
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
CAM FESTİVALİ
Eskişehir'de, bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Uluslararası Odunpazarı Cam Festivali, yurtiçi ve dışından, 12 sıcak cam sanatçı katıldı. Eskişehir'de, eğitimlerini tamamlamış 400 cam kursiyeri, üretim yapan 75 cam sanatkârı ve 50 cam atölyesi ile Eskişehir, cam sanatında, önemli bir merkez haline geldi.
Nitekim açılışta, bir konuşma yapan Sayın SAKALLI; "Bugün artık Eskişehir 'in çiğbörek, lületaşı, Odunpazarı Evleri gibi, yeni bir markası var, cam. Her yıl şehrimize gelen ve artık sayıları milyonları bulan, yerli ve yabancı misafir, artık bundan sonra şehrimizde, camla ve cam sanatıyla da tanışacaklar." sözleri umut vericidir.
Ülkemizden ve yurt dışından, 12 sanatçının katıldığı festival, cam alanında ülkemizde, bugüne kadar yapılmış, en büyük organizasyonlardan biridir. Festivalde, her yaştan cam severler, cam sanatının ustalarıyla buluşma fırsatı yakaladı.
Festivale katılan sanatçılar, ürettikleri birbirinden değerli cam objeler ile halkımızın takdirini aldılar. Ancak kent halkı tarafından, büyük ilgi ile takip edilen gösteriler, Eskişehirlilerin, cam sanatına olan ilgisinin artmasına olanak sağlıyor. Festival gereği, Odunpazarı' na gelen sanatçılar, cam sanatının, tüm güzelliklerini Eskişehirlilerle paylaşırken, bu alanda örnekte oldular.
Şu bir gerçek ki son yıllarda, Eskişehir'de, turizm ivme kazandı. Eskişehir' e, dinlenmek, gezmek, görmek, bilgi ve görgüsünü arttırmak maksadıyla, çeşitli illerden insanlarımız geliyor. Cam festivali gibi etkinliklerle, turizm alanındaki bu hareketlilik, daha da artacaktır. Ayrıca turizm, yerli ve yabancı gezgin ve turistlere hizmet üreten bir sanayi dalı "Bacasız sanayi" olarak da adlandırılır.
Öte yandan turizm, başka kent ve ülkelerden gelen, kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması için, birçok gelişmeleri de zorlar. Özellikle de oteller, pansiyonlar, gazino ve lokantalar, eğlence yerleri, kaplıcalar, dinlenme ve tedavi yerleri, spor tesisleri gibi pahalı altyapı tesisleri kurulurken, el sanatlarını da geliştirir. Kentlerin çehresi değişir ve Kent ekonomisine ciddi katkıda bulunur.
Hülasa Eskişehir'de, turizmle ilgili önemli gelişmeler oluyor. Özellikle de Lüle taşından sonra, cam sanatındaki gelişmeler, kentte gelen ziyaretçiler ve Eskişehirlilerin dikkatini çekiyor. Anadolu uygarlıklarından elde edilen cam işçiliğinin, en seçkin örnekleri, Eskişehir' de hayata geçirildi.
Aslında çeşitli model ve formlarda vitray, Selçuklular döneminde geliştirildi. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, İstanbul'un fethiyle, camcılığın merkezi bu kent olmuştur. Bunu Anadolu'da, nazar inancı olan cam boncuklar da, görmek mümkündür.
Eskişehir'de de, Odunpazarı Belediyesi Meslek ve Sanat Edindirme Kursları (OMEK) hazırladığı proje kapsamında, Cam Sanatını, halkla buluşturdu. Cam sanatını tüm incelikleri ile öğrenmek isteyen Eskişehirliler, büyük ilgi gösterdi. OMEK kursiyerlerinin ürettiği, birbirinden güzel cam eserleri ortaya çıktı.
2007 yapılan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi; Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Üniversitesi ve Cam Dostları Grubu'nun işbirliği ile kurulmuştu. Müzede, 58 yerli, 10 adet de yabancı sanatçının çalışmaları sergilenmektedir. Ancak OMEK kursiyerlerinin amatörce ürettiği, birbirinden güzel cam eserler, en az bu eserler kadar kıymetlidir.
Ayrıca Odunpazarı Projesi, yıllarca gündeme geldi. Ancak bir türlü hayata geçirilemedi. Sayın SAKALLI' ın, Odunpazarı Belediye Başkanı olması ile birlikte, Odunpazarı Projesi hayata geçti. Bugüne kadar da Odunpazarı Belediyesi'nin, Odunpazarı Evleri'ni Yaşatma Projesi, tarihi ve kültürel mirasın, dünyaya tanıtılması içinde ciddi ve önemli girişimler var.
Bu proje kapsamında, öncelikle geleneksel Odunpazarı evlerinin yoğun olarak bulunduğu 30 sokakta, 300 ev, 3 Camii, 1 Külliye, 2 Kervansaray, 15 Çeşme, 1 Han'ın Restorasyonu ve aslına uygun yapımı gerçekleştirilmiş ve böylelikle Odunpazarı evleri, tüm ihtişamı ile gün ışığına çıkmasına katkı sağlanmıştır.
Elbette Odunpazarı Projesi, sadece kültürel mirası korumak ve geleceğe taşımakla sonuçlanmıyor. Eskişehir için, ciddi bir ekonomik gelişmeye de kapı açıyor. Yenilenen evler ve başta Odunpazarı Belediyesi olmak üzere, ilgililerin yürüttüğü tanıtım faaliyetleri sonucunda, her geçen gün, daha fazla turist bölgeye geliyor.
Her ev bir atölye, sloganı ile hareket eden Anakent ve alt belediyeler, açtıkları kurslarda, makine nakısı, kurdele nakısı, giyim, mefruşat, bez bebek, örgü, takı, spor, hediyelik eşya, keçe, resim, kaligrafi, ahşap boyama, boyutlu boyama, cam boyama v.b. dallarda, eğitimler verilmektedir. OMEK kursiyerlerinin, ürettiği birbirinden güzel eserler, hem Eskişehirlilere, hem de kente gelen turistler tarafından, ilgi ve hayranlıkla izleniyor.
Belediye başkan ve ekiplerini kutluyoruz.