
AKTÜEL
Balıkların Dünyası
Köpekbalığının dişleri saldırı olmadığı zamanlarda ağzın içinde bir anlamda "dinlenir". Köpekbalığının ağzı kapalı olduğu zaman dişler dişetlerine adeta gömülerek dinlenmeye çekilirler, saldırı anı geldiğinde dişler koparmaya hazır bir biçimde öne çıkarlar.
***
Beyaz köpekbalığının (carcharadon carcharias) bazı özellikleri:
a) Dişleri sertlik oranı açısından ancak çelikle ölçülebilir...
b) Doğal düşmanı olmayan tek deniz canlısıdır. Normalde her şeye saldıran katil balinalar bile beyaz köpekbalığından çekinirler.
c) Beyin hasarı durumunda bile yaşamaya devam eden yeryüzündeki ender canlılardandır.
d) Asla hastalanmaz. Bedeninde bugünkü bilimin bile tam olarak çözümleyemediği ve bedenine giren her türlü bakteriye karşı koyabilen bir bağışıklık sistemi vardır. Kansere tamamen bağışıklığı olduğu bilinen çok ender birkaç canlı türünden de biridir.
e) Sesleri yaklaşık iki kilometre öteden bile algılayabilir.
f) Sürekli açtır. Ne yerse yesin, ne kadar yerse yesin sürekli bir açlık hissiyle yaşar.
g) Vahşiliklerine ve kötü ünlerine rağmen köpekbalıkları insanlara nadiren saldırırlar. Dünyada her yıl köpekbalıklarının öldürdüğü sayının üç katı insan şimşek çarpmasından ölmektedir. Bir yıl içinde arı sokmasından ölen insan sayısı bile köpekbalığı saldırısında ölenlerden ortalama yüz kadar fazladır.
Fenerbalığı {Myctophidae sp.) adı verilen bir balığın alnının üzerinde madenci baretlerindeki gibi bir lamba gibi par layan bir ışık vardır ve bu ışık derin sularda yüzen balığa yol gösterir. Bu ışık o kadar parlaktır ki önündeki 60 cm.'lik bir alanı aydınlatabilir. Yapılan deneylerde odadaki bir akvaryuma konan bir fenerbalığının yanında oturan bir insanın gazete okuyabileceği kadar ışık yayabildiği gözlemlenmiştir.
***
Atlantik somonu olarak bilinen bir balık türü su yüzünden yaklaşık 4,5 metrelik bir yüksekliğe kadar sıçrayabilmektedir.
***
Birçok tropik deniz balığı su yerine insan kanıyla doldurulmuş bir akvaryumda yaşayabilmektedir.
***
Genellikle olta yemi olarak kullanılan golyan balığının boğazında minik dişleri vardır.
***
Solungaçları dışında akciğerleri de olan bir balık olarak bilinen akciğerbalığı (seratodiformes sp.) suyun dışında bitkisel yaşamda da olsa üç yıl boyunca yaşayabilmektedir. Bu süre içinde yeniden suya atılan bir akciğerbalığı kısa süreç normale dönmektedir.
***
"Çarpan balık" olarak da bilinen elektrikli yılan balü (electrophoridae sp.) normal bir ev prizinden daha fazla, yaklaşık 600 voltluk bir enerjiyle çarpabilmektedir. Bu balık elektrik enerjisini sadece düşmanlarını öldürmek için değil, bir radar gibi, yolunu bulmak için de kullanmaktadır.