Sokak hayvanları için yerel yönetimlere çağrı

4 Nisan Sokak Hayvanları Günü dolayısıyla basın açıklaması yapan Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Oda Başkanı Erdinç Yuva, sahipsiz sokak hayvanları konusunda yerel yönetimlerin gerekli, gerçekçi adımlar atması gerektiğine dikkat çekti.
“YEREL YÖNETİMLERİN GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEDİĞİ GÖRÜLÜYOR”
2004 yılında yayınlanan 5199 sayılı kanunla sahipsiz hayvanlar konusundaki uygulamaların sorumluluğunun yerel yönetimlere ve il özel idarelerine verildiğini hatırlatan Yuva, “Yasanın çıktığı tarihten bu yana, bazen belediye başkanlarının tutumu, bazen bütçe yetersizliği ve bazen de farklı sebepler nedeniyle yerel yönetimler görevlerini tam olarak yerine getirmemiştir. Aynı kanunda 2021 yılında yapılan revizyonla, önemli bir adım atılmış belediyelerin eksiklerini tamamlamaları için süre verilmiştir. Çünkü Türkiye'de ilçe, il ve büyükşehir olmak üzere toplam 983 belediye varken, sadece 300 civarında bakımevi bulunmaktadır” diye konuştu.
5199 sayılı kanunda belediyelerin hayvan bakımevleri kurma hususunda bütçe ayırma zorunluluklarını vurgulayan Yuva, “Günümüz itibariyle sadece 300 kadar bakımevi bulunması, yerel yönetimlerin bu konuya yaklaşımındaki yetersizliği ve kanunda açıkça belirtilen görevin yerine getirilmediğini göstermektedir. Bu da demek oluyor ki 31 Mart 2024 günü yapılan seçimlerde belediyeleri kazanan başkanları önemli bir görev daha bekliyor” ifadelerini kullandı.
“YAŞAM MÜCADELESİ VERİYORLAR”
Artan popülasyonun hayvanlar için yarattığı olumsuz ortama dikkat çeken Yuva, “Artan bu popülasyon her şeyden önce hayvan refahına da aykırıdır. Sokaklarda olumsuz şartlarda yaşamaya mahkum bırakılan hayvanlar, çok sık üremekte, yavrular beslenemeden hastalanarak ölmekte, bir şekilde hayata tutunanlar da hastalık, açlık, trafik kazaları, aşırı sıcak ya da aşırı soğuk hava olayları ile gerçekten bir yaşam mücadelesi vermektedir. Objektif ve samimi bir yaklaşımla şunu söyleyebiliriz ki, insan eliyle yarattığımız bir sorunun mağdurları hayvanlar olmuştur” diye devam etti.
“YEREL YÖNETİMLERE TEŞVİKLER SAĞLANMALI”
“Yerel yönetimler için en önemli sorun bütçe planlaması olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun için İhtiyaç duyan belediyelere bakımevlerini inşa edebilmeleri için sadece bu amaçla kullanabilecekleri uygun krediler sağlanmalı ve teşvikler verilmelidir” diyen Yuva, yapılması gereken atılması gereken adımları şu şekilde sıraladı:
“Avrupa Birliği projeleri, özel sektörün sosyal sorumluluk projeleri gibi konulara ayırdıkları bütçelerden faydalanma sorunların çözümü için uygun adımlar olabilir. Bakımevi ve barınak tanımları kanunda ayrıntılı olarak belirtilmeli, standartları belirlenmeli, çevre yaban hayatı, insan ve hayvan sağlığı gözetilerek inşa edilmelidirler. Belediyelerde Veteriner İşleri Müdürlüğü, kurulması zorunlu müdürlükler içerisinde yer almalıdır. Büyükşehirlerde mutlaka Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı kurulmalıdır. Tüm ülke çapında acilen "kısırlaştırma seferberliği" yapılmalı, toplumu bilgilendirmek için kamu spotları hazırlanmalıdır. Kaçak hayvan girişi ve üretiminin önüne geçilmelidir.”