“Esnafın Psikolojisi Bitmiş Durumda”

“Esnafın Psikolojisi Bitmiş Durumda”
Eskişehir Ayakkabıcılar ve Çantacılar Odası Başkanı Akın Yüksel, iş sağlığı ve güvenliği hizmet zorunluluğunun küçük esnaf üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu belirtti.

Resmi Gazete’de 1 Ocak 2025'te yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Türkiye genelindeki tüm işletmeleri iş güvenliği hizmeti almak zorunluluğu getirildi. Bu düzenlemeyle, özellikle küçük esnaf için ekstra mali ödemeleri de beraberinde getirdi. Konuyla ilgili konuşan Eskişehir Ayakkabıcılar ve Çantacılar Odası Başkanı Akın Yüksel, küçük esnafın yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çekerek, iş sağlığı ve güvenliği hizmet zorunluluğunun esnaf üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu söyledi. Yüksel, sürekli değişen iş güvenliği kanunları ve ek maliyetler nedeniyle esnafın zor durumda olduğunu belirtti.

“Rant Meselesi Olduğunu Düşünüyorum”

"Bazı kesimler bu ülkede küçük esnafı bitirmeye amaçlıyorlar sanırım. Bir bitirseler de küçük esnaf da kurtulsa, biz de rahat nefes alsak..." diyerek tepkisini dile getiren Yüksel, iş güvenliği konusunda getirilen yeni düzenlemelerin ekonomik sıkıntıları artırdığını vurguladı. İş güvenliği uygulamalarındaki maliyet farklarına da dikkat çeken Yüksel, "100 TL ile yapılan var, 200 TL ile yapılan var. Bizim Esnaf Odaları Birliği olarak 28 bin tane üyemiz var. 28 bin tane doktor bize bakabilecek mi? Ben bunu tamamen bir rant meselesi olarak düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Yüksel, iş güvenliği için esnaftan ekstra ücret talep edilmesini eleştirerek, "Benim bu dükkanım düz ayak bir dükkan. Ölüm gelecek olduktan sonra her yerde gelir. En ufak kazada burada da ayağın takılır düşersin. O doktorun burada olma durumu yok. Çarşı esnaflarının hiçbirinde riskli bir durum yok. Hepsi düz ayak diyeceğimiz işletmeler. Buna neden ekstra para vermek zorunda kalıyoruz? Maliyeciler, zabıtalar etrafımızda geziyor. Maliye durmadan ceza yazıyor. Bankaların kredi vermediği esnafın psikolojisi bitmiş durumda” dedi. Esnaf Odaları Birliği olarak iş güvenliği ücretine karşı toplu imza topladıklarını söyleyen Yüksel, "105 TL üzerinde toplu bir imzada bulunduk ancak bunu neden ödüyoruz? 20 tane personel çalıştıran esnafımız var. Neden bu parayı versin cebinden? Maliyetler inanılmaz artmışken, dükkan kiralarının önüne geçemezken, öğle yemekleri ve çay fiyatlarına yetişemezken, paketleme işlerine para yetiştiremezken, bir de bu masrafın çıkması esnafı iyice bunalttı” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.