
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ESKİŞEHİR İLÇELER PLATFORMU
Çağdaş toplumlarda, insanlar, mevcut sorunlarla mücadele edebilmenin yolunu, bir araya gelerek oluşturdukları birlikteliklerle çözmeye çalışmışlardır. Sorunların niteliklerine göre, bu birliktelikler de "Dernek", "Vakıf", "Meslek odaları" gibi yapılar oluşturmuştur. İnsanlar, her türlü sorunlarını, bu gibi örgütlerle çözmeye uğraşmışlardır.
Salı günü, bu amaçla kurulan, Eskişehir ilçeleri, dernek ve vakıfları, Mihalıççıklılar Dernek binasında, yeni MİYAD yönetimini, ziyaret ettiler. Ziyarette Eskişehir ve İlçelerin sorunları da gündeme geldi. Bu alanda olumlu öneriler ve tespitler yapıldı. Özellikle de il ve ilçe sorunlarının çözümünde ve düzenlenecek etkinliklerde, birlikte hareket edilmesi gerektiği hususunda, fikir birliği içinde olundu.
Ziyarette bulunan, dernek ve vakıflar, il ve ilçelerinin sorunlarının çözümüne ve il bazında yapılacak etkinliklere, katkıda bulunmak, özellikle de ortak amaçlarını gerçekleştirmek üzere, ESKİŞEHİR İLÇELERİ PLATFORMU" kurulmasına karar verdiler.
Eskişehir İlçeleri, Platformu," MUTABAKAT METNİ", önümüzdeki günlerde hazırlanarak, kamuoyu ile paylaşılacaktır. Ancak sözünün edilmesi bile, başlı başına, bir başarıdır. Çünkü Eskişehir ve ilçelerin, mevcut sorunlarını çözme ve bünyesinde mevcut veya düşünülen projeleri, gerçekleştirmek isteniyorsa, İldeki dernek ve vakıflar yanında, kurum ve kuruluşlar, kişi/kişiler, her alanda birlikte hareket etmek zorundadır.
ESKİŞEHİR İLÇELERİ PLATFORMU, devlet ve yerel yönetimlerden izin almadan, aralarındaki sorunları karşılıklı, "RIZA" göstererek veya ortak payda da mutabakat yaparak çözmeleri, kentte katılımcı, bir yapının doğmasına neden olurken, devlet ve yerel yönetimlerin, işini de kolaylaştıracaktır. Çünkü katılımcılık, demokratik düzenin vazgeçilmez unsurudur. Ayrıca halka rağmen, başarılı olmak mümkün değildir.
ESKİŞEHİR İLÇELERİ PLATFORMU' nu, ildeki tüm yöneticiler, milletvekilleri özellikle de siyasi partiler, dikkate almak zorundadır. Bugüne kadar, Eskişehir' de milletvekilleri ve yöneticiler, sivil toplum örgütlerinin, öneri ve eleştirilerine, değer vermemekle, kentte büyük zarar verdi. Nitekim Eskişehir, 1950'li yıllarda, Türkiye'nin altıncı büyük kenti idi. Bugün ise sıralamadaki yeri ortalardadır.
Eskişehir dışında yaşayan vatandaşlarda, bu tablonun farkındadır. Nitekim Afyon Belediye Başkanlarında, Sayın Abdullah Kaplan, Sayın Çalışıcı' yı, ziyarette, " 1980'li yılların sonuna gelinciye kadar, Eskişehir bölgemizin, en önemli kentiydi. Hem üniversite, hem de sanayi açısından müthiş bir gelişim içinde idi. Ancak 1987-1988' den sonra, bu niteliğini hızla kaybetti ve bu özelliklerini Konya ve Bursa'ya kaptırdı." dedi.
Türkiye'de, her alanda söz sahibi olmuş iller, sorunlarının çözümünde ve ilin menfaati olan gelişmelerde, merkezi idareye karşı, birlikte hareket ediyorlar; hatta geleceği birlikte düşünebiliyorlar.
İşte! Kayseri, Gaziantep...
Yıllardır, birlikte düşünüp, birlikte karar vermeleri sonucu, her alanda çıtayı yükselttiler. Her iki ilin konumu, ESKİŞEHİR' den, daha iyi olmamasına rağmen, sanayi de büyük aşama kaydettiler. Şehircilik de ise ciddi gelişmeler sağladılar
ESKİŞEHİR İLÇELERİ PLATFORMU, İl ve ilçelerin, her türlü sorunun çözümünde, etkili olacaktır. Çünkü toplumlarda, gerek bireysel, gerekse toplumsal, hatta evrensel sorunların çözümü, toplumların bünyelerindeki sivil örgütleri eşdeğerdir. Ancak Sivil Toplum Örgütlerinin güçlenmesi, gerçekleştireceği icraatla da orantılıdır. PLATFORM, il, ilçe ve üyelerinin sorunlarını çözdükçe, daha da güçlenecektir.
ESKİŞEHİR İLÇELERİ PLATFORMU, Eskişehir' de, TAKIM RUHU" nun oluşmasına da ciddi katkıda bulunacaktır. Ancak Platformu oluşturan, dernek ve vakıflar, başkalarının üzerinden prim yapmayı düşünmemeli, profesyonelliğinin yanı sıra, vicdanının da sesini dinlemelidir. Böyle bir atmosfer de vakıf ve derneklerin, bütün üyelerin işbirliği yapması ve uyumlu çalışmaları, sonucu oluşacaktır.
ESKİŞEHİR İLÇELERİ PLATFORMU' nu, oluşturan dernek ve vakıfların yönetimleri ve üyeleri, küçük sorunlara veya olaylara takılmamalıdır. Belirlenen hedefe doğru ilerlemeli, detaylara takılmadan, bütüne bakmalıdır. Takım ruhu anlayışına, bir şablon gibi oturan, "BİRİMİZ HEPİMİZ, HEPİMİZ BİRİMİZ İÇİNDİR" felsefesi ile hareket etmelidir.
ESKİŞEHİR İLÇELERİ PLATFORMU, İl ve ilçelerin, her türlü etkinlik ve sorunlarının çözümünde, "ORTAK PAYDA", "TOPLUM KATILIMI" ve "ORTAK AKIL" kavramları, ön planda tutmalıdır. İl ve ilçelerin, üstünlükleri, fırsatları, negatif ve pozitif özellikleri, masaya yatırılıp, ileriye yönelik, hedefler tespit edilmeli, bir plan ve program dâhilinde, sorunlar çözülmeli ve projeler üretilmelidir.
PLATFORMU oluşturan, dernek ve vakıfları kutluyoruz...