4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

EL EMEĞİ HALI VE KİLİMLER

Halı tarihi, çok eskidir. Kilimin, 4000 yıllık bir geçmişi olduğu sanılmaktadır. En eski kilim örneğinin, M.Ö 6500 yıllarına ait olduğu tahmin edilmektedir. Orta Asya Yukarı Altay'lardaki Pazırık Kurganında bulunmuştur. Kilim, dua eden kadınlar figürlerinden oluşmaktadır. Ayrıca Truva'da, M.Ö.2300 yıllarına ait, bir kilim parçası bulunmuş olup, parça hakkında kesin bilgiler yoktur.
Türk halıları, tüm dünyada en çok satılan halıdır. Zengin renkleri, sıcak tonları ve olağanüstü dokuları ile geleneksel motifleri, Türk halılarının, 13. yüzyıldan bu yana koruduğu mevkide, büyük bir paya sahiptir. 13. yüzyılda, Anadolu'yu dolaşmış olan Marco Polo, bu halıların güzelliği ve sanatsal değeri üzerine, yorumlarda bulunmuştur. Bu dönemden, kalan ve Selçuk halıları, bugün Konya ve İstanbul'daki müzelerde sergilenmektedir.
Kilim, Türk el dokuma sanatlarından, en önemlilerindendir. Günümüze kadar devamlılığını sürdürebilmiştir. El dokuması kilim denilince, akla ilk Türk kilimleri gelmektedir. Maalesef günümüzde, kilime karşı ilgi azalmaktadır. Ancak el emeği, göz nuru dokunan kilimler, hala rağbettedir.
Kilim, ince bir halı tipidir. Anadolu' da, yün kilimler elde dokunur. Dağlardaki bitki köklerinde elde edilen boyalarla boyanan, kilimler insanımızın, özellikle de kadınlarımızın, iç güzelliğini yansıtan, renk ve desenlerde dokunur. Kilimleri, dokuyan kişi/kişiler dokudukları kilime, acılarını, düşlerini, duygu ve düşüncelerini anlatır veya başkalarının da duygu ve düşüncelerine, tercüman olurlar.
Kilimler, yer yaygısı, seccade, yiyecek çuvalı, yastık, minder olarak isimlendirilir. Motif ve desenler, toplum yapısı içerisinde geleneklerin, törelerin, değerlerin ve inançların nesilden nesile, aktarılmasını ve geçmişle, gelecek arasında, iletişim kurulmasını sağlar.
Kilimler, kültürümüzü yansıtan, el emeği göz nuru, kullanılacağı ortama ahenk katan, atalarımızdan kalan el emeğidir. Kökboyası olan bu kilimler, otantik mağazalarda, sahne düzenlemelerinde ve şark odalarında olduğu kadar, son yıllarda salon ve oturma odalarında da sıklıkla kullanılıyor.
İnsanımızın, kendi ihtiyacı için, dokuduğu eski kilimlerde iplikler, dokuyucu tarafından evde eğrilip bükülmüş ve yine evlerde kök boya ile boyanarak hazırlanmıştır. Bu kilimler rengi, yangısı (motifi) ve kompozisyonu ile bölgelere has özellik göstermiştir. Ancak bugün insanımızı, kendi ihtiyacı için, dokuduğu kilimler, iplik, kalite, renk, yangıç ve desen düzenlemesi bakımından, bölgelere has özelliğini tamamen kaybetmiştir ve yozlaşmıştır.
Bu ata yadigârı, el sanatımızı yaşatmak, geliştirmek, geçmişteki kültür varlıklarımızı, gelecek nesillere aktarmak, çok önemlidir. Ata yadigarı olan kilim ve halılarımızı geleceğe taşımak için, her türlü fedakarlığı yapan, kişi/kişileri ve halı mağazalarını, ne kadar takdir etsek azdır.
Bu mağazalarımızda, biri da ASYA HALI' dır. Cuma günü 23 Ocak 2014 tarihinde, yangın tehlikesi atlatan, ASYA HALI, yeniden Restorasyonu yapılarak, geçen hafta tekrar hizmete açıldı. Geniş bir katılım vardı. Mağazayı gezerken, mağazadaki halı ve kilimler, ilgili geçmişe yönelik panolardaki halı ve kilim resimleri, kilimlerle ilgili tarihi süreci hatırladık.
Dünyada, en güzel, en değerli halı ve kilimler İran, Türkiye, Afganistan, Hindistan, Çin gibi ülkelerde dokunur. Doğulu sultanların saraylarından, ya da Çin tanrılarının tapınaklarından gelen, yüzlerce yıllık, doğu halıları müzelerde dikkatle korunmaktadır. ASYA HALI, bu tarihi gerçeği, isim olarak benimsemiştir.
ASYA HALI, kurulduğu günden bugüne sunulan, ürün ve hizmet kalitesinin üstünlüğü ilkesinin esas olduğuna inanmış; müşteri memnuniyetini her şeyin üzerinde tutmuş; sürekli yenilenen geniş ürün yelpazesi, şirket yetenek ve kapasitesi ile müşterilerinin tüm ürün ve hizmet beklentilerini, yüksek standartlarda karşılamayı hedeflemiş, başarılı da olmuştur.
ASYA HALI, piyasada lideri olmayı, müşterilerine sunduğu ürün ve hizmetlerle beklentilerin de ötesinde memnuniyet sağlamayı, yüksek katma değer kazandırmayı, müşterinin tercih ettikleri kuruluş olmayı, ülkemizin ve milletimizin, ekonomik ve toplumsal refahı için, hep daha iyiyi hedeflemiştir.
ASYA HALI, müşterilerin talep ve beklentilerinin, en üst seviyede karşılaması temel kalite politikasıdır. Ulusal alandaki, çalışma alanları ile ilgili değişim ve gelişmeleri yakından takip eder. Örnek Aile şirketi olmasına rağmen, kurumsallaşmış, alanında lider olma yolunda mesafe almıştır.
Asya Halı San ve Tic. A.Ş.' nin sahipleri, Sayın Mulla ve Şaban ŞAHBAZ' ı, Eskişehir' e, geldikleri günden itibaren, çalışmalarına, sürekli tanık olduk. Her görüşmemizde, "Ne kadar Eskişehir' e, yatırım yapar ve üretken olursak, o kadar Eskişehirliyiz" düşüncelerini, hep ima ettiler. Bu düşüncelerini de söze de bırakmayarak, hayata geçirdiler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi