Sanayicinin değil köylünün yanında olun

Sanayicinin değil köylünün yanında olun
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Levent Özbunar, tarımsal sıkıntıları dile getidi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Levent Özbunar, tarımda ve üretimdeki sorunları sıralayarak, seçim sonrası yeni seçilen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı’ndan sorunların çözüme ulaştırılmasını talep etti.

“EKİM PLANLAMASI YAPILMASI GEREKİYOR”

Üretimde giderilmesi gereken sorunları anlatan Levent Özbunar, “İnsanlar ekime girmeden o ekimden elde edecekleri geliri bilmeleri gerek. Adam tarlasına buğday ekerken o buğdayı kaça satacağını bilmek zorunda. Ona göre o ürünü ekip ekmeyeceğine karar vermesi lazım. Başta Tarım İl Müdürlükleri olmak üzere bir ekim planlaması yapılması gerekiyor. Hangi bölgede hangi ürün daha verimli sonuç vereceğini ve çiftçiyi mağdur etmeyecek düzeyde ekim planlaması yapılmalı. Buğday ekenle mısır ekenin elde ettikleri gelir bir değil ama o bölgede daha az su kaynağı varsa buğdaya gerekli destekler verilerek mısır eken çiftçiyle yaklaşık aynı değerde gelir elde edilmesi lazım” şeklinde konuştu.

“GENÇLER KIRSALDA EKİM YAPMIYOR”

Genç çiftçiyi kırsalda, tarlada tutabilmenin önemine değinen Özbunar, “Bununla ilgili acil önlemler alınmalı. Şu anda köyler ciddi oranda boşaldı. Gençlerimiz kırsalda ekim, dikim yapmıyor. Yaşlı anne, baba, dedelerimiz ekim dikimi bıraktıktan sonra ülkede ekim yapacak kişinin sayısı azalacaktır. Öncelikli olarak gençlerin kırsal alanda kalabilmelerini sağlamak. Bunun da çözümü gelir yapan çiftçinin gelir düzeyini arttırmaktır” ifadelerini kullandı.

“SANAYİCİNİN DEĞİL KÖYLÜNÜN YANINDA OLUN”

Çiftçinin geliri arttığı sürece ülkenin kalkınacağını aktaran Özbunar, “Köylünün para kazanması öncelikli olmalı. Sanayicinin değil köylünün yanında olun. Yeni tarım bakanından acilen ülkemizin tarımsal sorunlarını çözmesini bekliyoruz. Buğday ve arpa üretimi tarımsal üretim ülkenin vazgeçilmezidir. Yakın zamanda tarım ve su savaşları olacaktır. Ülkemizin ne kadar hazırlıklı olursa güçlü ülkeler sınıfında olacaktır” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum