
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ENERJİ UYGARLIKTIR
Eskişehir' de, kullandığımız elektrik, evlerimize ulaşıncaya kadar, birçok aşamadan geçer. Enerji hatları ile taşınan elektriğin, çoğunluğu işyeri ve konutlarda kullanılır.
Özellikle de ulaşım, tıp, tarım, iletişim, sanayi ve daha birçok alanda, kullandığımız elektrik, çağdaşlaşmanın da önemli bir göstergesidir.
Elektrik, doğal kaynaklardan elde edilir. Ülkemizde, doğal kaynaklarımız sınırlıdır ve gün geçtikçe azalmaktadır. Bugün elektrik üretimi, dışa bağımlıdır. O nedenle de elektrik enerjisini, boşa harcamamalı, Lambalar söndürülmeli. Televizyonu seyretmiyorsa, kapatmalı, Elektrik araçlarını seçerken, az enerji tüketenler, tercih edilmelidir.
Aslında "ELEKTRİK", hayattır. Kesilmesi ise sağlık, trafik, ulaşım, haberleşme, güvenlik sistemleri, iş yerleri, su dağıtımı, enerji üretimi, bakım-onarım çalışmaları, evlerdeki buzdolabı, bulaşık-çamaşır-kurutma gibi, temizlik araçlarının çalışmaması demektir. Hülasa enerji, uygarlık demektir.
Ülkemizde, 15 Temmuz 1970 tarihinde çıkarılan kanunla, yurdun ihtiyacı bulunan elektriğin üretim, iletim, dağıtım ve ticaretini yapmak amacıyla, kamu iktisadi kuruluşu statüsünde, Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) kuruldu.12 Ağustos 1993 tarihinde ise Türkiye Elektrik Üretim İletim A.Ş (TEAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) adı altında iki ayrı iktisadi devlet teşekkülü, olarak yeniden yapılandırıldı.
1994'te TEAŞ ve TEDAŞ, tüzel kişiliklerini elde etmelerinin ardından üretim ve iletim hizmetleri; TEAŞ 'a, dağıtım hizmetleri ise TEDAŞ 'a verildi. Ayrıca 2001 yılının başlarında, çıkarılan kanunla, TEAŞ Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ), Elektrik Üretim A.Ş(EÜAŞ) ve Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş (TETAŞ) adı altında, üç ayrı iktisadi devlet teşekkülü şeklinde yeniden düzenlendi.
Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun, 02.04.2005 tarihli ve 2004 / 22 sayılı kararı ile özelleştirme kapsam ve programına, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'ni de aldı. Bu karar gereği Osmangazi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, 4046 sayılı Kanunun 20 / A Maddesine istinaden, bu Kanun Hükümlerine uygun olarak 01.03.2005 tarihinde faaliyete geçmiştir. Şirketin Merkezi Eskişehir'dir.
OEDAŞ, Eskişehir İl İşletmesinde, 409.272 abone var. Bu abonelerin, %84.16' sı mesken, %3.20'si Şantiye, % 56' sı, hayır kurumları, %0.60' ı, muhtelif iş ve hizmetler, %1.9' u,Tarla sulama ve arıtma, %.=0, 38' i, Resmi kurumlar, %0.11 içme suları, %0.11' de sanayi teşkil etmektedir.
Ülkemiz enformasyon çağını yakalamak için, önemli bir caba içindedir. Kurum/kuruluşlarımız, top yekun kalite yarışına girdi. Yeniden yapılanmayı, gündemine aldı. Bu değişimden, Türk profesyonellerde nasibini aldı. Bugün kurum/kuruluşlarımızda, çok başarılı yöneticilerimiz olduğu da biliniyor. Bu yöneticilerimizden biri de Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş' nin, Eskişehir İl İşletme Müdürü, Sayın Hamdi ÖZTÜRK' tür.
Sayın ÖZTÜR' ü, işinin ehli bir yönetici olarak gördük. Sorunu belirler, ihtiyacı tespit eder ve gerekli müdahaleyi yapıp, sorunu çözer. Aslında bir sorununuz olduğunda, yolunuz işinin ehli bir kişiye düşerse, işin ehli kavramının, ne demek olduğu, çok daha net anlaşılır.
Sayın ÖZTÜRK, OEDAŞ' da, görev alması, Eskişehir açısından olduğu kadar, kurum açısından da bir şanstır. Yıllarca, TEDAŞ' da görev yaptığı için, hem işletmeyi hem de Eskişehir' i, çok iyi tanıyor. Çalıştığı her kurum/kuruluşta, önce "DEVLET", sonra "KURUM" , daha sonra da "BEN" felsefesini benimsemiştir.
Sayın ÖZTÜRK' e göre, OEDAŞ' da, "KALİTE" gelecek demektir. Kurumda, müşteri memnuniyeti kaliteyi belirler. Kalite aynı zaman da, OEDAŞ, açısından, bir yaşam felsefesidir. O çalıştığı her kurumda, Japon ekonomisinde, üretim felsefesi olan ve sıfır stok, sıfır hata olarak yorumlanan, " Tam Zamanın da Hizmet ve Üretim" modelini de benimsemiş, hatta ilke edinmiştir. Bu sayededir ki, her kurumda başarılı olmuştur.
Sohbette gördük ki, yönetim ve yöneticilik tarzı, ortama ve şartlara göre değişmekte, kaynaklara ve imkânlara göre, gelişmektedir. O nedenle de, her durumda ve her konumda, etkili ve geçerli olan, bir tek yönetim modeli ve yöneticilik tipi yoktur. Yöneticilik, kaynakları, akıllıca kullanma ve yönetim ilkelerini, maharetle uygulama yeteneğidir.
Sayın ÖZTÜRK, ekip çalışmasını öngören, demokratik yönetimden yanadır. Kurumda başarı için, ekip çalışması ve ekip ruhu, olmazsa olmazları arasındadır. Çalıştığı kurum/kuruluşlarda, "Katılmalı Yönetim Biçimi"ni ön planda tutar. Çünkü Demokratik-Katılmalı yönetim biçiminde, insana ve göreve, ya da işe verilen önem, en yüksek düzeydedir. O nedenle de kurum/kuruluşlarda, başarı ve verim, sürekli ve kalıcıdır.
Sayın ÖZTÜRK ve ekibini kutluyoruz.