
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
BÖLGESEL KALKINMA AJANSI!
ESKİŞEHİR' de, kentle ilgili olarak, birçok Kurultay, sempozyum seminer, panel gibi toplantılarda yapıldı. Bu toplantılarda, kentin bugünü, geleceği ve sorunları tartışıldı. Çözüm yolları da önerildi. Ama değişen hiçbir şey olmadığı gibi, kentin sorunları katlanarak, daha da arttı. Benzer, kentin geçmişinde, pek çok örnek vardır.
Nitekim yıllardır, Frig Vadisi'nin canlandırılması ve turizme kazandırılması amacı Bakanlar Kurulu kararıyla, kurulan ve Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir illerini kapsayan, Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliğinin, Encümen Toplantıları yapılıyor ama frig Vadisi ile ilgili bir adım yol gidilemedi.
Bugünde, BEBKA, kentin gündemindedir. Nitekim Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı'nın (BEBKA) aralık ayı olağan toplantısı, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna başkanlığında, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Yapıcı, ESO) Başkanı Özaydemir' in katılımı ile gerçekleşti.
Eyalet sistemine, altyapı mı bilinmez ama BEBKA, Bursa, Eskişehir ve Bilecik illerinde kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında, koordinasyon ve işbirliğini geliştirerek, kalkınmaya yön veren, yerel sorunlara, yine yerel odaklı çözümler sunan, kaynakların yerinde ve etkin kullanımıyla sürdürülebilir kalkınmaya hizmet eden, bir kurum olarak kamuoyuna sunuldu.
BEBKA' ın, kamu kesimi, özel sektör, sivil toplum ve üniversiteler arasındaki koordinasyon ve işbirliğini sağlayarak, bölge için, gelişmişlik farklarını azaltmayı hedef alması, bu illerimiz açısından önemli bir gelişmedir. Özellikle bilimsel yöntemlerle ve katılımcı bir anlayışa önem vermesi, finansman destekleri, eğitim ihtiyaçları, yatırım ve tanıtım imkânları açısından kalkınmaya yön verecek, bir model oluşturma misyonu umut vericidir.
Eskişehir'de, gerçekleştirilen, BEBKA toplantısında, neler konuşuldu bilinmez. Ancak Sayın TUNA' nın, söylediği gibi, 10-20 sene sonrasını da ön görerek bölgeyi hazırlamak anlamında, hangi alanların destekleneceği konusunda, şimdiden bilimsel verilere dayanarak, güzel çalışmalar yapmak, herkesin ortak arzusudur.
Ancak BEBKA, toplantılarla bir yere varamaz. O nedenle de bir ana önce bölgede uygulanabilir, Proje/projeler üretilmelidir. Çünkü geleceğe bakmak, vaat ve sözle olmaz. "PROJE ÜRETMEK" gerekir. Çağımızda toplumlar, zengin ve yoksul diye ayrılmıyor. Proje üretebilen, üretmeyen diye sınıflandırılıyor. Ülkelerin, bölgelerin, şirketlerin, zenginliği, bünyelerindeki, "PROJE " ile ölçülüyor. Proje geleceği düşlemektir. Güzellikleri yaratmanın da ilk adımı olup, aynı zaman da zenginliktir.
BEBKA, öncelikle de bölge için, bir MASTER PLAN", yapılmalıdır. Çünkü bölge ile ilgili gelişmelerin, hızını ve niteliğini doğru kavramak, bölgenin geleceğini de doğru yönlendirmek için, mastır plan bir zorunluluktur. Bölge için, yapılacak mastır plan, bölgedeki ve bölge dışından gelecek, yatırımcılar için de rehber olacaktır.
Bütün kalkınma planlarında, bölgesel kalkınma seviyeleri arasındaki farkları azaltmaya öncelik verilmiştir. Bununla birlikte, daha çok sektörel planlama, yatırım maliyetlerini düşürücü, teşvikler ve proje bazlı kamu yatırımlarına dayanan, Türkiye'nin geleneksel merkeziyetçi, bölgesel kalkınma politikası, bölgesel kalkınmışlık farklılıklarını azaltmakta başarısız olmuştur. O nedenle de BEBKA, merkeziyetçi ve geleneksel yöntemde uzaklaşarak, bölge insanı ile işbirliği içinde, çalışmalarını sürdürmelidir.
Dünyada, Bölgesel Politika, bölgeler arasındaki sosyo-ekonomik farklılıkların azaltılmasına yönelik, bütün çalışmaları kapsar. Nitekim Avrupa Birliği de, üye ülkeler arasındaki sosyo-ekonomik farklılıklar ve ülkelerin kendi bölgeleri arasındaki dengesizlikleri azaltabilmek amacı ile bir Bölgesel Politika geliştirmiştir. Çünkü Bölgesel Politikalar bölgelerarası farklılıkları, gidermek amacıyla gündemine gelmiş bir ortak politikadır.
BEBKA, bölgesinde, öncelikle istihdam, sağlayacak projelere destek olmalıdır. Bölgede, erkeklerin ve kadınların iş bulmasına engel olan, ayrımcılık ve eşitsizliğin, her türlüsüyle mücadele etmelidir. Özellikle de bölgedeki, kırsal kalkınmaya öncelik tanımalıdır.
BEBKA, bölgelerin, sosyal, sağlık ve güvenlik koşullarını iyileştirmeyi, yönelik çalışmalara da destek vermelidir. Kentsel kalkınmayı amaç edinmelidir. Bu girişim, şehir ve köylerin, toplumsal ve ekonomik yönden, canlandırılmasını sağlayacaktır.
BEBKA, Bursa, Eskişehir, Bilecik, illerimizin, her alanda kalkınması, açısından önemli bir kuruluşumuzdur. O nedenle de bu illerdeki tüm kurum/kuruluşlar, özellikle de sivil toplum örgütleri çalışmalarına, katkıda bulunmalıdır. Ancak bu bölgelerdeki halkımız da BEBKA' nın, çalışmalarından, özellikle de projelerinden, haberdar edilmelidir. Çünkü halka rağmen, başarılı olmak mümkün değildir.