4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

EĞİTİM GELECEĞİN TEMİNATI

Türkiye, okulöncesi eğitim alanında, çok geç kaldı. Çünkü insan yaşamında, 0-6 yaş arası, çocuklarımızın, "duygusal", "zihinsel" ve "bedensel" gelişimini tamamladığı dönemdir. Yine 0-6 yaş arası çocuklarımızın, öğrenmelerinin en yoğun olduğu, temel alışkanlıklarının, zihinsel ve duygusal yeteneklerinin hızla geliştiği ve biçimlediği dönemdir.
Ayrıca dünyada, bireylerin yetiştirilmesinde, en önemli dönemin,0-6 yaş arasında olduğunu, hem bilim adamları, hem de çağdaş eğitim kabul etmiştir. Farklı kültür ortamlarından ve ailelerden gelen çocuklar, ortak bir yetişme ortamına okul öncesi eğitim kurumlarında ulaşır. Çocuk, kendine güven duygusunu, anaokullarında kazanmaya başlar.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM, çocukların, bedensel, bilişsel, duygusal, sosyal, kültürel, dil ve hareket gibi, çok yönlü gelişimlerini destekleyecek eğitim ortamı hazırlar. Ayrıca okul öncesi eğitim, çocukların, sevgi, saygı, iş birliği, katılımcılık, sorumluluk, yardımlaşma ve paylaşma duygularını geliştirir.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM, etkinliklerinde, çocukların yaşları, gelişim özellikleri, öğrenme hızları, ilgileri, gereksinimleri ile okulun ve çevrenin, imkânları dikkate alınır. Çocukların, beslenme, uyku, öz bakım becerileri, doğru ve sağlıklı temel alışkanlıklar kazanmalarının yanında, doğa sevgisiyle, çevreye duyarlı olmaları da sağlanır.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM, 0-6 yaş arası, çocuklarımızın, "duygusal", "zihinsel" ve "bedensel" gelişimini tamamladığı dönemdir. Yine 0-6 yaş arası çocuklarımızın, öğrenmelerinin, en yoğun olduğu, temel alışkanlıklarının, zihinsel ve duygusal yeteneklerinin hızla geliştiği ve biçimlediği dönemdir. Ayrıca dünyada, bireylerin yetiştirilmesinde, en önemli dönemin, 0-6 yaş arasında olduğunu, bilim adamları ve çağdaş eğitim kabul etmiştir.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM, aynı zamanda, kuralları, en etkili bir biçimde öğretebilen bir kurumdur. Çocuk, yaşıtlarıyla ilişkiye girerek birlikte yaşamayı, yemek yemeyi, uyumayı ve oynamayı öğretir. Böylece başkalarının özgürlüğünden haberdar olur,"ben" ve" başkası " kavramlarının bilincine vararak, işbirliği duygusunu geliştirir.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM. çocuğun, kendine güveni geliştirir, Kendini idare etmeyi bağımsız olmayı öğretir. İlkokula uyumunu sağlayacak yetenekleri geliştirir. Problem çözücü olmayı öğrenir. Kendi kişiliğini ve vücudunu tanıtır.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM süresince, çocuklar ilköğretime hazırlanırken, paylaşmayı, dayanışmayı, sosyalleşmeyi ve birlikte çalışmayı öğrenirler. Saygı, sevgi, paylaşma, iş bölümü, sorumluluk, gibi toplumun temel yapısını oluşturan kavramlar kazandırılır. Çocuğun, grup içine katılması, sağlıklı ilişkiler kurması, kültürel değerlerine sahip çıkması, sosyalleşmesi gibi olguları, geliştirir.
Cuma günü, Gelişim Kolejini ziyaret ettik. Ziyarette, Anaokulu çalışmalarını görme fırsatı bulduk. Geçen yıl yapılan Anaokulu binası, örnek teşkil edecek niteliktedir. Bina, kullanıma uygun bir şekilde tasarımlanmış, Binada tuvaletler, oyun, etkinlik salonları, ve sınıflar yer almaktadır. Fiziksel koşulları, elverişli, geniş, ferah, bir mekân olarak gördük.
Gelişim Koleji Anaokulu binasının, fizikî durumu, kapasitesi, personel sayısı, çevre şartları, velilerin istekleri ve çocuk sayısı göz önünde bulundurulmuştur. Eğitim programı hazırlanırken, ailelerin ve içinde bulunulan çevrenin özellikleri, dikkate alınmış. Ailelerin eğitime, etkin katılımı sağlanıyor.
Anaokulu binasını, koordinatör Sayın Tülay ALPAN gezdirdi. Binaya ve okul öncesi eğitim literatürüne, hâkimiyeti ile dikkat çekti. Aslında Sayın ALPAN, gelişim psikolojisi alanında başarılı bir öğretmendir. Çocukları sever, onlarla beraber olmaktan haz alır. Çocukların duygularını anlayabilen, dikkatli, işine özen gösterir. İnsanlarla, iyi iletişim kurabilen, sevecen, hoşgörülü, sabırlı, kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, girişimci, yaratıcı meziyetleri ile dikkat çeker.
Anaokulu koordinatörü, Sayın ALPAN, anaokulunu gezdirirken duyduğu heyecan, Rahmetli Rauf İNAN' ın, "Öğretmen, kendi varlığında, yalnız kendi kendisine karşı sorumluluk taşıyan bir adam değildir. O gelecek nesillerin, şöyle veya böyle, şu veya bu vasıflarda olmasının, şu veya bu meziyetler veya kusurlar almasının sorumluluğunu da yani, bir kısım vatandaşların, hatta milletin alın yazısının sorumluluğunu da millet önünde ve tarihi önünde, taşıyan bir adamdır." sözlerini hatırlattı.
Gelişim Koleji ve MAT-FKB dershanesini, ziyaretlerde gördük ki, görev alan yöneticiler, öğretmen, veli ve öğrenciler, neyi ve niçin yaptıklarının bilincinde. Okulda, rehberlik ön plandadır. Yöneticiler, öğretmenler ve veliler, çocukların geleceğinin, kendi tutum ve davranışlarına ve sağlayacakları olanaklara, bağlı olduğunun da çok iyi biliyorlar. Bu yüzden de okul ve dershanede, planlama, tertip, düzen, insani ilişkiler, özellikle de disiplin ve rehberlik ön planda. Planlı ve programlı çalışma ise olmazsa olmaz konumdadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi