"Bedelini hayvanlara canlarıyla ödetilmek isteniyor"
Sokak hayvanlarının katledilmesini ön gören yasa tasarısının geri çekilmesi için Eskişehir Baro Hayvan Hakları Komisyonu tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.
Baro hizmete binasında gerçekleştirilen açıklamayı Eskişehir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Pınar Cengiz yaptı.
Bakanlıkların sorumsuzluklarını yerine getirmemesinin bedelini hayvanlara canlarıyla ödetilmek istendiğini savunan Cengiz, bir heves ile sahiplendirilen hayvanların kısırlaştırılmadan sokağa salındığına da dikkat çekti.
Cengiz, “20 senedir yürürlükte olan yasayı uygulamayan, kısırlaştırma zorunluluğu olmasına rağmen bu görevini yerine getirmeyen, bakımevi dahi açmayan belediyelerin, bir hevesle sahiplendikleri hayvanları kısırlaştırmadan sokağa terk eden, üreten, satan ve satın alan vatandaşların, etkili ve caydırıcı nitelikte idari ve cezai yaptırımlar öngörmeyen, denetlemeyen Bakanlıkların sorumsuzluklarının bedeli, maalesef ki hayvanların canları ile ödetilmek istenmektedir. Kaldı ki ülkemizdeki bakımevlerinin sayının ve kapasitelerinin azlığı, ölüm yuvası haline gelen içler acısı durumları dikkate alındığında sokak hayvanlarını toplamanın öldürmekle eşdeğer olduğu da açıktır” dedi.
Sokaklarda kimseye zararı olmadan bir kuru ekmekle kandırılan masum hayvanların toplanmasının çözüm olmayacağını belirten Cengiz, söz konusu durumun çözümsüzlüğün de başlangıcı olacağının altını çizdi.
Cengiz, “Veterinerler ve alanında uzman bilim insanlarının görüşlerine göre köpekler toplandıktan sonra sosyalleşmemiş, aşısız ve rehabilite edilmemiş hayvanlar sokaklara inecek, onların da toplanması durumunda yaban hayvanları şehir merkezine gelecektir. Asıl kuduzun ve zoonoz hastalıklarının bulaş riski o zaman çok büyük problemler yaratacaktır. Hayvan popülasyonunun kontrol edilmesi için gerçek bilimsel yöntemlerle çalışmalar yapıldığında sokak hayvanı sayısı birkaç yıl içinde kontrol altına alınabilir. Tek bilimsel çözümün kısırlaştırıp aşılatıp yerinde yaşatma olmasına rağmen bu popülasyon kontrol yönteminin gerektiği gibi uygulanmaması, bilimsel verilerden ve çözüm üretmekten uzak, üretimi yasaklamayan, gelişi güzel hazırlanmış, muğlak katliam temalı yasa düzenlemeleri adil olmadığı gibi hukuki, bilimsel ve vicdani bir çözüm de değildir. Her canlının yaşam hakkı kutsaldır. Eskişehir Barosu olarak yaşatmayı seçiyoruz, adaletin her canlı için sağlanması gerektiğini savunuyoruz” diye konuştu.