4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR VE YENİ YIL

Eskişehirli, konumu, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkanları, iki üniversitesi, eğitim altyapısı, doğal zenginlikler, her ile nasip olmayan tarım alanları, yetişmiş insan gücü, organize sanayi Bölgesi, bilgi birikimi, kendine has misyon ve vizyonu, en önemlisi de demografik yapısı ile ülkemizin, en güçlü ilerinden birisidir.
Eskişehir'de, altın, boraks, krom, manganez, asbest, dolomit, cips, kaolen, manyezit, perlit, Eskişehir Taşı (Lüle Taşı), talk, toryum, mermer gibi, madenlerin bulunduğu bir il olup, önemli rezervlere de sahiptir. 2010 yılında, madencilik sektörü ile ilgili verimliğin artırılması, ihracatının geliştirilmesi, yatırımların teşvik edilmesi, Ar-Ge çalışmalarının hayata geçirilmesi, üniversitelerle işbirliği yapılması, insanımız aş ve iş olarak dönecektir.
Elbette Eskişehir, yeni yılda, bu kaynaklardan istifade ederek, pekâlâ umutsuzlukları umuda dönüştürebilir. Yeter ki Eskişehir'de, Vilayet, Anakent ve alt belediyeler, üniversiteler, diğer Kurum/kuruluşlar, Siyasi Partilerin İl teşkilatları, ETO, ESO, ESİAD gibi sivil toplum örgütleri, her alanda, "TAKIM RUHU", "ORTAK PAYDA" ," TOPLUM KATILIMI" ve "ORTAK AKIL" gibi kavramları hayata geçirsinler.
Ayrıca 2014 yılında, Eskişehir'de, üniversite- sanayi ve diğer kurum/kuruluşlar arasında işbirliği, mutlaka sağlanmalı, AR-Ge çalışmalarına, hız kazandırılmalı ildeki kurum/kuruluş yöneticileri, ilin sorunlarının çözümü için, elini taşın altına koymalıdır.
Eskişehir' de, toplumsal düzen, barış ve güvenlik, toplumsal gelişme ve ekonomik kalkınma ile yakından ilişkilidir. Onun içinde, 2014 yılında, kalkınmanın, tüm toplumsal yönlerinin, her aşamasını tam hesaba katan, bütünlemiş bir kalkınma stratejisinin, kente hakim olmalıdır.
Tüm dünyada, kentler, kırsal kalkınmanın lokomotiflerdir. Onun içinde kentte, kırsal ve kentsel alanlar arasındaki karşılıklı yarar ilişkilerini güçlendirecek, bütüncül yaklaşımlara, öncelik tanınmalıdır. Eskişehir, yabancı sermaye için, cazip bir kent olabilir. Özellikle de dünya standardında, rezerve sahip madenler var, bunlar, pekâlâ yabancılarla birlikte, çıkartılabilir veya sanayinin, motoru haline getirilebilir.
Eskişehir'de, hassas mekanik alanında, ciddi alt yapı, bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücü var. Bu alanda da, TÜLOMSAŞ' ın yaptığı gibi, yabancı sermaye ile birlikte makro projeler hayata geçirilebilir. Bu görevi, TUSAŞ, Jet bakım ve Revizyon Atölyeleri ve Şeker Makine Fabrikası üstlenebilir. Ancak Eskişehir' de, yabancı veya yerli yatırımların ivme kazanması için, bir " MASTER PLAN" şarttır. Bölge için yapılacak bir Mastır Plan, hem bölge sanayicisi için, hem de yerli veya yabancı yatırımcı için rehber olacaktır.
2014 yılında, Milli Tren Projesi, Eskişehir' i, raylı sistemlerin merkezi yapacaktır. Proje yürütücüsü olarak, Türkiye Lokomotif Motor Sanayi A.Ş (TÜLOMSAŞ), TÜVASAŞ ve TÜDEMSAŞ, proje ortağı olarak; İstanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ), proje paydaşları olarak TÜBITAK, ASELSAN, Anadolu Üniversitesi, Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümesi (ARUS) ve Eskişehir raylı Sistemler Kümesi (RSK) belirlendi. Diğer resmi ve özel kuruluşlardan da destek alınacaktır. Kent olarak, bu projeye her türlü destek verilmelidir.
2014 yılı makro projeler yılı olmalıdır. Aslında ESO başkanlarımızdan, Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU, geçmişte makro hedefler belirlendi. Eskişehir' deki gelişmelere, bölgecilik yerine, Türkiye merceği ile bakmış, ilk "ANADOLU SANAYİ "deyimini de o kullanmış, bugünkü Anadolu Kaplanları' nın da mimarı olmuştu. Eskişehir' i, "ORTA VE İÇANADOLU 'NUN TİCARET MERKEZİ" yapmayı da hedef olarak düşünmüştü. Ancak Rahmetli ZETİNOĞLU' ndan sonra gelen, ESO yönetimleri, bu hedeflere sahip çıkmadı.
Yine ESO Başkanlarımızda, Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU, döneminde "TARIM" ve "MADENLERİN", sanayinin motoru olması hedef alınmıştı. Ancak her iki hedef de ESO tarafından, göz ardı edildi. Siyasi iktidarların, haksız ve yersiz tarım politikaları ise ülke genelinde olduğu gibi, Eskişehir, tarımının da olumsuz gidişinin, tuzu biberi oldu.
2014 yılında, Eskişehir'deki tarım alanları korunmalı, geçmişte olduğu gibi bugünde tarım ve madenlerin sanayinin motoru olması hedef alınmalıdır. Tarım alanları dışında, büyüme koridorları tespit edilmelidir. Çünkü tarım alanları, çocuk ve torunlarımızın bize emanetidir. Ayrıca tarım sektörü, gelecekte sanayinin de önüne geçecektir. Çünkü gelecekte savaşların nedeni , " YİYECEK", SU" ve "ENERJİ" alanında olacaktır.
2014 yılında, Eskişehir'deki tüm kesimler, kentin sorunlarını çözmek için birlikte hareket etmelidir. Çünkü kentin sorunlarının çözümü kentte oluşacak "TAKIM RUHU" ile eşdeğerdir. Türkiye'de, her alanda söz sahibi olmuş iller, kentin sorunlarının çözümünde ve ilin menfaati olan gelişmelerde, etkinliklerde ve merkezi idareye karşı, birlikte hareket ederek, her alanda ciddi aşama kaydettiler. Eskişehir demografik yapısı ile bu birlikteliği, 2014 yılında pekala başarabilir.
Yeni yılınız kutlu olsun...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi