4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

CORONAVİRÜS VE TEDBİRLER

 


CoronaVirüs( Covıt19)  ile ilgili, E-mail gönderen bir okuyumuz.,”Coronavirüs ile ilgili ülkeler, her alanda, özellikle de ekonomik alanda, çok önemli tedbirler alıyor, ama ülkemizde, Virüsle ilgili ekonomik ve diğer alanlardaki tedbirler yeterli değildir. Yazınızda bu alandan söz etmemeniz ise dikkat çekti… “ diyerek, bazı önerilerde bulundu.


            Elbette alınan tedbirlerde, eksiklikler olabilir ama ülke ve Eskişehir bazında, imkânlar ölçüsünde, ilgililer, ciddi tebirler alıyor. Ancak ilgililer, kadar, insanlarımıza da, CORONA VİRüS COVİT19 ile ilgili, sürekli ve kalıcı, ciddi görevler düşüyor.


             Dünya da, yaşayan insanlara Virüs, belki yarın, belki de 1 yıl sonra bulaşabilir.  Bu nedenle Virüsle ilgili,  Dünya ve ülke bazındaki mücadeleye, destek verilmeli, herkes, bu alanda, her zaman tedbirli olmak, gerekenleri, özellikle de ilgilerin önerilerini de eksiksiz uygulamak zorundadır. çünkü söz konusu, toplum ve insan sağlığıdır. 


             Bağışıklığı, güçlü bireyler, Coronavirüs’ü,  hiç hissetmeyebilir veya bazı şanslı bünyelerde, virüs ile bünye adaptasyon sağlayabilir, bu süreç de çok hızlı tamamlanabilir. Ancak hiçbir belirti olmasa dahi,  insanlarda, Bu virüs, her an gezmeye devam edecektir ve bağışıklığı, düşük, başta yaşlılar olmak üzere, birçok kişiye de geçebilir.


             Bugün için, tedavisi, ilacı ve aşısı olmayan ve insan vücuduna, henüz adapte olmayan, bu virüs, bağışıklığı düşük insanları, öldürecektir. Bu süreci, kendimizden çok, çevremizdeki yakınlarmızı ve insanları, düşünerek yönetmeliyiz. O nedenle de tüm  korunma önlemlerini alınmalı, ilgililerin de önerileri dikkate alınmalıdır.


             CORONA VİRüS(COVID-19’ karşısında, bağışıklığımızı, güçlü tutmak zorundayız. Spor yapmak ve sigara içmemek, en önemlisi de,  7 saatten az olmak kaydıyla, uyumak ve daha az yorulmakta gereklidir. Bu mücadelede, kişisel hijyen,  bireysel izolasyon, spor ve sağlıklı beslenme, oldukça önemli olacaktır.


             ülkemizde, Virüsle ilgili, gerekli tedbirler alınmaktadır. Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklar, ilk andan itibaren, koordineli olarak çalışmalarını yürütüyorlar. Bütün bakalıklarda, Korona Virüs değerlendirme ve takip çalışmalarını yürütmek üzere, bir çalışma grubu oluşturulmuştur.


               özellikle de Tarım ve Orman Bakanlığı, halkımızın, sağlıklı gıda alabilmesi ve ulaşabilmesi için, 81 ilde il ve ilçe müdürlüklerince, gıda işyerlerinde, Gıda Hijyen Yönetmeliği ve Hayvansal Gıdalar İçin, özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği hükümlerinin sağlandığına yönelik denetimler, üst düzeye çıkartılmıştır.
             
CORONA VİRüS(COVID-19) ile ilgili mücadelede, öncelikle toplu tüketim yerleri olmak üzere, tüm gıda işletmelerindeki gıda çalışanlarının, genel şartlar, el hijyeni, işyeri davranış kuralları ve personel hijyen eğitimi gibi personel hijyen kurallarına, sıkı sıkıya uymaları, virüsün yayılmasını önlemede büyük önem arz etmektedir


             O nedenle de Tarım ve Orman Bakanlığı, bu konuda, tüm il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerinde, görevli kontrol görevlileri,  gereken hassasiyeti göstermekte ve yapılan resmi kontrollerde, çok daha fazla dikkat edilmesi sağlanmaya başlanmıştır


              Yine Tarım ve Orman Bakanlığı, çin'den ithal edilen, su ürünleri ve hayvansal ürün girişi, Ocak ayında alınan karar doğrultusunda durdurulmuş olup, mevcut uygulama devam etmektedir. Bakanlık teşkilatında, Covid19 Virüsün hayvanlarda teşhisine yönelik, gerekli altyapı, mevcut olup, süreç titizlikle takip ediliyor.


              Sağlık Bakanlığı da önemli tedbirler aldı. Sağlık Bakanlığı, personel sayısını artırmaya yönelik, çalışma başlattı.. Uzmanlık eğitimi alan hekimler, virüsle mücadele için, üç ay süreyle görevlendirilebilecek.


             Ancak hastanelerde, personel sıkıntısı var.  Bu sıkıntı, İŞKUR tarafından düzenlenen, Toplum Yararına Proğramı gereği,  kurumlara verilen personelden, bir kısmının, hastanelere kaydırılması ile bu alandaki sıkıntıya çözüm bulunabilir.


             Yunus Emre Devlet Hastanesi’ ni, ziyarette gördük ki, Sağlık Bakanlığı,  hastane hizmetlerinde, çalışanlarına yeteri kadar,  eldiven, N95 maske, gözlük/yüz koruyucu ve sıvı geçirmez önlük ve her türlü imkân sağlamıştır. Hastane de Coronovirüs ile mücadalede sağlık malzemeleri açısından bir eksiklik yok.


              ülkemizde, diğer alanlarda da tedbirler alındı. Berber, kuaför ve güzellik merkezlerinin, faaliyetleri ve 46 ülkeye, daha uçuşlar durduruldu. Sosyal yardımdan faydalanan,  2 milyon aileye ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ kapsamında, 1000’er lira verilecek. Emeklilere Ramazan Bayramı için, mayıs ayında ödenecek 1000 lira ikramiyenin nisan ayında verilecektir.


             COVID-19 nedeniyle, AVM’ ler, pazar günleri, hariç 12:00-18:00 arasında çalışacak. Migros 60 yaş üstünün siparişleri için, eve götürme masrafı almayacak. CarrefourSA ise şubelerinde, saat 08:00-09:00 arası sadece 60 yaş üstü müşterileri kabul edecektir.


             CORONA VİRüS(COVID-19),  insanları, din, mezhep, ırk, millet, renk, mevki, sınıf farkı gözetilmeksizin, hasta ediyor. O nedenle de Virüsle mücadelede, her kişi/kesim önlemlere, uymalı ve her türlü fedakârlığı da yapmalıdır.


             Ayrıca CoronaVirüs karşısında, ümitsizliğe düşülmemelidir çünkü CORONA VİRüS(COVID-19),  alacağımız, tedbirlerden daha güçlü değildir. Yeter ki evde kalalım,  temaslar da en az 1 metre mesafeyi koruyalım. Virüsle ilgili mücadelede, kişisel önlemleri alalım ve İlgililerin, önerdiği önlemleri de eksiksiz hayata geçirelim.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi