"Köy Enstitüleri bugüne ışık olmalı"

"Köy Enstitüleri bugüne ışık olmalı"
Süder yaptığı açıklamada şu görüşlerini açıkladı:“17 Nisan deyince Köy Enstitülerinin kuruluşu gelir aklımıza. Köy Enstitüleri kapatılalı yarım asrı geçmiş olmasına rağmen; Cumhuriyet tarihinde; Eğitim alanında...

Süder yaptığı açıklamada şu görüşlerini açıkladı:
"17 Nisan deyince Köy Enstitülerinin kuruluşu gelir aklımıza. Köy Enstitüleri kapatılalı yarım asrı geçmiş olmasına rağmen; Cumhuriyet tarihinde; Eğitim alanında yapılan atılımların en büyüklerinden, en önemlilerinden biri Köy Enstitüleri'dir. Örneği dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Bu Türk eğitimcilerinin buluşudur. Bu eğitim kurumları dünya literatürüne "TÜRK EĞİTİM' cilerinin özgün buluşudur" diye geçmiştir.
Köy Enstitülerinin dizgesi; UNESCO tarafından kalkınamamış ülkelere, eğitimle kalkınma modeli olarak önerilmiştir. Köylünün uyanması, köy çocuklarının okuması, bilinçlenmesi, aydınlanma sürecinden rahatsız olan toprak ağaları, cumhuriyet karşıtları ve din istismarcılarının çıkarlarını bozuyordu.
Yurdun 21 kırsal bölgede ışık olan Köy Enstitüleri artık yok. Köylünün yanındayız diyen siyasiler fikirlerin öldürülemez olduğunu, doğruları gün gelir anlarlar. Babalarının sahip çıkmadığı Köy Enstitülerine torunlarının sahip çıkması hepimizin umududur.
Köy Enstitülerinin kuruluş ruhu, yaşayışı ve yaptıkları gününün koşullarında başardıkları; umarız günümüz koşullarındaki eğitimcilere ışık olur. Bu dileklerle 17 Nisan Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 67. Yılını kutluyor. Saygılar sunuyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.