
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ACİL SERVİS ve ORGAN NAKLİ
Bayram öncesi, Bozüyük İlçesinde, Bozüyük Yardımsevenler Derneği ve Bozüyük Sivrihisarlılar Derneği(BOSDER)' in, birlikte düzenlediği, "Acil serviste triyaj uygulamaları ve 112 hizmetleri", "Neden Organ Nakli" konularında, yapılan konferansa, Bilecik devlet Hastanesi nden Sayın Uz. Dr. Kürşat Kaan AKKOYUN ve Söğüt Devlet Hastanesi Başhekimi Sayın Op. Dr. M. Burak ÖZTOP tarafından, bir konferans verildi.
Günümüzde, ilerleyen teknolojiyle birlikte, acil tıp, hızla yapılması gereken her türlü tedavi sürecini desteklemektedir. Toplumlar için de en gerekli birimdir. Toplumda, bilgisizce ve geç müdahale edilen, binlerce insan hayatını kaybetmiş, dolayısıyla, sağlık hizmetlerinde acil servisin, payı da gittikçe artıyor. Özellikle de ülkemizde, 112 istasyon ve ambulans ve taşıma istasyonları, acil sağlık vaklarında insanımızın umudu oldu.
112 Acil Servis, tüm illerde, dikkat çeken sağlık birimlerinden biri haline geldi. 112 istasyon ve ambulans ve taşınan vaka sayıları ciddi şekilde arttı Acil vakalara ortalama ulaşma süresi vakaların % 90 'nında, 10 dk' nın, altında olarak gerçekleştiriliyor.
Aslında 112 Acil Yardım ve Kurtarma Hizmetlerinde çalışan personel, birer isimsiz kahramandır, Çünkü 112 acil serviste çalışan personelin işi, stresli, tehlikeli güç ve meşakkatlidir. Her an da trafik kazası ile karşı karşıyadırlar. Personel, gece, gündüz demeden, günün her dakikasında, görev başında olmak ve en kısa zamanda da olay yerine ve hastaya ulaşmak zorundadırlar.
Bir telefonla, Acil tıbbi hastalıklar, kazalar, şiddet olayları ve afetlerde, hasta ve yaralının yaşam şansını artırmak ve oluşabilecek komplikasyonları önlemek, iyileştirmeyi kolaylaştırmak için, hastane öncesi, acil bakım ve yardım hizmetlerini, en kısa zamanda yerine getirmek ve gereğini de yapmak, insan yaşamı için hayati önem taşır.
İnsan yaşamı açısından, hayati önem taşıyan, 112 Acil Yardım ve Kurtarma Hizmetlerini telefonla gereksiz yere, meşgul edenler, de katil damgası taşıyacak kadar sorumluluk altına giriyorlar. 112 Acil Servis çalışanlarının, sürekli yalan ihbar aldıkları ve değişik sapıklıklara, muhatap kaldıklarına, bizzat tanık olduk.
Ayrıca insanlarımızın, 112 acil servisin önemi üzerinde bilgilendirilmesi şarttır. Bu hususta Sağlık Müdürlüğü' ne, eğitim kurumlarına, kamuoyuna ve yazılı ve sözel basına ciddi görevler düşmektedir. Ancak Sağlık Müdürlükleri de, 112 acil servisin sorunlarını, basın ve kamuoyu ile sıkça paylaşması gerekir. Çünkü ekmeden, hasat edilmez.
Elbette her mesleğin olduğu gibi, 112 acil hizmetlerinin de sorunları vardır. Bu sorunları başında, "eğitim", "Apati, "aşırı duygusallık tepki " ve" tehlikeli maddeler" gelmektedir. Vatandaşın, 112 acil hizmetlerinin önemi ve çalışma şekli hakkında bilgi sahibi olmaması ise ciddi bir sorun olarak ortadadır. Bu alanda kurum kadar, medyaya da önemli görevler düşmektedir.
TÜRKİYE, 112 acil Yardım ve Kurtarma hizmetlerinde, personel, araç, gereç, teknoloji, vaka mahalline hızlı ulaşım süresi, triaj, temel yaşam desteği, ileri yaşam desteği, Transport, gibi alanlarda, iyi bir seviyededir. Ancak yeterli değildir. TÜRKİYE' de, 112 ACİL HİZMETLERİN, DAHA ETKİN VE BİLİNÇLİ YÜRTÜLEBİLMESİ İÇİN, EN İLERİ SİSTEME SAHİP DİJİTAL VE TEKNOLOJİK ALTYAPISI OLAN, KOMUTA MERKEZ BİNALARINA, İHİTİYAÇ VARDIR. Ayrıca bu binada, herhangi bir afet, ya da başka bir olağanüstü durumda, olaya anında müdahale edilebilmesi için, bir kriz yönetim merkezi ve 112 acil kriz merkezleri de oluşturulmalıdır.
Ayrıca Bilecik, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz' ın söylediği gibi, Türkiye de yaklaşık 100 bin insan organ bekliyor. Özellikle kişinin beyin ölümü gerçekleştikten sonra yapılacak organ bağışlarının, makineye bağlı birçok insana yaşama umudu olacak. . O yüzden organ naklinde, insanlar birbirlerine muhtaçlar.
Ülkemizde, canlıdan canlıya, organ nakli ve kadavradan, böbrek, karaciğer, kalp, pankreas gibi organ nakilleri yapılıyor. Türkiye'de organ nakli bekleyen hastaların sayısı gün geçtikçe artıyor. Organ nakli ile ilgili en önemli sorun ise tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yeter sayıda organın bulunamaması olarak gösteriliyor. Ancak buna rağmen ülkemizde, son yıllarda, organ nakli sayısı ve kalitesi giderek yükseliyor.
Acil serviste triyaj uygulamaları ve 112 hizmetleri", "Organ Nakli" alandaki başarı, Bozüyük Yardımsevenler Derneği ve Bozüyük Sivrihisarlılar Derneği (BOSDER)' in, gerçekleştirdiği gibi" bu alanlarda yapılacak olan, konferans, panel, sempozyum gibi, etkinliklerle de orantılıdır. O nedenle de ilgili konferans, kurum/kuruluşlara ve diğer sivil toplum örgütlerine, örnek olmalıdır
Acil serviste triyaj uygulamaları ve 112 hizmetleri", "Neden Organ Nakli" konulu konferansa, vesile olanları kutluyoruz.