
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ VE TEMA
Cuma günü, Tema Başkanı Sayın Halil GÜNGÖR, Genç Tema Başkanı Sayın Seda GÜRCAN, Başkan Yardımcısı Ali AKAR ve gönülleri ile birlikte, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü' ne göreve başlayan, Sayın Prof. Dr. Naci Gündoğan ı, ziyaret ettik.
Ziyarette, Rektör Sayın Prof. Dr. Naci Gündoğan ı, istekli ve arzu gördük. Güler yüzlü, sempatik ve insanı rahatlatan, analitik düşünceye sahip ve dinamik, yapısıyla da örnek bir yönetici olarak gördük. Bilgi ve becerisi ile de dikkat çekti. Sohbete gördük ki en önemli hedefi, ekibi ile birlikte, evrensel boyutta bilgi üreten, bilim ufkunu genişleten, çağdaş bilimsel, teknolojik ve kültürel birikimini, benimseyen, aydın, yaratıcı ve icraatını sorgulayabilen, insanlar yetiştirmektir.
Anadolu Üniversitesi, ulusal ve uluslararası alanda tanınan bir üniversitedir. Evrensel bir üniversite, olma yolunda, ciddi bir mesafe aldı. Yurtiçi ve yurtdışındaki diğer üniversitelerle, çeşitli konularda işbirliği yapması ise üniversitenin, geleceği açısından umut vericidir. Anadolu Üniversitesi'nin, kentte çeşitli alanlarda işbirliği içinde olması, hem ülke, hem de Eskişehir ve üniversite açısından önemlidir.
TEMA' nın hedefi ise halkımıza, siyasal partilere ve hükümetlere, resmi ve özel kuruluşlara, eğitim kurumlarına, basın yayın organlarına, ağaçlandırma ve toprak erozyonunun nedenlerini, vahim sonuçlarını ve ülkemizin çöl olma tehlikesini anlatmaktır.
TEMA Vakfı ve Anadolu Üniversitesi, ülkemizin en değerli varlıklarından birinin, toprak ve ormanlarımız, olduğunun bilincindedir. Bu nedenle, Tema ve Anadolu Üniversitesi, orman, çayır, mera ve tarım alanlarının, su ve bitki gen kaynaklarının, doğanın korunması ve erozyonun önlenmesi konusunda, müştereken bir strateji belirleyerek, hayata geçirebilirler. Hatta doğa ile ilgili bir devlet politikası, belirlemesi için işbirliği yapabilirler.
TEMA ülkemiz açısından olduğu kadar, yaşam açısından da önemli bir vakfımızdır. TEMA Vakfı' nda, görev alan, faaliyetlerine katılan, tüm bireyler, birer meçhul kahramandır. Hiçbir menfaat gözetmeden, ülkemizde, doğal varlıkların, çevrenin, toprak örtüsünün ve toprağın korunmasında, erozyonla mücadelede ve ağaçlandırmada, zaman ve mekân gözetmeden, her şart ve zeminde görev alırlar. Tek bir düşünceleri vardır. Mevcut doğayı korumak, geliştirmek ve ağaç ve orman sevgisini, topluma mal etmektir. Bu insanlarımızı, ne kadar takdir etsek azdır.
Elbette Anadolu Üniversitesi ve TEMA' ın, işbirliği yapması, ülkemiz genelinde, çayır ve meraların korunmasında, geliştirilmesinde, doğal zenginliklerimizin bilinçsizce kullanılmasının önlenmesinde, çölleşmeyle mücadelede, doğal varlıkların, insan sağlığının, yeşil alanların, toprak ve bitki örtüsünün, korunması açısından önemlidir.
Anadolu Üniversitesi' de, okuyan her gençte, ülke ve kendi sorunları, yakından ilgilidir. TEMA' nın çalışmalarına da katkıda bulunabilirler. Hatta gençler, ülke, üniversite ve kendi, özellikle doğa sorunlarını, cesaretle gündeme getirecek kadar da cesaretlidirler.
Ayrıca Anadolu üniversitesi ve TEMA işbirliği, toprak erozyonun önlenmesi, açısından da önemlidir. Çünkü yapılan araştırmalara göre, ülkemiz topraklarının, yüzeyin % 90' nında, toprak erozyonu vardır. Bu alanın %63' ünde, erozyon şiddetli ve çok şiddetli düzeydedir. Tarım alanlarının da %75' inde, erozyon mevcuttur. Ülkemizde, taşınan ve kaybolan toprak miktarı km2, başına ortalama 487 ton' dur.
Yine ülkemizde her yıl Yeşil Irmak 1521, Fırat 1167, Kızılırmak 929, Ceyhan 992, Susurluk 818, Murat 727, Gediz 589, B.menderes 519 ton toprağı denizlere taşımaktadır. Her yıl Keban Barajı' na 32 milyon ton, Karakaya Barajı'nda ise 31 milyon ton toprak birikmektedir. Bunun önlenmesi ise ağaçlandırma ve mera ıslahı ile mümkündür.
Ülkemiz yüzeyinin, tamamına yakının da, şiddetli ve çok şiddetli erozyonun hüküm sürdüğü ve yılda 600 bin tondan fazla verimli tarım topraklarımızın, nehir ve ırmaklarla akıp gitmesi ülkemizin, öncelikli sorunudur. Çünkü toprak, insan yaşamı açısından olmazsa olmaz konumdadır. Bir santimetrelik toprağın, meydana gelmesi için, 100 yıl, 30 cm' lik tarım toprağı için, 3000 yıl gerekmektedir.
Anadolu Üniversitesi, TEMA ile birlikte, ülkemizde doğal varlıkların korunması ve erozyonla mücadele, toprak örtüsü ve toprağın korunması ve ağaçlandırmanın önemi hakkında, kamuoyunu eğitme ve bilinçlendirme alanında işbirliği yapabilirler. Özellikle de Biyoçeşitlilik, toprak, su ve doğal çevrenin korunmasına ilişkin, milli politikaların oluşturulmasında, birlikte hareket edebilirler.
Anadolu Üniversitesi ve TEMA, ağaç ve orman sevgisini, topluma mal etmek, çayır ve meraları koruyup, geliştirmek, çölleşmeyle mücadelede etmek, yeşil alanların, toprak ve bitki örtüsünün, ormanların, meraların korunması, geliştirilmesi ve yenilerinin teşkil edilmesini sağlamak için, birlikte hareket edebilirler ve faaliyette bulunabilirler.
Sayın Prof. Dr. Naci Gündoğan 'ı kutluyor, yeni görevinde, başarılar diliyoruz.