spor -9- N. Mesut KÜKRER (GENİŞ AÇI)

spor -9- N. Mesut KÜKRER (GENİŞ AÇI)

FUTBOL KENTİ VE ESKİŞEHİRSPOR

         ESKİŞEHİR; öğrenci , Kültür, Havacılık, Sanayi ve Turizm Kenti  unvanlarından sonra; tuttuğu futbol takımına delicesine bağlı olan ve şartlar ne olursa olsun onu  destekleyen Es-Es taraftarı sayesine  yeni bir unvan daha kazandı;  ”FUTBOL KENTİ”….


          Acaba, İstanbul medyasınca yakıştırılan bu yeni unvanın şehrin genelinde karşılığı var mı ? Eskişehir, gerçekten bir futbol kenti mi? Şehrin dinamikleri ve futbol bileşenleri şehrin marka değerine nereye kadar sahip çıkıyor?  Hangi desteği  veriyor.?   Destek yerine köstek olanlar kim.? Yönetimin destek isteme turlarına çıkmasına sebep olan  etkenler neler.?..


          Gelin bu konuyu, Es-Es ‘in Süper lige çıktığı 2008-2009 sezonundan bu yana ele alıp ,Amatör Ligimizden -eski yöneticilere;  şehri yönetenlerden -siyasete uzanan geniş bir yelpazede  incelemek için masaya yatıralım:


1-DAHA öNCE  KULüBü YöNETENLERİN GEçMİŞTE KALAN ve HESAP SORULMAYAN HATALARI:


         Kulübün son yıllarda mali yönden çıkmaza girmesinin en büyük nedenlerinden birisi, geçmiş dönemlerdeki yöneticilerin yanlış uygulamaları olmuştur. 2008-2009 sezonunda Süper lige adım atılması ile birlikte büyüyen gelirler, yatırım anlamında iyi değerlendirilememiş, sadece Marka değerinin  yükseltilmesi yönünde çaba sarf edilmiş ve  geçici başarılarla yetinilmiştir. Sonrasında vizyonu düşük yöneticilerin yönetime gelmesi  ile, oluşan  marka değeri de yitirilmiş; menajerler tarafından getirilip  kulübün kucağına bırakılan futbolcu müsveddelerine   verilen yüksek paralar sayesinde de Es-Es ekonomik  olarak dar boğaza sürüklenmiştir. İşte bu bağlamda devreye girmesi gereken “Futbol Kenti Olma Bilinci “ne yazık ki oluşmamış ve kulübü zarara uğratan yönetimler, Genel Kurullardan elini –kolunu sallayarak yani hesap sorulmadan aklanarak çıkmışlar; Es-Es’ e de miras olarak “ UEFA DOSYALARI” kalmıştır.


2-KENT YöNETİCİLERİNİN ES-ES ‘ TEN UZAK DURMASI:


          Geçmişte, kente hizmet etmek için seçilmiş ya da atanmış kent yöneticilerimiz  Futbola ve Kentin marka değerlerinden biri olan  Es-Es ‘ e sıcak bakmışlar; kimileri -o dönemdeki mevzuatlar çerçevesine-“Kulüp Başkanı”  olarak görev yaparken, kimi kent yöneticimiz de bugün kendi adını taşıyan tesisleri kazandırmış; hatta bunlardan birisi taraftarın “ VALİ BABA“ sı olmuştur.


        Günümüze gelince; profesyonel futbola desteği “ mevzuatlara aykırı ”olarak değerlendiren  ve sıcak bakmayan kimi  kent  yöneticilerimizin takındığı tutum sonucunda Es-Es yalnızlığa itilmiştir. (Bu arada, Es-Es ‘e ” mevzuat” çerçevesinde verilen Alt Belediye desteklerini elbette göz ardı edemeyiz.)


3-FUTBOL KENTİNE YAKIŞMAYAN AMATöR LİG:


           Es-Es’e futbolcu kazandıran alt yapı kaynaklarından birisi olması gereken Eskişehir Amatör Ligi; bu anlamda, gerek nicelik , gerekse nitelik olarak “YETERSİZ “kalmakta ve üst yapıya( Yani Es-Es’ e) destek verememektedir. örneğin; “845 bin nüfuslu Eskişehir ‘in  BAL ligine iki takımla katıldığını ,  Eskişehir Süper, 1’nci ve  2 nci  Amatör liglerinde  oynayan takımların sayısının sadece  52 olduğunu ; yakın komşumuz (-573Bin nüfuslu)-Kütahya ilinin BAL liginde 4 ,Kendi Amatör liginde de 82 takım bulunduğunu”(*)belirtirsek , amatör ligimizin  nicelik(sayısal)  yönüyle  eksikliğini ortaya koymuş oluruz.


        Yine, son yıllarda çiftelerspor’ dan yetişip önce Es-Es ‘ e, oradan da  F .Bahçe formasına kadar uzanan Alper Potuk’un dışında,  şehir alt yapısından ikinci bir oyuncunun çıkmayışı(**)  Amatör ligimizin nitelik( kalite) yönünü de  ortaya çıkarmış  olur..


4-SİYASETİN  GöLGESİ;


        Günümüzde siyasetin, sporun ve özellikle de futbolun önemli paydaşlarından birisi haline geldiğini söylersek, sanırım abartı yapmış sayılmayız.  Ne acıdır ki Siyaset Kurumu, futbol kulüplerimizin yanlış yönetimler sonucunda mali  açmaza girmeleri ve  bu açmaza çözüm arandığı ağlama duvarları haline gelmiştir.


         1965 yılının 19 Haziranında halkın bağrından çıkan ve kurulduğu andan itibaren futbolda “ANADOLU DEVRİMİ” ni başlatan Es-Es ‘ in siyasetle ilk tanışıklığı;  alt liglerden ait olduğu yere yani Süper Lige dönebilmek için  siyasetin ipine sarıldığı 2007-2008  sezonunda  olmuştur. Devamında da


 girdiği bu girdaptan bir daha kurtulamayan kulüp, şimdilerde yine Siyasi desteğin peşine düşmüştür. Bu da Futbol Kenti olma iddiasındaki Eskişehir’ in , hala spor adamı ve Spor Yöneticisi yetiştiremediğinin bir göstergesidir.


SONUç OLARAK; 


         Son tahlilde, bir başkasından destek beklemek yerine  doğru olanın, ensesi kalın kurt misali  kendi işini bir başkasına bırakmamak olduğuna vurgu yapıp, aslında  Es-Es ‘ in  içinde bulunduğu bu kaotik durumun; Türk Futbolunun genel durumu ile eşdeğer olduğunu da  belirtelim..


        ”Peki bu işin çözümü nedir?..” diye soracak olursanız:


          Es-Es için çözüm; gözünü karartıp bu yükün altına girerek her türlü övgüyü hak eden Sayın Halil üNAL ve Ekibinin gösterecekleri  performansa; Türk Futbolu için ise, bu işin yani futbolun  başında olanların atacakları --tepeden  verilen icazetle sınırlı olan--adımlara bağlıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
spor -9- N. Mesut KÜKRER (GENİŞ AÇI) Arşivi