"Artık eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin son bulmasını istiyoruz"

Eskişehir’deki Dr. Safa Halaç Özel Eğitim İlkokul ve Ortaokulu’nda dün saat 11 civarında kimliği belirsiz bir şahıs okul bahçesine girip bahçede bulunan öğretmenlere bıçakla saldırdı. Olay sonucunda 4 öğretmen yaralanırken Özel Eğitim Öğretmeni Ufuk Ürşan dizinden ciddi bir darbe aldı. Öğretmenler, öğrenciler zarar görmeden saldırganı etkisiz hale getirdi.
OLAY NASIL GERÇEKLEŞTİ?
Olay anını anlatan Ürşan, “Teneffüs saatindeydik. Ben şahsın bayan arkadaşımıza doğru saldırdığını görünce engellemek amacıyla üzerine doğru gittim. Bu sefer bana bıçakla saldırdı. Çok üzücü bir olaydı. Daha önce bu şahsı buralarda hiç görmedik, velimiz de değil bizimle bir bağlatışı da yok. ‘Ayşe’ öğretmen diye birini arıyormuş, İngilizce öğretmeniymiş. Şahıs ona kafayı takmış. Bir de madde kullandığını öğrendik, psikolojik durumu iyi değilmiş. Şahsın pek çok sabıka kaydı da varmış. Saldırganı öğretmen arkadaşlarımızla birlikte çimene yatırarak etkisiz hale getirdik ve polis gelene kadar bekledik. Yara alan başka arkadaşlarım da var ama en ciddi zararı ben gördüm” diye konuştu.
Olay sonrasında; Eskişehir’deki Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Kamuran Arıkan, Eğitim İş Şube Başkanı Hüseyin Yurtman, Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı İbrahim Akar, Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan, Hürriyetçi Eğitim Sen Şube Başkanı Oğuz İdu tarafından ortak basın açıklaması yapıldı.
“SON BULMASINI İSTİYORUZ”
Eskişehir’deki eğitim sendikaları adına konuşan İbrahim Akar, şunları söyledi: “Şiddet olaylarında toplum sıhhatini etkileyecek düzeyde artış olduğu, öğretmen ve öğrencilere yönelik olmak üzere, şiddet vakaları adeta toplumsal bir cinnet seviyesine ulaşmış durumdadır. Artık eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin son bulmasını istiyoruz. Öğretmene şiddeti önleyici bir maddenin de Öğretmenlik Meslek Kanununa eklenmesini tüm sendikalar olarak talep ediyoruz.”
GÜVENLİK VERİLMELİ
Akar, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Eskişehir Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bütün sendikalar olarak isteğimiz, her okula bir güvenlik çalışanının verilmesidir. Bununla birlikte okul polisinin okullarda özellikle öğlen aralarında bulunmaları elzem hale gelmiştir.”
“ÇOCUKLARIMIZ KORKMUŞ DURUMDA”
Ortak açıklamanın ardından söz alan Kamuran Arıkan, “Burada eğitim gören çocuklar, özel çocuklar. Öğretmen arkadaşlarımız, bu olayı gören çocuklarımızın çok korktuğunu ifade ettiler. Bu çocuklarımızın psikolojisinin düzelmesi için, Eskişehir Valiliği’ne de bütün sendikalar olarak başvuracağız, güvenlik tedbirlerinin en azından bir hafta artırılması ve çocukların tekrar güvende olduğu hissinin verilmesi gerekiyor. Şu anda burada eğitim gören çocuklarımız korkmuş durumda” ifadelerine yer verdi.
ENDİŞE BÜYÜK
Faik Alkan ise, “Eğitimcilerin en büyük sorunu, hedef gösterilme ve aynı zamanda yaşanan olay gibi güvenlik endişelerimiz üst safhada. Biz bu olayın takipçisi olacağız. Eskişehir’de aynı endişeyi taşıyan birçok okulumuz var” dedi.
“GÜVENLİK AÇIĞI VAR”
Düşüncelerini dile getiren Hüseyin Yurtman, “Okullarda büyük bir güvenlik açığı var. Bunları sürekli talep etmemize rağmen bakanlık bütçe ayırmıyor maalesef. Bizim derdimiz önlük değil, irade-i itibar. Bu yaşadığımız olaylar itibarsızlaştırdığımız için başımıza gelmektedir” şeklinde konuştu.