4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON

İlimizde, yasalarla kendisine verilmiş olan görevleri, en iyi şekilde yapma gayreti içinde olan, kurum/kuruluşlarımız var. Bu kurum/kuruluşları, ne kadar takdir etsek azdır. Hele bu kurum/kuruluşlar, çevre alanında, mükemmel performans sergiliyor, çevre sorunlarını çözümünde, tavizde vermiyorsa, gelecek nesillerimizin, emaneti olan çevre, en iyi şekilde korunuyor demektir. Orman Bölge Müdürlüğümüz, bu kurumlarımızdan biridir.
Orman Bölge Müdürü, Sayın Recep Ateş ve Mihalıççık Orman İşletme Müdürü Sayın Gazi ÇETİN' le birlikte, Sivrihisar-İzmir yolunda ağaçlandırma ile ilgili çalışmaları, Koçaş Köyünde yapılması istenen, ağaçlandırma bölgelerini ve Sivrihisar'daki ağaçlandırma sahalarını, Uça Parkı, yerinde görme fırsatı bulduk.
Bölgeyi gezerken, Sayın ATEŞ' in, ağaçlandırma çalışmaları ile ilgili önerileri, gözlemleri ve ağaçlandırılacak alanları ile ilgili tespit ve isabetli kararları, özelliklede erozyonu önlemek için, düşündüğü proje ve çözüm yolarları, bizleri umutlandırdı. Çünkü İnsanların hataları yüzünden, çevre temel göstergeleri, giderek daha da bozulmaktadır. Ormanlar azalmakta, su seviyeleri düşmekte, toprak erozyonla kaybolmakta, sulak alanlar ortadan kalkmakta, meralar bozulmaktadır.
Orman Bölge Müdürlüğü, bölgesindeki ormanlarımızın ıslahı ve erozyon kontrol çalışmalarına, büyük önem verilmektedir. Ağaçlandırma, erozyonla mücadele ve iyileştirme çalışmalarının hızlandırmakta ve kararlılıkla devam ettirmektedir. Sivrihisar'daki çalışmalarda, bu gelişmelere bizzat tanık olduk.
Sayın ATEŞ' e göre, gerek ağaçlandırma ve erozyon kontrolü, gerekse rehabilitasyon ve mera ıslahı çalışmaları, son derece önemlidir. O nedenle de Orman Bölge Müdürlüğü, bu alandaki çalışmalarını, bir plan ve program dâhilinde geçekleştiriyor.
Orman Bölge Müdürlüğü, ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmaları için, gerçekleştireceği projelerde, etüt çalışmalarını, öncelikli tutuyor. Çünkü ağaçlandırma ve erozyon çalışmaları, etütlere dayandırılmazsa, başarısızlık olasılığı artacaktır. O nedenle etüt çalışmalarına büyük önem vererek işi şansa bırakmıyor.
Dikkat ettik. Bölge Müdürü, Sayın ATEŞ ve Sivrihisar bölgesinden sorumlu Mihalıççık Orman İşletme Müdürü Sayın ÇETİN, bölgeyi, çok iyi tanıyor. Ciddi Etüt çalışmaları yapmış. Bölgede yapılacak ağaçlandırma ve erozyon çalışmalarının eylem planlarıyla, etkin mücadele edileceğini, incelemelerinde tanık olduk.
İncelemelerde gördük ki, toprak erozyonu, Sivrihisar için, çok önemli bir sorundur. Çünkü tahrip edilen toprakta, bitkiler yetişmeyecektir. Bu yüzden bölgedeki topraklarda, tarım yapmak zorlaşacaktır. O nedenle de Orman Bölge müdürlüğü, bölgede ağaçlandırma yapmakta karalıdır. Boş araziler ağaçlandırılacak. Bugüne kadar da bölge de ciddi ağaçlandırma yapılmıştır.
Ülkemizde, ağaçlandırma ve erozyon çalışmalarının önündeki en önemli engellerden biri, kadastro çalışmalarının, hala bitirilememesidir. Oysa gelişmiş ülkeler, yüzyıl evvel kadastro çalışmalarını bitirilmiş, ülke mastır planlarını hazırlayarak, sanayi, konut, tarım ve orman alanlarını belirlemişlerdir. Kadastro çalışmalarının bitirilememesi, ülkemizin MASTIR PLANI" nın olmayışı sonucu, tarım toprakları, yağmalama derecesinde yok olurken, ağaçlandırma ve erozyon çalışmaları da aksamaktadır.
Orman Bölge Müdürlüğünün, yapacağı ağaçlandırma ve erozyon çalışmalarına, ilgililer ve halkımız, her türlü kolaylığı göstermelidir. Çünkü kaybedilen sulak alanlar ve verimli topraklar, ekonomik açıdan büyük çapta zarara yol açarken, geri kazanımları kolay olmuyor. Ayrıca verimli toprağın, 1 santimetresi ortalama, 500 yılda oluşuyor. Tarım yapılabilmesi için de gereken minimum 40 santimetrelik toprak, 20 bin yılda gerçekleşiyor.
Özellikle de erozyon, hem verimli topraklarımızı yok ederken, baraj göllerinin dibine yığılan topraklar, baraj ve göletlerin doğal ömrünü yüzde 50 oranında azaltabiliyor. Türkiye topraklarının, yüzde 80'inden fazlası, erozyon tehdidi altındadır. Her saniye, 16 ton, her yıl 500 milyon ton verimli tarım toprağımızı, erozyonla kaybediyoruz.
NASA'nın, yaptığı araştırmaya göre, erozyonun şiddetlenerek devam etmesi ve etkili tedbirler alınmaması halinde, Türkiye'nin büyük bir bölümü, 2040 yılında, çöl olacaktır. Orman Bölge Müdürlüğünün, bunun bilincinde olması, ağaçlandırmaya önem vermesi, bu alandaki korku ve kaygıları ortadan kaldıracak niteliktedir.
Orman Bölge Müdürü, Sayın ATEŞ, işinin ehli bir yöneticimizdir. Mevcut kaynakları, verimli şekilde kullanması, gerektiğinde, kaynak yaratması, sorumluluk trafiğini doğru yönlendirmesi, başarı ve başarısızlıkları, ekibi ile paylaşması. Hizmet içi eğitime büyük önem vermesi, en önemlisi de insanlarla, iyi ilişki kurması ve benzer meziyetlerini, Eskişehir'de, yapılacak olan erozyon ve ağaçlandırma çalışmalarının, teminatı olarak gördük.
Sayın ATEŞ ve ekibini kutluyoruz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi