Eskişehir'deki o proje milyonlarca lira katkı sağlayacak

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yürütülen “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” kapsamında Bolu Gölköy Su Ürünleri Üretim Tesisinde üretilerek Eskişehir iç sularına bırakılmak üzere İl Müdürlüğüne tahsis edilen 734 bin adet yavru sazan balığı İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş’ün de katılımıyla teslim alındı.
Teslim alınan yavru balıklar aynı gün içerisinde İl ve İlçe Müdürlüklerinde çalışan Su Ürünleri Kontrol Görevlileri tarafından Eskişehir sınırları dahilindeki 24 su kaynağına usulüne uygun şekilde bırakıldı. Proje kapsamında özenle üretilen yavru balıklar, Eskişehir'in Alpu ilçesinde bulunan Koşmat göleti ile Yenice ve Gökçekaya Baraj Gölleri; İnönü ilçesinde bulunan Dutluca 1-2 ve Erenköy göletleri ile Aşağıkuzfındık Baraj Gölü; Mihalıççık ilçesinde bulunan Ahırköy, Sazak ve Güreş göletleri; Sarıcakaya ilçesinde bulunan Beyyayla ve Laçin göletleri; Seyitgazi ilçesinde bulunan Yukarısöğüt, Aslanbeyli, Karaören göletleri ve Çatören Baraj Gölü; Sivrihisar ilçesinde bulunan Nasreddin Hoca Göleti ve Gökpınar Baraj Gölü; Tepebaşı ilçesinde bulunan Yukarıkartal, Çukurhisar, Beyazaltın, Gündüzler ve Keskin göletleri ile Musaözü Baraj Gölünde bulunan tabii yaşam alanlarına Eskişehir'in tatlı su kaynaklarında sazan balıklarının yaşam döngüsünün ve doğal yaşamın sürdürülmesi amacıyla bırakıldı.
Ortalama ağırlıkları 2-5 gram civarında olan ve yukarıda belirtilen su kaynaklarına bırakılan yavru balıkların bu sularda büyüyerek 3-4 yıl içerisinde 900-1200 gram ağırlığa ulaşmaları öngörülüyor.
Proje kapsamında Eskişehir’de son üç yıl içerisinde toplam 1 milyon 900 bin yavru sazan balığı su kaynaklarına salındı. Bu balıkların büyüyüp avlanabilir boyutlarına ulaşmasıyla, ticari ve amatör avcılık faaliyetlerinin ekonomiye yaklaşık 5 milyon TL ile 5 buçuk milyon TL arasında katkı sağlaması bekleniyor.
Su kaynaklarının kirletilmemesi ve suyun tasarruflu kullanılmasının yanı sıra su ürünleri avcılığı faaliyetlerinde bakanlıkça yayımlanan tebliğlerde belirtilen yasak, sınırlama ve sorumluluklara titizlikle uyulması sularımızdaki doğal yaşamın devamlılığı için büyük önem arz ediyor.
Gerek su kaynaklarına yeni bırakılan gerekse suda mevcut diğer yavru balıkların gelişimlerini tamamlamaları ve en az bir kez üreyebilmeleri için, avcılık sırasında yakalanan limit altı balıkların herhangi bir zarara uğratılmadan suya iade edilmeleri gerekiyor.