4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

EĞİTİMDE İŞBİRLİĞİ

Bilim ve teknolojinin, hızla ilerlediği dünyada, gelişmelere ayak uydurabilmek, maddi ve manevi doyuma ulaşabilmek, daha geniş pencereden bakabilmek ve analitik düşünüp fikirler üretebilmek, ancak eğitimle mümkündür. Eğitim; kişilerin karakterlerini geliştirir, erdemli insan yapar; özgüveni, sorumluluğu, dürüstlüğü ve diğer doğru davranışları kazandırır. O nedenle de Eskişehir' de, eğitim-Öğretim alanında kaliteyi artırmak için belediyeler, üniversiteler ve Mili Eğitim Müdürlüğü arasında Protokol imzalandı.
İşbirliği protokolünün, içeriği nedir bilmiyoruz. İsterdik ki Eğitimle İşbirliğinin, içeriği de KAMUOYU İLE YAPLAŞILSIN. Ancak her şeye rağmen düşünülmesi bile, Eskişehir' de, " EĞİTİM-ÖĞRETİM" açısından, bir başarıdır. Protokol bir düş olsa bile, eğitimde başarı için bir altyapıdır. Çünkü düşler, gerçekleşecek olanların mayasıdır. Nitekim Dalai LAMA, "GÜZEL BAHÇE DÜŞLEMEDEN, BAHÇE SAHİBİ OLUNMAZ." demiştir.
Aslında Eskişehir' de, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği imzaladıkları protokolle mesleki ve teknik eğitimde de işbirliği sağladı. Bu sayede meslek kursları ve yetiştirme ile uyum kursları açılabilecek. Sanayi ve hizmet sektörüne, nitelikli iş gücü yetiştirilecektir.
Ebette Eskişehir'deki kurum/kuruluşların, eğitim alanında işbirliği yapması, İlde "TAKIM RUHUNU" gündemde tutarken, Başarıyı da beraberinde getirecektir. Kişi/kişiler, elde ettiği imkân ve başarıyı, eğitime borçludur. Eğitim, kişiyi ruhsal açıdan doyurur ve maddi olarak rahatlatır. Kişinin hayattan, daha fazla zevk almasını mümkün kılar
Ayrıca iyi bir eğitim, hayat standardını yükseltir. İnsana, her türlü beceriyi kazandırır. İyi bir eğitim, aynı zamanda kişide, yeni ilgi alanlarının gelişmesine, yardım ederek hayatı daha zevkli ve ilginç kılar. Eğitim kişinin, düşünce üretmesine ve yaratıcılığa yönelmesine imkân verir. Hülasa Kişi/kişilerin ve Kurum/kuruluşların, verimi ve sorunlarının çözümü, eğitim- öğretim alanındaki nitelikle çalışmalarla eşdeğerdir.
Anakent Belediye Başkanı Sayın Prof. Dr. BÜYÜKERŞEN' yaptığı konuşmada, eğitimsiz bir yaşamın mümkün olmadığını ifade ederek, "Şehir bir okuldur. Eğitim, sadece devlete bırakılamayacak kadar önemlidir. Her şeyin altında, eğitim yatmaktadır Bu konuya belediyeler ve STK' lar da destek olmalıdır" sözlerine katılmamak mümkün mü?
Eğitim, toplumsal bir süreçtir. O nedenle de eğitimi, toplum yapar. Eğitimin temel işlevi toplumsal yaşamın ürünü olan kültürü, yeni kuşaklara aktarmaktır. Toplumun, kendi coğrafyasında ürettiği, sosyal, siyasal ve ekonomi değerlerinin, yani kültürünün farklılığından ileri gelmektedir.
Eskişehir'de, eğitimin niteliğini arttırmak amacıyla, "Eğitimde İşbirliği' adı altında protokol ile üniversite, belediyeler ve milli eğitim Müdürlüğü' ne, ne gibi görevler düşüyor, bunların "HALKIMIZLA" paylaşılması gerekir. Çünkü halka rağmen, eğitimin niteliğini artırmak mümkün değildi. Çünkü eğitimi, eğitim kurum/kuruluşlarından, daha çok toplum yapar. Hatta eğitim, devlete bırakılmayacak kadar da önemlidir.
Şu bir gerçek ki, Eskişehir' de, kurum/kuruluşlar, hatta ulusal ve uluslararası pek çok kararlar alınıyor ve protokoller yapılıyor ama Kamuoyu, bu alanda aydınlatılmıyor. Sonuçta da taraflar, kendi çalıp kendi oynuyor. Nitekim Eskişehir'de, eğitimin niteliğini arttırmak amacıyla, "Eğitimde İşbirliği' adı altında, dev bir protokolün içeriği hakkında kamuoyu bilgilendirilmedi.
Toplumu, ayakta tutan en önemli unsur, iyi eğitilmiş bireylerdir. Çünkü Bireylerin çalışma ve emekleri, toplumu ayakta tutan yegâne unsudur. Toplum kalkınmak ve kendini geliştirmek istiyorsa, her şeyden önce bireylerine, kaliteli ve sağlıklı bir eğitim vermek mecburiyetindedir. Aksi takdirde, o toplumun, kalkınması ve muasır medeniyet seviyesine ulaşması da mümkün değildir.
ATATÜRK, "Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da milleti esaret ve sefalete terk eder" diyerek eğitimin önemi yeterince vurgulamıştır.
Eğitim, yalnız toplumu geliştirmek ve ileri götürmekle değildir. Bireyin yaşamında da en önemli bir unsurdur. Çünkü toplumun, kaderini belirleyen, toplumun refah ve yaşam düzeyini artırmak, eğitimli insanlarla eşdeğerdir. Ayrıca eğitimli bir insanla eğitimsiz bir insanın hayata bakışı, olaylar hakkındaki yorum ve düşünceleri, yaşam standardı ve imkânları aynı değildir.
Eskişehir'de, eğitimin niteliğini arttırmak amacıyla "Eğitimde İşbirliği' adı altında imzalanan protokol, kent ve insanımız açısından önemli bir icraattır. Çünkü ülke ve Eskişehir' in kalkınması ve geliştirmesi, her şeyden önce bireylerine kaliteli ve sağlıklı bir eğitim alması ile eşdeğerdir. O nedenle de eğitimde, İşbirliği protokol herkes tarafından destek görmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi