Bir kibritle 3 sigara yakmak ve uğursuzluk üzerine

Şimdilerde sigarayI kibritle yakan pek görülmüyor. Herkeste çakmak var. Ancak kibritin yoğun olarak kullanIldIğI zamanlarda, bir kibritle üç sigara yakmanIn uğursuzluk getireceğine olan inanç yaygIndI.
BazI batIl inançlarda olduğu gibi bu inanIşIn kökeninde de mantIklI bir sebep yatIyor. YakIn zamanlara kadar savaşlar göğüs göğse yapIlIyor, her iki tarafIn askerleri de zamanlarInIn çoğunu siperlerde geçiriyorlardI.
Aylarca süren savaşlarda siperlerde günlerini geçirmek askerler için bir yaşam biçimiydi. Burada uyuyorlar, yiyip içiyorlar, sigara içip dinleniyorlardI. KaranlIkta parlayan bir sigara veya kibrit ateşi düşmana yerini belli edecek yeterli bir IşIk kaynağIydI.
Bir kibritin ateşlenerek, üç sigarayI art arda yakacak kadar uzun süre yanık kalmasI, karşI siperdeki keskin nişancı için hedefi tespit edip nişan alacak ve vurabilecek kadar uzun bir zamandı ve sonucu da ölümdü. Savaş sırasında siperlerde edilen bu tecrübe, normal yaşamda da, bir kibritle üç sigara yakmanın uğursuzluk getireceği şeklinde bir batıl inanç olarak yerleşti kaldı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
AKTÜEL Arşivi