


- Hikâyenin tam burasında Demostenes kürsüden iner ve dışarı yürümeye başlar. Dinleyiciler;                                                                                                             - Sonunda ne oldu, sonunu anlat!!  diye bağrışmaya başlayınca Demostenes kürsüye geri döner:


Sizin için çok önemli bir konuda bir şeyler anlatmaya çalıştım, dinlemediniz. Şimdi ise eşeğin gölgesini merak ediyorsunuz. Ne fikrimi söyleyeceğim ne de eşeğin gölgesine ne olduğunu..."

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
AKTÜEL Arşivi