4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR VE EKİP RUHU

Yerel seçimlerde, anakent belediye başkan adayları belli oldu. MHP Anakent Belediye Başkan adayı ise Sayın ÇALIŞI, AKP Anakent Belediye Başkanı Adayı Sayın KARACAN, CHP Anakent Belediye Başkanı Adayı Sayın Prof. Dr. BÜYÜKERŞEN' dir.
Dikkat ediyoruz gerek basın, gerekse kamuoyunda, Anakent Belediye Başkanları, sürekli gündemde ama meclis üyeleri, hala belli değildir. Elbette belediye başkanları önemlidir. Ancak XXI. yüzyılda, yönetici dönemi bitti. Yöneticinin tanımı da değişti. Karizmatik bir kadronun, temsilcisi insanların üzerine odaklanan, icraat ve uygulamalar, Kurum/kuruluşlarda ve toplumda, hala pirim yapıyor ama yönetici ekibi, düşleri, projeleri ve programı ile yöneticidir,
Kamuoyu, özellikle de seçmen, yalnız başkan adaylarını değil, MEÇLİS ÜYELERİNİ, PROJE ve PROĞRAMLARINI değerlendirmek zorundadır. O nedenle de belediye Başkan adayları, "TAKIM RUHU" gerçekleştirmek içinde, gayret ve caba göstermelidirler. Çünkü ekip çalışması olmadığı için, Eskişehir, her alanda kan kaybediyor. Ayrıca takımın aklı, takımdaki bireylerin, aklından daha büyüktür.
Eskişehir, 1950'li yıllarda, Türkiye'nin altıncı büyük kenti idi. Bugün ise 27. sıradadır. Geçmişte, yatırımlar, sürekli ivme kazanırken, bugün istenen boyutta değildir. Eskişehir'e, düşünülen, hatta kaynağı bulunan pek çok proje, ya başka illere kaydırıldı, ya da ilgisizlikten atıl kaldı. İşsizlik büyüdü. Geçmiş yıllarda, her hükümete bakan veren kent, Siyasi platformda, sürekli erozyona uğradı. Sonuçta da güç kaybetti.
Elbette bu kötü gidişin, sebep/sebepleri ortada. İlde siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, bürokratlar, milletvekilleri ve halkımız arasında arzu edilen boyutta, güç ve işbirliği yok. Kente nemelazımcılık, vurdumduymazlık, en kötüsü de "BANA NE " havası hakimdir.
Kurum/kuruluşlar arasında, işbirliği yok. Toplum katılımı ise istenen boyutta değildir. Halka ve dünyadaki gelişim ve değişimlere rağmen, bir şeyler yapılmak isteniyor. Eldeki değerlere, özellikle de çalışkan bürokratlara sahip çıkılmıyor. Makro hedefler, hamasi söylemlerde bulunuluyor ama ortada bir şey yok.
Bu tablo, kentin kaderi değildir. Çünkü Eskişehir, bünyesindeki maddi ve manevi değerleri ve demografik yapısı ile bu tabloya ne layık, ne de mahkûmdur. Yapılması gerekenlerde ortadadır. Yeter ki Eskişehir deki, kişi/kişiler ve kurum/kuruluşlar elini taşın altına koysun," EKİP" çalışmasını, her alana hakim kılsın. Eskişehir'in, içte ve dıştaki menfaatleri ve sorunlarının çözümü karşısında, birlik ve beraberlik içinde hareket edebilsin. Yani "YUMRUK" olunsun.
Bazı illerde olduğu gibi, ildeki tüm sivil toplum örgütleri ve bürokratlar, Eskişehir'in, sorunları karşısında, birlikte hareket ederek, "EKİP" oluşturmak, Özellikle de ETO ve ESO, ESİAD gibi kuruluşlar, birlikte hareket etmek zorundadır.
Üniversitelerimizle, kurum/kuruluşlar arasındaki işbirliği mutlaka sağlanmalı. Tüm kesimlerin katılımı ile merkezi idareye karşı güçlü bir "lobi" oluşturulmalıdır. Sen-ben kavgası bitirilmeli, kapalı kapılar arkasında iş çevirenler, kentin yakasından düşmeli veya bu alışkanlıklarında da vazgeçmelidir.
Bu davranışın ve kısır çekişmelerin, Eskişehir'i, her alanda getirdiği nokta ortadadır. Ayrıca Eskişehir'de, icraata duygusallık değil, akıl ve mantık hakim olmalıdır. Kişisel ve siyasi çekişmeler, kesinlikle Eskişehir'in, birlikte hareket etmesinin önünde engel teşkil etmemelidir.
Türkiye'de, her alanda söz sahibi olmuş iller, kentin sorunlarının çözümünde ve ilin menfaati olan gelişmelerde, merkezi idareye karşı birlikte hareket ediyorlar; hatta siyasi odaklar, bile kentin geleceği birlikte düşünebiliyorlar.
Yıllardır, birlikte düşünüp, birlikte karar veren iller, her alanda çıtayı yükselttiler. Eskişehir'den, daha iyi konumda olmamasına rağmen, pek çok birlikte hareket ettikleri için, sanayi de büyük aşama kaydettiler.
Elbette kentteki ve belediyelerdeki, tüm sorunların, çözümü seçmeninin elindedir. O nedenle de yerel seçimlerde, belediye başkan adayları yanın da ekiplerini de, değerlendirmelidir. Çünkü Eskişehir'in, partileri değil, DOGAL LİDER" olabilecek başkanlara, nitelikle projelere ve meclis üyelerine ihtiyacı vardır.
Ayrıca demokrasi ile yönetilen ülkelerde, her türlü sorunun çözümü seçmenin elinde olduğu göre, bugünkü, tabloda, seçmeninde sorumluluğu vardır. O nedenle seçmen, her alanda Eskişehir sevdalısı, girişimci, yatırımcı, risk alan, kararlı, müteşebbis, en önemlisi de karizmatik insanlar, yanında ilde birlik ve beraberliği sağlayacak Takım ruhuna inanan, adayları iş başına getirmelidir. Çünkü dayanışma ruhu ile hareket ederek, birlik ve beraberliğini sağlayan toplumlar, giriştikleri her mücadelede, başarıya ulaşmışlardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi