
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ESKİŞEHİR'İ BİRLİKTE YÖNETMEK
Vali Sayın Azmi ÇELİK' i, TEMA Vakfı Eskişehir Şubesi İle birlikte ziyaret ettik. Ziyarette, Sayın ÇELİK, konulara hâkimiyeti, güler yüzü ile dikkat çekti. Görüşleri ile de kente, güç ve işbirliğinin, sağlamada kararlı gördük.
Aslından Vali Sayın ÇELİK, göreve başlarken, ""ESKİŞEHİR'İ HEP BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ" diyerek, kentte etkin takım ruhu oluşturmakta da kararalı olduğunu gösterdi. Çünkü başarıların, ortak paydası, ekip ruhudur.
Elbette her ekibin, bir öncüsü olmalıdır. Vali Sayın ÇELİK, Eskişehir' de oluşacak ekibin öncüsü hatta lideri olabilir. Çünkü sorumluluk alan, riske giren, esnek düşünen ve farklı çözüm yolları üretebilen, gelişmeye ve değişime açık, organizasyon yeteneği olan bir yöneticimizdir.
Öte yandan kentte, birey olarak, ne kadar güçlü olursak olalım, bireysel başarının yetersiz olduğu da bir gerçektir. Her iş ekip halinde yapıldığında, sorumluluklar paylaşıldığında, kolaylaşır. Bireysel olarak, ulaşamayacağımız, tüm hedeflere varmanın, tek yolu ,iyi bir takım çalışmasıdır.
Eskişehir'i, birlikte yönetebilmek, için, ulaşılmak istenen ortak hedef belirgin olmalıdır. Hedefi belirledikten sonra, ulaşmak için, avantajlı yönleri ve engeller, asgari ve azami süre, tespit edebilmelidir. Ayrıca vizyon, tüm ekiple paylaşılmalı ve her bireyin benimsenmesi sağlanmalıdır.
Kentte oluşacak, takım ruhunun, başarıya ulaşabilmesi için, sorumluluklar ve organizasyonda, yer alacak kurum/kuruluşların, sayısı önceden belirlenmelidir. Çünkü sanıldığının aksine fazla elemanla veya kurum(kuruluşla çalışmak, başarıyı getirmez.
Eskişehir' i, birlikte yönetebilmek için, tüm süreç boyunca, ekip üyeleri birbirlerini teşvik etmeli, ilham vermeli, güçlendirmeli ve hedefe yönlendirebilmelidir. Ulaşılacak hedef, tüm ekip tarafından benimsendiğinde, sonuca ulaşılacaktır.
Takım ruhunun cazibesi, "bir gruba ait olmanın ve birlikte iş başarmanın" verdiği motivasyondan gelir. Takım olmak, takımı oluşturanların, "ait olma" , "dayanışma", "paylaşma" ihtiyaçlarını besler. Başarılmayacak işleri başarılır. Takım olmak demek, aynı anda, hem bir birey olarak, var olmak, hem de bir bütüne ait olmak demektir.
Eskişehir' de, ekip ruhunun oluşması için, kentte, Vali Sayın ÇELİK yanında, milletvekillerine, Vilayet Belediyelere, kurum/kuruluşlara, sivil toplum örgütlerine, ESO, ETO ve ESİAD gibi meslek odalarına, " Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için" duygusunun, hâkim olması, gerekir.
Eskişehir' de, TAKIM RUHU" nun, hayata geçebilmesi için de takımı oluşturan kişi/kişiler, özellikle siyasiler, başkalarının üzerinden, prim yapmayı düşünmemeli, profesyonelliğinin yanı sıra, vicdanının da sesini dinlemelidir. Böyle bir atmosfer de bütün üyelerin, işbirliği yapması ve uyumlu çalışmaları sonucu oluşacaktır.
Ayrıca Eskişehir' de, siyasi çıkar, kentin sorunlarının çözümü ve takım ruhu önünde engel teşkil etmemelidir. Çünkü siyaset, sorun yaratma değil, sorun çözme birlikte çalışmak zorundadır. Aksi halde, hem siyasetçiler, hem de Eskişehir kaybeder.
Türkiye' de, bazı kentler, birlikte düşünüp, birlikte karar vermeleri sonucu, her alanda, çıtayı yükselttiler. Eskişehir'den, daha iyi olmamasına rağmen, sanayide ve her alanda, büyük aşama kaydettiler.
Ayrıca Eskişehir, 1950'li yıllarda, Türkiye'nin, beşinci büyük kenti idi. Bugün ise sıralamada, 27.dir. Geçmişte, özellikle de cumhuriyetin ilk yıllarında, yatırımlar, sürekli ivme kazandı. Ne var ki kentte, ekip ruhu sağlanamadığından, Eskişehir'e, düşünülen kaynağı da bulunan, pek çok proje, ya başka illere kaydırıldı, ya da ilgisizlikten atıl kaldı.
Elbette kentte arzu edilmeyen gelişmelerin, sebep/sebepleri ortadadır. İldeki Kurum/kuruluşlar, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, bürokratlar, milletvekilleri ve halkımız arasında arzu edilen boyutta, güç ve işbirliği yoktur. Oysa
Ekip ruhu, her alandan başarının anahtarıdır.
Eskişehir, bünyesindeki, maddi ve manevi değerleri ve demografik yapısı, iki üniversitesi ve girişimci ruhu, yetişmiş insan gücü ile her alanda, gelişmeye namzet ve örnek olacak, bir kenttir. Yeter ki Eskişehir' de, milletvekilleri, Valilik, belediyeler, kurum/kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, kişi/kişiler elini taşın altına koysunlar, kentin her alanda gelişmesinde ve sorunlarının çözümünde, birlikte, hareket etsinler. Çünkü birlikten kuvvet doğar...
Vali Sayın ÇELİK' in, "BİRLİKTE YÖNTELİM" hedefi, Eskişehir' i, marka şehir yapabilir. O nedenle de kentteki tüm kesimler, birlik ve beraberlik içerisinde, hareket etmelidir. Çünkü birlikte, rahmet ve bereket, vardır.