Eskişehir'deki TOKİ krizi gün geçtikçe büyüyor

İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu, 2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sosyal konutların 2 yılda tamamlanacağı sözü verilmesine karşın 4 yıldır bitmemesi ve ödenecek miktarların maliyet artışları dolayısıyla artırılması nedeniyle mağdur olan TOKİ hak sahiplerinin sorunlarını ve taleplerini dile getirmek için Eskişehir’e geldi. Türkoğlu, Vadişehir Mahallesi’nde TOKİ mağdurlarıyla birlikte basın açıklaması yaptı.
2019 yılında Türkiye genelinde sosyal konut çalışmaları içerisinde dar, sabit gelirli vatandaşlar ev sahibi olsun diye 100 bin konut açıklaması yapılmıştı. O günün şartlarında yapılan açıklamaları hatırlatan Türkoğlu, “Türkiye’nin her yerinde TOKİ’yle ilgili kuralar çekildi ve ne dendi? 2 yıl içerisinde bu evlere başınızı sokacaksınız denildi. Nasıl sokacaksınız? Belirlenen miktarın yüzde 10’nu ev tesliminde vereceksiniz, taksitleri de 890 lira civarında başlayacak en fazla bin 100 lira civarında taksitlerle ev sahibi olacaksınız. O zamanın şartlarıyla bu taksitler asgari ücretin yüzde 30’u civarıydı” diye konuştu.
“SARHOŞTUM AYDIM, BEN BU İŞTEN CAYDIM DİYOR DEVLET”
“Sen müteahhitliğe mi soyundun? Devlete bu yakışır mı? Hükümet müteahhit gibi kar mantığıyla iş yapmaz” diyen Türkoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“20 bin lira peşinat alacağız diye işe başlanan insanlara diyorlar ki 2+1 için 145-150 bin lira, 3+1 için 180 bin lira vereceksiniz deniyor. Neden? Maliyetler arttı. Böyle bir şey olabilir mi? Başında bir vaat, sözle işe başladık. Taksitler ne olacak? 894 lira ile bin 100 lira arasında olan taksitler 2+1 için 5 bin 806, 3+1 için 8 bin lira. Asgari ücret ne kadar? Emekli maaşı ne kadar bu memlekette? Ve hak sahipleri sapır sapır dökülmeye başladı. Zaten imkanı, parası olsa vatandaşın bu sosyal konut projesinden faydalandırmıyorsunuz. İşin aslı şudur; ‘sarhoştum aydım, ben bu işten caydım’ diyor devlet. Devlet böyle bir şey söyleyemez.
Maliyet kaynaklı artışların yanı sıra 2019 yılında Eskişehir’de 2 bin 450 konut yapılacağı söylenerek çekilen kura sonrasında 153 kişi açıkta kaldı. Verilen rakamda konut yapılamayacağı için kurada ismi çıkan kişiler açıkta kalarak mağdur oldu. Mağduriyet yaşayan bu vatandaşlar taksitleri ödeyecek fakat karşılığında alacak konutları sayı itibariyle yok.
“KABUL EDİLECEK BİR DURUM DEĞİL”
KDV oranlarının yüzde 1’den yüzde 10’a çıkarılmasının da büyük mağduriyet yaşattığını ifade eden Türkoğlu, “Bu da ayrı bir garabet. Kabul etmeyeceksiniz. Hep birlikte mücadele edeceğiz. Hayallerinizden vazgeçmeyin. Rant derdinde, kar derdinde değilsiniz, vatandaşın hakkını hukukunu da istemiyorsunuz. Şimdi siz kur korumalı mevduatta sermaye sahiplerinin bütün paralarını korurken, onlara maliyet arttı demiyorsunuz. Sermayenin, paranın gücünü koruyorsunuz. Gariban vatandaşa vereceğiniz bir ev, başladığınız şartları yerine getirmiyorsunuz. Bu kabul edilecek bir durum değildir” şeklinde konuştu.
“BÖYLE BİR MANTIK OLABİLİR Mİ?”
“Başta vadettiğiniz şey neyse, hak sahiplerine bunu vereceksiniz. Onlara bunu vereceksiniz ve vadettiğiniz zaman diliminde bunu bitireceksiniz. Kar ettikleri başka projeler var yeterince. Her şeyi halletti buradan mı kar edecek? Böyle bir mantık olabilir mi?” sözleri ile konuşmasına devam eden Türkoğlu, konun takipçisi olacaklarını söyleyerek, “hak sahibi mağdur olan, hayalleri, ümitleri bir anda çöpe dönüştürülen vatandaşların sonuna kadar yanındayız” dedi.
“NE YİYECEK, NE ÖDEYECEK?”
TOKİ mağduru Enver Karagöz, konu hakkında şunları söyledi: “Ben dünürüm için buraya geldim. Yaşlı ve kulakları duymuyor. 2019’da kurada çıktı. Sonra binalar yapılmaya başladı ama gecikti binalar. Gecikince maliyetler de arttı. Şimdi emekliler 7 bin 500 lira maaş alıyorlar, 7 bin 139 lira taksit var. Bu insanın giderleri, yeme içmesi var. Ne yiyecek, ne ödeyecek? Sabit ödemeye dönülmesi gerekiyor, 2 bin küsur liraydı ilk taksitler”
“BUNUN FATURASINI BİZE ÖDETMESİNLER”
KDV oranlarının yüzde 1'den yüzde 10'a yükseltilmesinin hak sahiplerini mağdur ettiğini söyleyen TOKİ mağduru Neslihan Aras, şöyle konuştu:
“Ben de burada 4. Etap hak sahibiyim. 4 yıl önce yazıldığımızda bütün şartlar daha farklıydı. Bize savundukları gibi maliyetin arttığının farkındayız ama bize çıkardıkları rakamlar bizim gibi, bizden daha dar gelirli vatandaşların bunu karşılaması mümkün değil. En çok belimizi büken ise KDV’nin yüzde 1’den ona çıkarılması. 20 bin lira peşinat ödemem gerekiyordu, şu anda kendi dairem için 168 bin lira peşinat ödemem gerekiyor ama anahtar tesliminde benden bir o kadar da KDV isteniyor. Şunu sormamız gerekiyor; bizim enflasyonumuz son 4 yılda yüzde 1000 mi arttı? Yoksa yüzde 1000 bize mi yansıtıldı? Bizim bunu karşılamamız mümkün değil. Bize verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz. Bunun faturasını bize ödetmesinler.”
“BU KADAR PARAMIZ OLSAYDI ŞİMDİYE KADAR EV SAHİBİ OLURDUK”
Bir diğer mağdur Selahattin Ülker ise, “2019 yılında, 4 bin lira maaş alırken 800 küsur sabit ödememiz vardı. Şu an için maaş 7 bin 500 lira ödeme 7 bin lira. Emekli olanlar bunu nasıl karşılayacak? Bunu hükümet yetkililerine sormak lazım. KDV oranları da aynı şekilde. Zaten bu kadar paramız olsaydı şimdiye kadar ev sahibi olurduk, 4-5 sene TOKİ’yi beklemezdik. Yetkililerden derdimize çözüm bulunmasını ve evlerimizin teslim edilmesini istiyoruz” ifadeleriyle derdini anlattı.